אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר חדש: האוקיינוסים נחנקים בגלל זיהום כימי ושינויי האקלים צילום: רועי גליץ

מחקר חדש: האוקיינוסים נחנקים בגלל זיהום כימי ושינויי האקלים

שינוי אקלים וזיהום כתוצאה מהזרמת כמיקלים בתעשייה ובחקלאות, מורידים משמעותית את ריכוז החמצן באוקיינוסים ומאיימים על קיומם של מיני דגים ובעלי חיים ימיים אחרים - כך חשף מחקר של ארגון שימור הסביבה IUCN

08.12.2019, 11:40 | עומר כביר

שינוי אקלים וזיהום מורידים משמעותית את ריכוז החמצן באוקיינוסים, ומאיימים על קיומם של מיני דגים ובעלי חיים ימיים אחרים – כך חושף מחקר של ארגון שימור הסביבה International Union for Conservation of Nature (IUCN).

קראו עוד בכלכליסט

לפי המחקר, שהוא הגדול ביותר מסוגו שנערך עד כה, יש כיום 700 אזורים באוקיינוסים שסובלים מריכוזי חמצן נמוכים. זאת, לעומת 45 אזורים בשנות ה-60. השינוי המהיר מסכן בין היתר דגים כמו טונה, כרישים ומרלין.

דגים, צילום: shutterstock דגים | צילום: shutterstock דגים, צילום: shutterstock

פגיעה ברמות החמצן באוקיינוסים, כתוצאה מגורמים כמו זיהום מכמיקלים בתעשייה ובחקלאות, אינה תופעה חדשה. ואולם, בשנים האחרונות היא הוחרפה בגלל משבר האקלים. האוקיינוסים סופגים את מרבית החום העודף שנוצר כתוצאה מההתחממות הגלובלית, וככל שטמפרטורת המים עולה כך קטנה יכולתם להכיל חמצן.

בין 1960 ל-2010, כמו החמצנים באוקיינוס פחתה ב-2%. בפני עצמו לא מדובר לכאורה בשינוי דרמטי ואולי הפגיעה אינה אחידה ובאזורים מסוימים, במיוחד טרופיים, נרשמה ירידה של עד 40% בכמות החמצן.

ניבתנים בסכנת הכחדה ליד האוקיינוס הארקטי , צילום: רועי גליץ ניבתנים בסכנת הכחדה ליד האוקיינוס הארקטי | צילום: רועי גליץ ניבתנים בסכנת הכחדה ליד האוקיינוס הארקטי , צילום: רועי גליץ

בנוסף, אפילו לשינויים קטנים יחסית יכולה להיות השפעה גדולה. מים עניים בחמצן מהווים בית גידול מועדף על מדוזות, למשל, אך פחות מתאימים לדגים גדולים ומהירים כמו טונה. בנוסף, רמות חמצן נמוכות פוגעות בתהליכים בסיסיים כמו מחזור יסודות שהכרחיים לחיים על כדור הארץ, כמו חנקן.

"ידענו על הירידה בחמצון, אבל לא ידענו על הקשר לשינוי אקלים, וזה ממש מדאיג", אמרה ל-BBC מינה אפס, מנהלת תוכנית הימים והקטבים ב-IUCN.

"לא רק שהירידה בכמות החמצן זינקה פי 4 ב-50 השנים האחרונות, גם בתרחישי הטובים ביותר (של הפחתת פליטות גזי חממה, ע"כ) כמות החמצן באוקיינוסים תמשיך לרדת המשמעות היא אבדן שטחי מחיה ופגיעה במגוון הביולוגי, מדרון חלקלק לעולם עם יותר מדוזות. זה גם ישנה את המחזור הביו-כימיקלי באוקיינוסים, ואנחנו לא יודעים למה יגרמו השינויים האלו".

תגיות