אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחלוקת בין הליכוד לכחול לבן על מועד הבחירות: פברואר או מרץ? אבי מועלם

מחלוקת בין הליכוד לכחול לבן על מועד הבחירות: פברואר או מרץ?

אם לא יחול שינוי בימים הקרובים, תחוקק הכנסת את החוק לפיזורה עד רביעי בחצות, שבו תתפזר אוטומטית; כחלק מחוק זה, נבחנת ההצעה לדחות את פירעון הלוואותיהן של הסיעות לכנסת ולהגדיל את מימון הבחירות

08.12.2019, 13:30 | צבי זרחיה

מפלגות הליכוד וכחול לבן חלוקות בדעותיהן לגבי מועד הבחירות לכנסת ה-23. ההערכה בכנסת היא שאם לא יקרה שינוי דרמטי ב-3 הימים הקרובים - ישראל תלך לבחירות בעוד כ-3 חודשים.

ישיבה שנערכה לפנות ערב בין השר יריב לוין לבין ניסנקורן הסתיימה בלא תוצאות. הליכוד דורש לקיים את הבחירות בסוף מרץ וכחול לבן בסוף פברואר. בין היתר נבדקו הצעות לקיים את הבחירות ב-2 במרץ או ב-16 במרץ 2020. המדובר ביום שני, כאשר הנוהג הוא לקיים את הבחירות בימי ג'. לאחר שמועדים של 3 במרץ ו-10 במרץ נפסלו, נבחנה הצעה לקיים את הבחירות ב-17 במרץ. אך בשל הילולת רבי אלימלך מליז'נסק - מתנגדים החרדים לקיים הבחירות במועד זה..

קראו עוד בכלכליסט

בשבוע שעבר הייתה הסכמה בין הליכוד לכחול לבן, שבמקרה של הקדמת הבחירות מועדן יהיה ב-3 במרץ 2020. אך היום התברר כי במועד זה יחול יום הזיכרון לחללי צה"ל שמקום קבורתם לא נודע.

בנימין נתניהו ובני גנץ, אבי מועלם בנימין נתניהו ובני גנץ | אבי מועלם בנימין נתניהו ובני גנץ, אבי מועלם

יעל כן פנה יו"ר יד לבנים, אלי בן שם, ליו"ר הכנסת וועדת הבחירות המרכזית, בדרישה שלא לקיים את הבחירות ביום הזה והסביר שגם בטקסי הזיכרון צפויים להשתתף הנשיא ונבחרי הציבור ולא יתכן שיום כזה יהפוך ליום קניות בקניונים.

גם ב-10 במרץ 2020 לא ניתן לקיים את הבחירות, מאחר שביום זה חל חג הפורים. בליכוד הציעו איפוא את ה-24 במרץ 2020. ואילו בכחול לבן, הציעו את ה-25 בפברואר 2020. מכחול לבן נמסר: "לא נאפשר לגרור את המדינה למערכת בחירות ארוכה על חשבון הציבור. אם נתניהו יגרור את מדינת ישראל למערכת בחירות נוספת, יקרה ומיותרת - נפעל כדי שיתקיימו במועד המוקדם ביותר שניתן".

ובתוך כך, הוועדה המסדרת בכנסת בראשות ח"כ אבי ניסנקורן - יו"ר סיעת כחול לבן - צפויה להתחיל מחר או לכל המאוחר ביום שלישי בדיוניה בהצעת החוק לפיזור הכנסת. בכנסת מבקשים לחוקק חוק לפיזורה , כדי שלא להתבסס על החוק הקיים שקובע שאם לא תוקם ממשלה עד יום רביעי הקרוב בחצות, ולא תהיה הארכה במנדט לכך- אזי הכנסת מתפזרת אוטומטית והבחירות יערכו ב-10 במרץ 2020.

בחירות 2019, צילום: אוהד צויגנברג בחירות 2019 | צילום: אוהד צויגנברג בחירות 2019, צילום: אוהד צויגנברג

איש לא פילל ל-3 מערכות בשנה

בנוסף, מבקשים במפלגות לכלול בחוק לפיזור הכנסת סעיפים בעניין מימון המפלגות. כפי שנחשף בשבוע שעבר בכלכליסט המפלגות יזמו חוק שידחה את פרעון הלוואותיהן לכנסת, בסך של 180 מיליון שקל, עד לסיום כהונתה של הכנסת ה-23. הסיבה: לפי החוק הקיים, שנחקק לפני שנה על ידי המפלגות בחוק לפיזור הכנסת ה-20 נקבע שהמפלגות יחזירו את הלוואותיהן עד לסיום כהונתה של הכנסת ה-22. אז אף אחד לא פילל שבתוך שנה אחת יערכו 3 מערכות בחירות לכנסת.

זאת ועוד: במפלגות מבקשים להגדיל את יחידת מימון הבחירות מ-1.384 מיליון שקל לחבר כנסת ל-2.1 מיליון שקל. ההצעה נתמכת על ידי רוב המפלגות למעט כחול לבן וישראל ביתנו, מאחר שרובן נמצאים בקשיים כספיים.

הליכוד מבקש לסייע בהגדלת המימון לסיעות הימין הבינוניות והקטנות: הימין החדש, הבית היהודי והאיחוד הלאומי - שהרכיבו את רשימת ימינה בבחירות לכנסת ה-22 ולאחר מכן התפצלו. בכחול לבן מבקשים לסייע למפלגת העבודה, מרצ, עצמאות, והתנועה הירוקה. (3 המפלגות האחרונות מרכיבות את המחנה הדמוקרטי).

בישיבת מנכ"לי המפלגות שנערכה בשבוע שעבר לא הושגה הסכמה בקשר לכך.

המצדדים בהעלאת המימון הציעו שסעיף בעניין יבוצע בחקיקה, בלא צורך בתמיכת כחול לבן וישראל ביתנו שמונות ביחד 41 מנדטים. עם זאת, הסעיף צפוי להיכלל בהצעת החוק לפיזור הכנסת שבה צפויות לתמוך כל סיעות הבית.

תגיות