אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
8 דברים שלמדתי על החיים, מכדורגל ובכלל צילום: עוז מועלם

8 דברים שלמדתי על החיים, מכדורגל ובכלל

ג'ורדי קרויף, המנהל המקצועי של מכבי תל אביב בעבר ומאמנה של צ’ונגצ’ינג ליפאן הסינית בהווה, החליט להשקיע לאחרונה בקרן הישראלית Capital HYPE. בשיחה מסין הוא משתף מה הכדורגל והתקופה שחי בישראל לימדו אותו

12.12.2019, 08:38 | אוריאל דסקל

ג'ורדי קרויף, המנהל הספורטיבי של מכבי תל אביב לשעבר, כיום מאמן את צ'ונגצ'ינג ליפאן הסינית. לאחרונה הצטרף כמשקיע וחבר בוועדת הייעוץ של קרן ההשקעות בתחום החדשנות בספורט Capital HYPE. מדובר בזרוע ההשקעות של HYPE Capital הישראלית, פלטפרומת החדשנות בספורט שיש לה רשת של 12 אקסלרטורים ברחבי העולם, 250 חברות בוגרות תוכניות שגייסו מעל 150 מיליון דולר במצטבר בשלוש השנים. אלו הדברים שלמד על כדורגל, השקעות וישראל במהלך הקריירה שלו.

קראו עוד בכלכליסט

1. הדבר הכי חשוב הוא לשכנע אנשים ללכת אחרייך

 

"בכדורגל הדבר הכי חשוב הוא לשכנע אנשים, שחקנים ואנשי צוות, ללכת אחרייך. שהדרך שלך היא הדרך הנכונה להשגת תוצאות. זה הרבה ניהול אגו וככל שהשחקן יותר טוב ככה האגו שלו יותר גדול. העבודה של המאמן היא לשכנע את הכדורגלנים ואנשי הצוות שלו ללכת אחריו והעבודה של המנהל הספורטיבי היא לשכנע את הארגון ואנשי הארגון ללכת אחריו. וזה הרבה יותר קשה מאי פעם. המדיה החברתית, הלחצים התקשורתיים גדולים מאי פעם וגם כמות האנשים. אם פעם היו לך 25 שחקנים ו־3–4 מאמנים בקבוצה ואולי איזה מסז'יסט. היום יש לך לפחות 25 אנשי צוות מקצועי, אנליסטים, מאמני כושר, מאמני שוערים, מאמני הגנה ומה לא. כולם מומחים. כולם מבריקים. וצריך להתמודד עם זה".

2. צריך מומחים ואנשים מגוונים.

"כל קבוצה ואררגון צריכים מומחים אבל גם אנשים עם תחומי עניין כללים. השימוש בטכנולוגיה הוא הכרחי וחשוב, אבל בסופו של דבר הכדורגלנים הם בני אנוש. הם צריכים להיות יצירתיים, הם צריכים לרצות את האתגר והטכנולוגיה תסייע להם. יש הרבה דברים מדהימים שהיא יכולה לעזור להם בהם. יש המון אינפורמציה שאפשר להשתמש בה, אבל שחקן הוא לא רובוט שאפשר להעביר לו מידע בכבל HDMI. הוא מנתח את הסיטואציה על המגרש, בצורה נכונה או לא, ואז מקבל החלטה. אנחנו כצוות צריכים למצוא את האיזון הכי טוב מבחינתו. אנחנו נהיה טיפשים אם לא נשתמש בדאטה ובאינפורמציה שיכולה לסייע לנו להשתפר. מצד שני, אנחנו חייבים להבין שהכל, בסופו של דבר, זה טיפול בבני אדם. יחסים בין בני אדם וקבלת החלטות של בני אדם".

3. גיוון חשוב בחיים ובכדורגל

 

"אני מומחה כדורגל במובן הזה שאני כל החיים שלי חי ועובד בכדורגל. אבל אבא שלי תמיד רצה שאני אלמד משהו, שיהיה לי מה לעשות ביום שאחרי הקריירה ככדורגלן. שאני אהיה מוכן לצאת לחיים האמיתיים במקרה שאיפצע. לכן למדתי ועשיתי קורסים בניהול בברצלונה, ואז הגעתי למנצ'סטר יונייטד וגם שם עשיתי קורסים. תמיד היה לי עניין בדברים אחרים מלבד כדורגל. זה עזר לפתח אותי. ככדורגלן היו לי ימים טובים ורעים, ימים כשחקן הרכב וימים כשחקן שאפילו לא בסגל. עברתי מעל 10 ניתוחים בקרסוליים ובברכיים ובכל מקום. הרגשתי וחשתי את הכדורגל מכל הזוויות. ככדורגלן, כמנהל מקצועי וכמאמן. ומה שהיה ברור לי זה שהיכולת שלי לנתח את הטעויות שלי היתה היכולת הכי חשובה להתקדמות.

