אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צו גילוי מסמכים הוצא לרשת מקדונלד'ס צילום: דנה קופל

צו גילוי מסמכים הוצא לרשת מקדונלד'ס

רשות התחרות הוציאה את הצו לאחר שהועלו תלונות לפיה רשת ההמבורגרים החתימה קניונים שלא יכניסו מתחרים, ואם יעשו כן — שכר הדירה שלה יופחת

11.12.2019, 08:19 | נורית קדוש

רשות התחרות הוציאה צו גילוי מסמכים לרשת המזון מקדונלד’ס, המחייב את הרשת - המונה כ־190 סניפים ברחבי הארץ - להעביר לידיה את כל הסכמי השכירות לבדיקה. אם הבדיקה שתערוך תעלה הפרה של הקביעה שלפיה הסדרי בלעדיות אינם חוקיים אלא אם קיבלו אישור מהרשות, צפויה הממונה על התחרות מיכל הלפרין לפעול נגד הרשת במסלול של ענישה באמצעות עיצום כספי.

קראו עוד בכלכליסט

בצל המחלוקת עם שר הכלכלה אלי כהן על דרישתו לבטל את הסדרי הבלעדיות, מעלה הממונה על התחרות הלפרין הילוך בטיפול בהסדרים מסוג זה. בשבוע שעבר נחשף ב”כלכליסט” כי הלפרין מתנגדת לביטול גורף של הסדרי הבלעדיות של רשתות בקניונים שאותו מוביל כהן באמצעות תיקון חקיקה. כהן הגיש הצעת חוק לתיקון סעיף 4 בחוק התחרות הכלכלית על פיו “לא יהיה אדם צד להסדר כובל, כולו או מקצתו”, אך מפרט תנאים שבכל זאת יתירו זאת, ובהם אישור של בית הדין להגבלים עסקיים. כהן מבקש למעשה לתקן את חוק התחרות באופן שיבטל את הבלעדיות למעט עסקים שמחזור המכירות שלהם הוא עד 100 מיליון שקל.

סניף מקדונלד’ס. לטענת הרשת כל חוזי השכירות כבר הועברו לרשות התחרות, צילום: דנה קופל סניף מקדונלד’ס. לטענת הרשת כל חוזי השכירות כבר הועברו לרשות התחרות | צילום: דנה קופל סניף מקדונלד’ס. לטענת הרשת כל חוזי השכירות כבר הועברו לרשות התחרות, צילום: דנה קופל

את התיקון הגיש כהן לאחר שפנייתו להלפרין לפני כחודש, במכתב בו ביקש לבטל את הסדרי הבלעדיות בקניונים, נענתה בשלילה. הלפרין הציגה לכהן את עמדת הרשות לפיה תיקון החקיקה שהציע לא ישיג בהכרח את המטרה שאליה שאף. כך למשל, ברשות סבורים שיש דרכים רבות ומגוונות ליצור הסדרי בלעדיות מבלי לחתום עליהם באופן רשמי, כמו מצב שבו בעל קניון יגבה שכר דירה נמוך יותר מרשת מסוימת, או יקשור אותו לפדיון, וכך זו למעשה תקבל עדיפות על פני רשתות מתחרות. לשיטת הרשות ההגדרה ב"בלעדיות" לא תחול בהכרח על כל הסדר שנותן עדיפות לעסק מסוים על פני אחרים, והוא עשוי לפגוע בתחרות.

לשיטתה של הלפרין, בכל הנוגע להסדרי בלעדיות יש לבחון כל מקרה לגופו ביחס לשוק הרלבנטי, משום שהם לא בהכרח יפגעו בתחרות. על פניו, נראה שבדיקת כל החוזים של מקדונלד’ס היא פועל יוצא של תפיסה זו.

הממונה על התחרות מיכל הלפרין, צילום: דנה קופל הממונה על התחרות מיכל הלפרין | צילום: דנה קופל הממונה על התחרות מיכל הלפרין, צילום: דנה קופל

ברקע המהלך שמובילה הרשות, תלונות שהעלו מתחריה לפיהן מקדונלד’ס ישראל, בבעלות עמרי פדן, החתימה עשרות קניונים על סעיף לפיו לא יוכנסו לאותם קניונים מתחרים מתחום ההמבורגרים, ואם יכניסו שוכר נוסף בתחום - שכר הדירה שלה יופחת. סעיף זה, אם אכן קיים בחוזים, עלול להוות הפרה של קביעת רשות התחרות מ־2005, שלפיה הסדרי בלעדיות בקניונים הם הסדרים כובלים הפוגעים בתחרות, כיוון שהם מאפשרים להן לפעול בקניונים ללא מתחרים.

לפני כשנה וחצי, קנסה רשות התחרות את רשת שופרסל ב־8.9 מיליון שקל וחייבה אותה לבטל תוך חצי שנה הסדרי בלעדיות שיש ל־180 מסניפיה בקניונים. שנה קודם לכן הגיעה רשות התחרות לצו מוסכם עם סופר־פארם, שבמסגרתו נמחקו הסדרי הבלעדיות שהיו ל־120 סניפים ותיקים של הרשת את הבלעדיות שהיתה להם חוזי השכירות עם הקניונים. הטיפול בהסדרי הבלעדיות מתקיים ברשות כבר משנת 2005, אז קבעה הרשות כי הסדר בלעדיות במקרקעין בין בנק דיסקונט לבין קניון הראל במבשרת ציון מהווה הסדר כובל אסור.

מרשות התחרות נמסר: "הוצאנו דרישות נתונים והנושא בבדיקה".

ממקדונלד’ס נמסר: “הרשות קיבלה את כל החוזים כבר באמצע אוגוסט, כפי שנמסרו כל החוזים גם לפני 13 ו־16 שנה. לעצם העניין אין היום למקדונלד’ס הסכמי בלעדיות או הסדרי הפחתת שכר דירה בשום קניון במדינת ישראל״.

תגיות