אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי 7 שנים בלי ביקורת: לשכת עורכי הדין ממנה מבקר פנים צילום: יאיר שגיא

נחשף בכלכליסט

אחרי 7 שנים בלי ביקורת: לשכת עורכי הדין ממנה מבקר פנים

לכלכליסט נודע כי אמיר ויזל, לשעבר מבקר קופ"ח כללית, ימונה לתפקיד; בפברואר חשף כלכליסט כיצד שילמה הלשכה 7 שנים שכר למבקרת עו"ד נורית ליברמן, אך זו לא כתבה אף דוח ביקורת אחד

09.12.2019, 14:39 | ענת רואה

7 השנים שבהן לשכת עורכי הדין היתה ללא ביקורת פנים וראשי הלשכה יכלו לעשות כמעט כל העולה על רוחם עומדות להגיע לסיומן. מחר (ג') בישיבת המועצה הארצית בלשכה צפויה הלשכה לאשר מינויו של מבקר פנים. לכלכליסט נודע כי מי שצפוי לקבל את המשרה הוא אמיר ויזל, בעל ניסיון של 40 שנה בביצוע וניהול ביקורת פנימית ומערכות מידע. עד לאחרונה כיהן ויזל במשך 11 שנה כמבקר שירותי בריאות כללית.

קראו עוד בכלכליסט

בכלכליסט נחשף בפברואר 2019 כי במשך שנים ומאז 2012 שילמה לשכת עורכי הדין מאות אלפי שקלים בשנה לעו"ד נורית ליברמן שמונתה לכהן כמבקרת הפנים שלה והיתה אמורה לבדוק את התנהלותה, אולם המבקרת לא פרסמה אפילו דו"ח ביקורת אחד.

לפי חשיפת כלכליסט, מדו"חות התקציב השנתיים של הלשכה עלה שליברמן השתכרה 350 אלף שקל בשנה עבור משרה חלקית בהיקף 70%. ליברמן אמורה היתה לכהן בתפקידה למשך 5 שנים בלבד ולסיים את כהונתה ב-2017, אולם לראשי הלשכה היה כנראה נוח שישנה מבקרת שאינה מבצעת עבודת ביקורת אמיתית והם האריכו את כהונתה עד סוף 2019.

 אבי חימי, ראש לשכת עורכי הדין , צילום: יאיר שגיא אבי חימי, ראש לשכת עורכי הדין | צילום: יאיר שגיא  אבי חימי, ראש לשכת עורכי הדין , צילום: יאיר שגיא

למהלך הארכת הכהונה היו שותפים ראש הלשכה הקודם אפי נוה ויו"ר המועצה הארצית הקודמת עו"ד חוה מרצקי וזאת בתיאום עם היועץ המשפטי עו"ד דוד יצחק ממשרד שמוליק קסוטו שכתב חוות דעת משפטית בעניין.

בעקבות חשיפת כלכליסט הודיע ראש הלשכה עו"ד אבי חימי שאז היה על תקן מחליפו הזמני של אפי נוה שהתפטר, כי הוא יפסיק לאלתר את כהונתה של המבקרת. בפועל המבקרת המשיכה לקבל שכר מלא במשך חודשים ארוכים ובלשכה טענו שהם חוששים שהמבקרת תתבע אותם אם יפטרו אותה. בלשכה אז אמרו כי בחודשים שנותרו להעסקתה המבקרת תכין דו"ח ביקורת מסכם, אך ככל הידוע דו"ח כזה מעולם לא הופץ לחברי המועצה הארצית.

בסופו של דבר מונתה בקיץ האחרון ועדת איתור שבחנה עשרות מועמדויות לתפקיד שהוגשו לה והחליטה להמליץ על ויזל כמועמד המועדף עליה. בראש ועדת האיתור עומד עו"ד יצחק גורדון. בהודעת ועדת האיתור נכתב כי החליטה פה אחד לבחור בויזל וכי היא התרשמה במיוחד מניסיונו הרב בתפקידי ביקורת בכירים ומניסיונו העשיר בהקמת מערכי ביקורת. "כמו כן הועדה התרשמה מאוד בראיון עמו מאישיותו, משיעור קומתו, מהליכתו ומחזונו לבנות מערך ביקורת ראוי בלשכת עורכי הדין". לסיכום ציינה הועדה כי התרשמה שויזל "הוא האדם המתאים להוביל את מערך הביקורת של הלשכה ולבנות אותו מחדש".