ג ג'ורדי קרויף. "ככל שהשחקן יותר טוב ככה האגו שלו יותר גדול" | צילום: עוז מועלם ג

“אתה תמיד צריך להתאים את עצמך לגישה חדשה למקום חדש, ואתה תמיד צריך להיות המבקר הגדול ביותר של עצמך. ראיתי את זה גם אצל ערן זהבי. בקריירה שלו הוא שיחק בכמה עמדות, בכמה קבוצות, בדרגות שונות של כדורגל. הוא קיבל פרספקטיבה שונה על המשחק וזה עזר לו לפיתוח. הוא שיחק בכנף, בשמאל, כקשר מרכזי, כחלוץ משני אבל עכשיו הוא חלוץ טהור כי הוא פיתח את עצמו להיות כזה. התנועה שלו, הבעיטה שלו, האינטואיציה שלו לדעת איפה הוא ואיפה השער - אלו דברים מדהימים. הקרדיט שלו - הוא פיתח את עצמו ככה. הוא ניתח כל הזמן מה הוא לא עושה בסדר. אם אתה חושב שאתה בסדר כל הזמן, אין לך דרך לדעת איך להשתפר".

4. לדעת מה כותבים אבל...

"הכל השתנה בחיים שלנו. פעם, למשל, אם רצית לקרוא על המשחק ששיחקת אז היית צריך לחכות שייצא עיתון, היית הולך בבוקר לקיוסק לקרוא עיתון והיית קורא על המשחק שלך 15 או 24 שעות אחרי המשחק. היום יש לך 200 אתרים שעוסקים במשחק שלך במהלך המשחק, ומאות אלפי אנשים כותבים ומדברים עלייך במהלך המשחק. הדבר הכי חשוב עבורך זה לדעת אחרי מי לעקוב ולמי להקשיב".

5. סימולציה היא חשובה

 

"הייתי משחק פוטבול מנג'ר. זה לא משחק כדורגל שבו כובשים שערים בג'ויסטיק, זה יותר ניהול וקבלת החלטות גדולות. אתה לא כובש בעצמך. אתה מוכר שחקנים, קונה שחקנים, ממנה מאמנים. אהבתי את הדברים האלה תמיד, גם כשחקן. לא הייתי אומר שזה כמו סימולציה של האמת אבל אנחנו רואים שהטכנולוגיה והחיים האמיתיים מתאחדים ואפילו טייסים לומדים איך להטיס מטוס דרך סימולציות".

6. מה להחליט בין המקצועי לאנושי

 

"הרגעים הכי קשים בכדורגל הם הרגעים שצריכים לקבל החלטה מקצועית על חשבון מישהו שאתה מחבב כאדם. היו לי שיחות רבות על זה עם אבא. שחקנים הם תמיד אנשים מורכבים ומסובכים. השחקנים הטובים ביותר הם אלו שהכי שונים ומורכבים. ונכון, יש חוקים לכולם אבל צריך לדעת להתייחס לכל אחד אחרת. ולעתים, כשההחלטה היא 50-50, אז צריך לקחת את ההחלטה האנושית הנכונה ולא המקצועית הנכונה. כלומר, לדעת שיש לשחקן הזה שאולי לא בשיאו אבל יש לו משפחה והוא משפיע על רבים מסביבו, צריך להתמודד עם זה. אלו ההחלטות הכי קשות. אבל אלו שאף פעם קיבלו החלטה אף פעם לא טעו".

7. לא למובייל, כן לסמול טוק

"במכבי שלי שחקנים שהשתמשו בפלאפון בחדר ההלבשה נקנסו. היה לנו חוק, שעתיים בחדר ההלבשה הם מתנתקים מהסלולרי שלהם, כדי שידברו אחד עם השני. לא בהכרח שיחות עמוקות, פשוט עניין חברי. להתבדח, לקשקש, שיחות סמול טוק של איך הילד ואיך האבא. כשכולם בחדר ההלבשה, אבל אחד משחק, מישהו בטלפון עם חבר מחוץ לחדר ההלבשה, ואחד בפייסבוק, אי אפשר לבנות ככה רוח קבוצתית".

8. לישראלים יש חוש שישי

"ישראל היא מדינה מתקדמת מבחינה טכנולוגית ויש תחושה שלישראלים יש ממש חוש שישי: הם יכולים לראות דברים לפני שהם קורים. זה משהו עמוק בתרבות שלכם. יש לכם יכולת לפתח, לייצר ולעשות משהו שיצליח. זה מגיע מיכולות שיש לכם אבל גם מתפיסה מסוימת של המציאות, קשיחות מסוימת. זה אולי קשור למתח המסוים שאתה חיים בו. ישראל תמיד צריכה להיות לפני כולם, מתקדמת יותר מהסביבה, זה הכרח. העניין שלי ב־Capital HYPE שנמצאת בתהליך גיוס שמיועדים להשקעות במיזמים טכנולוגיים בספורט הוא עניין שנובע מהעניין שלי בטכנולוגיה ובתפיסה הישראלית.

“יש כל כך הרבה יוזמות וכלים והדבר הכי חשוב זה לדעת במה להשתמש כדי להפוך את החיים שלנו, בספורט ובכלל, לטובים יותר. ולגבי הספורט בישראל? כדי לייצר ספורט צריך לקבל החלטה ממשלתית שצריך תרבות ספורט בישראל. זה מתחיל בתשתיות ספורט פיזיות, למרות שהאדמה מאוד יקרה, וגם אנושיות. ההתפתחות של הספורט תגיע אך ורק מלמעלה".

תגיות