אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכוון לשליטה? המשקיע שהזמין מניות כלל ב־80 מיליון שקל צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

מכוון לשליטה? המשקיע שהזמין מניות כלל ב־80 מיליון שקל

קרן הגידור זימר פרטנרס של סטוארט ג'ייסון זימר ביקשה לרכוש 2.2% מכלל ביטוח במסגרת השלב המוסדי של הנפקת המניות שיצאה לדרך ביום חמישי. באמצע 2018 זימר נפגש עם אדוארדו אלשטיין ובחן את האפשרות לרכוש מידיו את השליטה בחברת הביטוח

15.12.2019, 06:56 | גולן חזני

ההכרזה של רשות שוק ההון על כלל ביטוח כחברה ללא גרעין שליטה בשבוע שעבר והירידה בהיקף האחזקות של אי.די.בי פתוח של אדוארדו אלשטיין החזירו לתמונה גורמים שביקשו לרכוש את השליטה בחברת הביטוח. 

קראו עוד בכלכליסט

ביום חמישי התבצע השלב המוסדי בהנפקת המניות של כלל ביטוח, אותה הובילה דיסקונט קפיטל, שבמסגרתה החברה מתכוונת לגייס 650 מיליון שקל, השקולים ל־17% ממניותיה. במסגרת המכרז התקבלו ביקושים של 862 מיליון שקל במחיר של 53.87 שקל למניה — גבוה ממחיר הנעילה של המניה ביום חמישי שעמד על 53.61 שקל. 

נתן חץ וסטוארט ג נתן חץ וסטוארט ג'ייסון זימר | צילום: עמית שעל נתן חץ וסטוארט ג

ל"כלכליסט" נודע כי אחד המזמינים הגדולים במכרז המוסדי היה סטוארט ג'ייסון זימר (Stuart Jason Zimmer), יהודי ניו־יורקי שמנהל קרן גידור גדולה הנושאת את שמו — זימר פרטנרס. הקרן הזמינה מניות ב־80 מיליון שקל, שהם כ־2.2% מכלל ביטוח. גם בעל השליטה באלוני חץ נתן חץ הזמין, באמצעות חברה שבבעלותו, מניות ב־50 מיליון שקל (1.5% מכלל ביטוח). השניים יקבלו את הנתחים האלו בכלל ביטוח בתנאי שבשלב הציבורי שיתקיים היום לא יוגשו הצעות במחיר גבוה יותר.

מבין בעלי המניות הקיימים, אלרוב של אלפרד אקירוב הזמינה מניות והיא צפויה לשמור על חלקה בחברה (5%). גם מורי ארקין ובנו ניר, שמחזיקים ב־8% מכלל ביטוח, הזמינו מניות במכרז המוסדי, אך ככל הנראה הם נקבו במחיר נמוך יחסית, כך ששיעור אחזקתם צפוי לרדת ל6.5%—7.5%. אי.די.בי פתוח של אלשטיין ומנכ"ל שיכון ובינוי אייל לפידות, שמחזיקים כיום ב־11.8% וב־5% מהחברה בהתאמה, לא הזמינו מניות במכרז ולכן אחזקתם תדולל.

זימר ניסה בעבר לרכוש את השליטה בכלל ביטוח. בקיץ 2018 הוא ביקר בארץ ובחן את האפשרות לרכוש שליטה באחת מחברות הביטוח הישראליות — הפניקס וכלל ביטוח. בין היתר הוא נפגש עם יצחק תשובה, שהיה אז בעל השליטה בהפניקס ועם המנכ"ל דאז לפידות. כמו כן, נפגש עם אלשטיין ובכירי אי.די.בי פתוח. בשוק התעורר אז חשש כי הוא מבקש לרכוש את השליטה באחת החברות כדי שהן ישקיעו בקרן הגידור שלו. כלל היתה אופציה ריאלית יותר, משום שבמקביל תשובה ניהל מגעים למכירת השליטה בהפניקס לסיריוס האמריקאית־סינית ולא קידם מגעים מול זימר.

רכישת המניות הנוכחית של כלל ביטוח על ידי זימר עשויה לאותת כי הוא עתיד לנסות להשתלט על כלל ביטוח דרך איסוף מניות בבורסה או רכישת מניות מבעלי מניות קיימים.

את זימר פרטנרס הניו־יורקית — שבה זימר מכהן כמנכ"ל, מנהל השקעות ראשי ואנליסט — הקים זימר ב־2012. כיום הקרן מנהלת 7.5 מיליארד דולר והיא משקיעה בעיקר בתחומי האנרגיה והנדל"ן. בתפקיד סמנכ"ל הכספים של הקרן מכהן מיטשל בראד פרסמן (Mitchell Brad Pressman).

בעברו זימר היה מתמחה בבית ההשקעות של מייקל שטיינהארדט, אחד מבעלי המניות של בנק הפועלים שהשקיע באי.די.בי פתוח יחד עם אלשטיין. בתפקידו זה התמקד בהשקעות בתחום האנרגיה, בדגש על גז. זימר עזב את בית ההשקעות ב־1993 כדי להקין קרן גידור לתרומות בחסות קומודיטיס קורפ. בתחילה הוא ניהל את הקרן ולאחר מכן הפך למנהל ההשקעות שלה. ב־1997 זימר ייסד את זימר לוקאס קפיטל, שבה שימש כמנהל השקעות גם כן.

בניגוד לזימר, שייתכן שלוטש עיניים לשליטה בכלל ביטוח, חץ הוא משקיע פיננסי בחברה. חץ ככל הנראה רואה לנגד עיניו הזדמנות לרווח פיננסי, ובמידה רבה ניתן לומר שהוא הולך בעקבות אקירוב, שבחודש שעבר חשף במסגרת הדו"חות של אלרוב לרבעון השלישי כי הוא הגיע לאחזקה של 5% בכלל ביטוח.

את הנפקת המניות של כלל ביטוח מובילים היו"ר דני נוה והמנכ"ל יורם נוה, שגם יזמו אותה. ההודעה על ההנפקה הגיעה בשבוע שעבר, רגע לאחר שהממונה על שוק ההון משה ברקת שלח לכלל ביטוח מכתב שבו הוא מודיע לה כי אי.די.בי פתוח חדלה מבחינתו להיות בעלת שליטה וכי מעתה הוא רואה בה חברה ללא גרעין שליטה. לכן, במידה רבה, המהלך היה בגדר הכרזת עצמאות מצד הנהלת כלל.

ישנה אפשרות שבמסגרת המכרז הציבורי גורם כלשהו יזרים ביקושים גדולים במחיר גבוה ובכך ירכוש את כל האחזקות המוצעות ויהפוך לבעל שליטה, אך במקרה כזה הוא יידרש לקבלת היתר שליטה.

דבר ההנפקה נודע לאי.די.בי פתוח כשסאול זאנג, המחזיק בשליטה בחברה יחד עם אלשטיין, קיבל הודעה על כך. זאנג כעס בתחילה על המהלך, משום שהוא עתיד לדלל את האחזקה של אי.די.בי פתוח בכלל ביטוח, להביא לירידה בערך המניה ובכך להעמיק עוד יותר את השווי הנכסי הנקי השלילי של אי.די.בי פתוח. אך בשל מצבה הפיננסי הרעוע של אי.די.בי פתוח, שמנע ממנה להשתתף בהנפקה, והמכתב של רשות שוק ההון, לזאנג לא היתה אפשרות לעצור את המהלך. בנוסף, אם מניית כלל ביטוח תעלה בעקבות ההנפקה, הדבר יטיב עם אי.די.בי פתוח בסופו של דבר.

תגיות