מבקרת הפנים בלשכת עורכי הדין  בעבר, עו"ד נורית ליברמן , צילום מסך פייסבוק מבקרת הפנים בלשכת עורכי הדין בעבר, עו"ד נורית ליברמן | צילום מסך פייסבוק מבקרת הפנים בלשכת עורכי הדין  בעבר, עו"ד נורית ליברמן , צילום מסך פייסבוק

לאחר שימונה המבקר, הוא יפעל לצד ועדת ביקורת שמונתה גם היא בחודשים האחרונים אחרי שנים רבות ללא ועדת ביקורת. בראש ועדת הביקורת עומדת עו"ד רחל לויתן. באחת הישיבות הראשונות של ועדת הביקורת הם נפגשו עם המבקרת היוצאת עו"ד ליברמן ודיווחו למועצה הארצית כי "הסיקו מהסבריה שלא יצאו דוחות ביקורת או טיוטות של דוחות כאלה בשנות כהונתה".

ועדת הביקורת העבירה בקשה למועצה הארצית בלשכה לקבל תקציב של 150 אלף שקל בשנה מעבר לשכר המבקר, על מנת שניתן יהיה לתגבר את עבודתו באמצעות מיקור חוץ בנושאים נוספים שיידרשו. לפי הפירוט בהודעת ועדת הביקורת, היא תתאם את תוכנית הביקורת עם המבקר "יחד עם זאת, ברור שאדם אחד, מוכשר ככל שיהיה, לא יוכל לבצע בתחילת דרכו ביקורת מקיפה, לאחר ששנים לא בוצעה ביקורת זו", נכתב בבקשת התקצוב.

הנושאים הדחופים שזוהו ע"י ועדת הביקורת: עריכת סקר סיכונים שעלותו 50 אלף שקל, ביקורת בכל נושא האתיקה והדין המשמעתי בלשכה ובמחוזות, ביקורת בכל נושא הרישומים הכספיים, המשקפים את הפעילות החשבונאית של הלשכה, שבהעדרם יש קושי בערכית מאזנים בלשכה

ובמחוזות. בנוסף נושאים נוספים לביקורת: מערך השתלמויות ומכרזים, מינוי נציגי הלשכה והכוונתם בוועדה למינוי שופטים, נושא בחינות הסכמה, מנגנון הלשכה והמחוזות למרות בקשת ועדת הביקורת לקבל תקצוב בסך 150 אלף שקל, מהצעת תקציב הלשכה כפי שהונחה על שולחן המועצה הארצית לא מצאנו סעיף תקצובי שנענה לבקשה, אך הנושא הונח על סדר היום של המועצה הארצית ויוכרע אף הוא מחר.

כאשר פנינו לקבל את תגובת לשכת עורכי הדין לדברים זו התגובה שהתקבלה מדוברות הלשכה (שתקציבה ב-2020 יגדל ויעמוד על 1.37 מיליון שקל לפי הצעת התקציב): "להזכירך, 'כלכליסט' אינו מנהל את לשכת עורכי הדין ואת מוזמנת לבדוק גם גופים ציבוריים אחרים ולא רק את לשכת עורכי הדין. 'כלכליסט' הוא גם היחיד שיש לו ככל הנראה מניעים תמוהים מאחורי סיקור פעילות הלשכה, סיקור המציג אותה לאורך כל הדרך באור שלילי בלבד. נוסיף ונציין, כי מאז כניסתו של ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי, לתפקידו לפני מספר חודשים, חלו תמורות חיוביות בפעילות הלשכה, תמורות הזוכות לתגובות חיוביות ולהערכה רבה מצד ציבור עורכי הדין ולסיקור חיובי מצד רובם המכריע של כלי התקשורת, למעט, 'כלכליסט'".

עו"ד נועם לאור, חבר בועדת האיתור ובמועצה הארצית אמר:  ועדת האיתור שקדה רבות כדי לאתר עבור ציבור עורכי הדין את המועמד הראוי ביותר. מר אמיר ויזל הוא האיש הנכון במקום הנכון וביתר שאת בעת הזו. בטוחני שאישיותו וניסיונו הרב יעמידו לטובת ציבור עורכי הדין מערך ביקורת יעיל, שקול ואפקטיבי. בכוונתי לשכנע מחר את יתר חברי המועצה הארצית לתמוך בהמלצתו ולהביא בשורה חדשה לציבור עורכי הדין בתחום הביקורת.

תגיות