אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנפקת אראמקו לא תשים את סעודיה על מפת ההשקעות צילום: אי.פי.איי

הכי גדולה, ועדיין מאכזבת

הנפקת אראמקו לא תשים את סעודיה על מפת ההשקעות

חברת הנפט הסעודית גייסה אמנם סכום היסטורי בהנפקה, אבל ברקע המתיחות מול איראן מנהלי קרנות השקעה לא ששים לרכוש את מניותיה. הציבור הסעודי חושש כי הכנסות ההנפקה יופנו לפרויקטים מגלומניים

08.12.2019, 22:26 | דורון פסקין

ביום רביעי השבוע תירשם היסטוריה כאשר בבורסת ריאד ייפתח המסחר במניות חברת הנפט הלאומית של סעודיה אראמקו. הנפקת 1.5% מהנכס הכלכלי החשוב ביותר של הממלכה הושלם בשבוע שעבר וקבע כי ענקית הנפט הסעודית היא החברה בעלת שווי השוק הגדול בעולם - 1.7 טריליון דולר - זאת בעקבות ההנפקה שגייסה 25.6 מיליארד דולר. שווי המניה נקבע על 32 ריאל (כ־8.5 דולר), כשביום המסחר הראשון הצפי הוא ששווייה יזנק ב־10%, השיעור המקסימלי המותר.

קראו עוד בכלכליסט

בפועל, היקף ההנפקה צפוי להגיע ל־1.75% מאחר שבנק גולדמן זאקס, מנהל ייצוב המחיר של ההנפקה מטעם הממשלה הסעודית, הודיע על כוונתו לנצל את האופציה הניתנת לו לרכישת 450 מיליון מניות או 15% משווי ההנפקה במחיר המניה הנקוב. בכך צפויה ההנפקה הגדולה בהיסטוריה להגיע ל־29.4 מיליארד דולר לעומת 25 מיליארד דולר שגוייסו בהנפקת ענקית הטכנולוגיה הסינית עליבאבא ב־2014.

זהות המשקיעים חסויה

אחת הטענות כלפי הליך ההנפקה היתה היעדר שקיפות. נתונים לגבי ההזמנות והביקושים נמסרו מדי יום, אולם פרטים לגבי המשקיעים לא נחשפו, מה שפתח פתח לספקולציות. בתקשורת הסעודית דווח כי ארמון המלוכה לחץ על המשפחות האמידות במדינה לפתוח את הכיס ולרכוש מניות במטרה להביא להצלחת המהלך. בשבועות האחרונים הופצו ידיעות על מגעים המתקיימים בדרגים הגבוהים ביותר עם קרנות ההון הציבוריות של אבו דאבי וכווית כדי למשוך השקעה של 1 מיליארד דולר לפחות. עם זאת, אין אישור רשמי לדיווחים.

אתר קידוח של אראמקו. הציבור לא נהר לקנות מניות, צילום: אי.פי.איי אתר קידוח של אראמקו. הציבור לא נהר לקנות מניות | צילום: אי.פי.איי אתר קידוח של אראמקו. הציבור לא נהר לקנות מניות, צילום: אי.פי.איי

עוד לפני שהחל הרואד שואו לקראת ההנפקה בחודש שעבר, היה ברור כי לא לילד הזה פילל יורש העצר מוחמד בן סלמאן כאשר הכריז על המהלך לפני שלוש שנים. לרעיון ההנפקה, שבתחילה לא זכה לתמיכת הציבור הסעודי מחשש להשתלטות זרה על הסמל הלאומי, היו טעמים פוליטיים וכלכליים. בתחילת הדרך דיבר בן סלמאן על הנפקה שתכניס לקופה הציבורית 100 מיליארד דולר ותסייע בגיוון מקורות המשק הסעודי תלוי הנפט.

בפועל, יועברו לקרן ההשקעות הציבורית, זרוע ההשקעות של הממשלה, פחות מ־30 מיליארד דולר. סכום זה, בתנאים הכלכליים שבהם מצויה סעודיה כיום, לא יאפשר לחולל מהפך במשק ששוויו קרוב ל־800 מיליארד דולר. יתירה מכך, אם הסעודים ציפו כי ההנפקה תשים את הממלכה על מפת ההשקעות העולמית, לפחות כרגע נכונה להם אכזבה. מנהלי קרנות השקעה המתמחים בשווקים דוגמת סעודיה מעדיפים בשלב זה לא לכלול את מניית אראמקו בתיק ההשקעות שלהם, בשל חששות לגבי המצב הגיאופוליטי, בדגש על המתיחות עם איראן, וברקע סיכונים בתחום הממשל והסביבה.

בינתיים, דוברים מטעם הממשלה משווקים את ההנפקה כסיפור הצלחה ומדגישים את שווי ההזמנות האדיר - כמעט 120 מיליארד דולר - ואת העובדה שאראמקו היא כעת בעלת שווי השוק הגדול בעולם. בהסתמך על דבריו של שר הנפט החדש, עבדאלעזיז בן סלמאן, שהתבטא בעניין בסוף השבוע, הסעודים סבורים כי עתידה של החברה מבטיח.

השר בן סלמאן צופה כי שווי השוק שלה יעלה בקרוב ל־2 טריליון דולר, השווי המקורי שאותו צפה אחיו יורש העצר בתחילת הדרך. אם לשפוט על פי הרשתות החברתיות, אמירתו היהירה של השר כי מי שלא השקיע באראמקו "יאכל את אצבעותיו" מרוב חרטה, התקבלה בביקורת רבה על ידי הציבור הסעודי. לאחר מסע יחצנות אינטנסיבי במטרה לשכנע את האזרחים להשקיע בחברה מתוקף "חובה לאומית", נענו כ־5 מיליון משקיעים פרטיים והזרימו רכישות בכ־13 מיליארד דולר. זהו נתון נמוך יחסית. לשם השוואה, בהנפקת חברת הבנייה אעמאר לפני למעלה מעשור השתתפו יותר מ־10 מיליון סעודים, ולכן הציפייה היתה כי הפעם הנהירה תהיה משמעותית יותר.

נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמאן, צילום: בלומברג נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמאן | צילום: בלומברג נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמאן, צילום: בלומברג

ביקורת ברשתות החברתיות

הסעודים השיבו לשר באמצעות הרשתות החברתיות, בהדגישם כי המספרים הנמוכים יחסית של המשקיעים נובעים מהמשבר הכלכלי. לדבריהם, צעדי צנע, העלאות מסים ומחירים והקפאת השכר שאפיינו את שלוש השנים האחרונות, הם אלה שמנעו מהסעודי הממוצע להשקיע בנכס הלאומי. הסעודים גם הזכירו לשר ממשפחת המלוכה את נתוני האבטלה הגבוהים - למעלה מ־12% - כעוד גורם שמנע נהירה אחרי מניות יצרנית הנפט הגדולה בעולם.

הביקורת ברשתות החברתיות מתחברת לחשש נוסף בקרב הסעודים, והוא מה יחליט עתה יורש העצר לעשות עם הכנסות ההנפקה. החשש הוא כי מתוך כוונה להטביע את חותמו, יעדיף בן סלמאן להפנות את הכספים לפרויקטים מגלומניים, שספק אם הם ניתנים למימוש, כמו העיר ניאום לחופי הים האדום שתוקם בהשקעה כוללת של 500 מיליארד דולר. במקום זאת, מרבית הסעודים היו מעדיפים לראות את הכספים מוזרמים לפרויקטים צנועים יותר שיוכלו לייצר צמיחה ומקומות עבודה.

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

תגיות