אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לווייתן נדחק לפינה וייאלץ להעביר סחורה בחינם לבז"ן צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

לווייתן נדחק לפינה וייאלץ להעביר סחורה בחינם לבז"ן

לכלכליסט נודע כי מאחר שבשותפות לווייתן לא נמצא פתרון לאחסון קונדנסט, בתי הזיקוק צפויים לקבל כ־2,500 חביות ביום של חומר הגלם ללא תשלום

15.12.2019, 08:29 | ליאור גוטמן

ימים ספורים לפני פתיחת השיבר של מאגר הגז לווייתן, שותפות הגז ובתי הזיקוק צפויים לחתום עוד השבוע על אחד החוזים המוזרים שידע המשק המקומי. במסגרת החוזה, בתי הזיקוק אמורים לקבל ממאגר לווייתן כ־2,500 חביות קונדסנט ביום ללא תשלום.

קונדנסט הוא תוצר לוואי אוטומטי של הפקת גז המשמש כחומר גלם לייצור דלקים. במידה שאין יכולת לאחסן את החומר או לצרוך אותו מיידית, מאגר הגז לא יכול לעבוד ברמה הטכנית.  

יצחק תשובה, בעל השליטה בלווייתן, צילום: עמית שעל יצחק תשובה, בעל השליטה בלווייתן | צילום: עמית שעל יצחק תשובה, בעל השליטה בלווייתן, צילום: עמית שעל

לשותפות לווייתן לא היתה ברירה אלא להתקפל מול בתי הזיקוק ולהעביר להם את חומר הגלם ללא תמורה. זאת מכמה סיבות: ראשית, קיומו של חוזה מסחרי מול גוף שיקלוט את הקונדסנט הוא תנאי סף לפתיחת השיבר של המאגר ומועד הפתיחה המתוכנן הוא תוך כמה ימים. מעבר לכך, המאגר אמור למכור במיליארדי שקלים גם לירדן וגם למצרים, ולא המדינה ולא לווייתן מצאו מי שיאחסן את הקונדסנט.

בסביבת השותפות מספרים שבישורת האחרונה של פיתוח המאגר הם אכן נתקעו עם הגב לקיר בנושא, וכל הניסיונות שלהם לנהל מגעים מול בז"ן לקנות את החומר, לעיתים בהנחות מופלגות של עשרות רבות של אחוזים, נתקלו בסירוב.

בז"ן מייבאת מדי שנה כ־50 עד 60 מיליון חביות נפט גולמי, ותפוקת הקונדסנט המיועדת היא כמיליון חביות בשנה, כלומר פחות מ־2% מסך הגלם שלהם. במילים אחרות, רכישת הקונדסנט לא קריטית עבורם, ואם מוסיפים לכך את העובדה שארגוני סביבה מנהלים קמפיין זיהום נגד קבלת הקונדסנט שם, תחת ההבנה שמדובר בחומר מזהם, לבז"ן אין ולא היה תמריץ לקלוט את החומר.

המגעים בין הצדדים פורסמו על ידי "כלכליסט" במהלך השנה האחרונה, כאשר לפני כשבועיים נחשף שהמגעים עלו על שרטון. בסביבת הצדדים עוד הזכירו ריב ישן שנגרר מזה שמונה שנים, במסגרתו בז"ן נאלצה לקנות במהלך 2011‑2013 גז במחיר מופקע (8.3 דולר ליחידת חום של גז טבעי לעומת מחיר ממוצע של כ־5 דולר במשק) ממאגר תמר שבו שותפה דלק. הריב הזה סייע לבז"ן לסרב לקבל קונדסנט בתשלום רק כדי לדחוף לדלק אצבע בעין.

עד כמה מדובר במכה פיננסית עבור שותפות לווייתן? בדו"חות דלק קידוחים (שמחזיקה כ־45% בלווייתן, ו־22% במאגר תמר) של הרבעון השלישי של 2019 מצוין שמאגר תמר מכר את תוצרי הקונדנסנט לבית הזיקוק באשדוד של פז במחיר ממוצע של כ־52 דולר לחבית. מאחר שהיקף ההעברה לבז"ן אמור לנוע סביב 2,500 חביות קונדסנט ליום, המשמעות הכלכלית של כל יום שבו בתי הזיקוק יקבלו את החומר בחינם היא הפסד פוטנציאלי של הכנסות בהיקף של כ־130 אלף דולר ליום, או כ־52 מיליון דולר לשנה, בהנחה שכל הכמות אכן תגיע לשם.

ולכן, בשותפות לווייתן יעשו שמיניות באוויר כדי שלא להעביר את הסחורה לבז"ן ללא תמורה. הם כבר מנהלים מגעים למכירת הקונדסנט לחברות אנרגיה איטלקיות שירכשו אותו וימכרו לכל המרבה במחיר, זאת תוך הזרמת החומר בתשתיות לאומיות (חברת קצא"א ותש"ן) ולשלם עבור ההולכה כמה שיתאפשר.

ככל ששותפות לווייתן תמצא לקוחות חדשים היא תוכל להימנע משליחת החומר לבז"ן. אולם עד שזה יקרה, ותחת ההבנה שלא מדובר בכמות גדולה (כמיליון חביות בשנה, כ־1% ממה שמגיע לישראל כל שנה), בז"ן עשויה ליהנות מההפקר.

בשותפות לווייתן ובבתי הזיקוק סירבו להתייחס לידיעה.

תגיות