אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"חללי עבודה משותפים זה עולם הולך ונעלם" צילום: שאטרסטוק

שאלון 2030

"חללי עבודה משותפים זה עולם הולך ונעלם"

איזו צורת תשלום תבלוט בעוד עשור, מי ירוויח מהתחממות כדוה"א, ואיך תיראה סביבת העבודה שלנו?; על הכסא החם - כפיר חסין, מנהל השקעות ראשי בהראל פיננסים; כתבה שביעית ב'שאלון 2030'

24.12.2019, 12:52 | נועם לנדמן

מה תהיה השפעת סאגת הברקזיט על האיחוד האירופי, מה צריכים לעשות הסינים כדי שהמטבע המקומי יגבר על הדולר, איזה תחום יפרח ומי יכול להרוויח מכך? 

מדי יום ועד סוף השנה האזרחית, אנחנו מפרסמים גוף השקעות אחר שמתמודד עם השאלות אשר עשויות לרמוז לנו כיצד יראה העשור הכלכלי הבא. והיום - כפיר חסין, מנהל השקעות ראשי הראל פיננסים בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים, עונה על 'שאלון 2030'.

חלל עבודה של WeWork בסן פרנסיסקו, צילום: בלומברג חלל עבודה של WeWork בסן פרנסיסקו | צילום: בלומברג חלל עבודה של WeWork בסן פרנסיסקו, צילום: בלומברג

האם אירופה תישאר מאוחדת? אילו מדינות יפרשו אם בכלל?

על כל איחוד מאיימים משברים כלכלים וגיאו-פוליטיים רבים. אנו מעריכים שלאור פיאסקו היציאה של בריטניה, לא תהיה עוד מדינה שתחליט לצאת מהאיחוד, אך הבדלנות במדינות אירופה השונות עשויה להתגבר ולהקשות על המנהיגים למצוא שפה משותפת.

האם הדולר יאבד את כוחו כמוביל עולמי בהשוואה לביטקוין? ו/או בהשוואה למטבע קריפטוגרפי אחר?

לא. אם המטבעות הדיגיטליים יתחילו לאיים על ההגמוניה של הבנקים המרכזיים הגדולים, המדינות ידאגו להחיל עליהם רגולציה. זה נכון במיוחד מצד סין, שלא מעודדת את התחום ואף יצאה ברגולציה מגבילה. עם זאת, טכנולוגיית הבלוקצ'יין שעומדת בבסיס המטבעות הדיגיטליים כן תתפתח ועשויה לתפוס מקום מרכזי כפלטפורמה של תיעוד, פעילות מסחר וחוזים עתידיים.

טכנולוגיית בלוקצ טכנולוגיית בלוקצ'יין | צילום: שאטרסטוק טכנולוגיית בלוקצ

שאלה מעניינת יותר היא האם מעמדו של המטבע הסיני (היואן) יעלה על זה האמריקאי. בנקודת הזמן הזו, לא נראה שהוא יאיים על ההגמוניה של הדולר. כדי שזה יקרה, הסינים צריכים לתת למטבע לנוע בחופשיות רבה יותר ולפחות כרגע הם לא מוכנים לוותר על השליטה במטבע. ראינו את זה במדינות כמו ברזיל, טורקיה ודרום אפריקה שהסכימו לוותר על השליטה במטבע שלהן, מה שתרם לצמיחה באמצעות גורמים חיצוניים, אך בשל בריחת השקעות זרות מסיבות שונות נוצרו פיחותים חדים במטבעות והמדינות האלה לא יודעות להתמודד עם זה – תופעה שסין עדיין לא מוכנה לקבל.

כפיר חסין, מנהל השקעות ראשי הראל פיננסים בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים, צילום: רועי בר כפיר חסין, מנהל השקעות ראשי הראל פיננסים בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים | צילום: רועי בר כפיר חסין, מנהל השקעות ראשי הראל פיננסים בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים, צילום: רועי בר

האם עדיין יהיה מזומן ב-2030?

כן. כי המבוגרים שמשתמשים כיום רק במזומן, עדיין יהיו עמנו. עם זאת, השימוש במזומן יצטמצם. סיבה נוספת לכך שעדיין יהיה מזומן היא שאנשים לא מסכימים לוותר באופן מוחלט עליו, כי ויתור כזה משמעותו ויתור מלא על האנונימיות ונראה כי אנחנו עדיין לא במקום כזה.

אלו ענפים יפרחו במשק? אלו ידעכו?

בעולם נראה פריחה של כל תחום הקיימות (ESG) וכן אנרגיה מתחדשת. זה יקרה בעיקר באירופה שמספקת רגולציה תומכת. בארה"ב תלוי מי יעמוד בראש המדינה בשנים הבאות. תחומים נוספים שיפרחו בעולם: שירותים לטיפול באוכלוסייה המתבגרת, אוטומציה, רובוטיקה וחקר החלל. תחומים שידעכו - ענפי הכרייה והאנרגיה.

פועל מכרה פחם בסין, צילום: רויטרס פועל מכרה פחם בסין | צילום: רויטרס פועל מכרה פחם בסין, צילום: רויטרס

אחד התחומים המעניינים לעקוב אחריו יהיה הסייבר. בתחילת ינואר 2020 ייכנס לתוקפו חוק הגנה על הפרטיות בקליפורניה, לאחר שכבר נכנסו לתוקפם חוקים דומים במדינות אחרות. אם בעבר חברות שנכשלו בהגנה על מידע אישי וסיסמאות קיבלו קנס כספי, הרי שמעכשיו העונש יהיה פלילי והן נדרשות לבקש רשות להשתמש במידע שהן אוספות על אנשים. כדי להבטיח את היכולות האלה ובשל החששות מפגיעה בפרטיות והצמיחה של השימוש בענן, חברות ישקיעו יותר ויותר בכל תחום הסייבר והגנה על מידע. המרוויחים הגדולים מהטרנד הזה יהיו הרבה חברות ישראליות המתמחות בסייבר.

תעשיית הרכב - איך נגיע לעבודה?

נראה כי תקופה של 10 שנים היא מוקדמת מדי בכדי שנגיע לעבודה עם רכב אוטונומי. גם הטכנולוגיה עדיין לא מספיק בשלה כיום. סביר שכבר נראה רכבים אוטונומיים שבהם נדרש הנהג רק לשבת ליד ההגה, אבל לא כל הרכבים יוכלו לנסוע באופן אוטונומי. ברור כי מערכות הגנה פאסיביות מתאונות דרכים ימשיכו להשתפר ונראה עוד ירידה בתאונות דרכים ובנפגעים בהן – מה שצפוי לתמוך בחברות הביטוח האלמנטרי שרק ירוויחו מהמגמה הזו.

יאנדקס - רכב אוטונומי, צילום: יאנדקס יאנדקס - רכב אוטונומי | צילום: יאנדקס יאנדקס - רכב אוטונומי, צילום: יאנדקס

איך תיראה סביבת העבודה שלנו?

חללי עבודה משותפים זה עולם הולך ונעלם. סקרים שנערכים כיום בעולם מצביעים כי עובדים רבים לא מתחברים לזה וחברות מבינות גם שזה לא בהכרח עוזר, אלא רק במוקדי שירות. עם זאת, נראה שתהיה התקדמות בתחום הזה בכיוון של משרדים מודולרים שניתן להקטין ולהגדיל חללי עבודה בקלות רבה יותר. כמו כן, נראה עלייה ברמת האבטחה – כניסה לחדרים באמצעות כרטיסים אישיים וכו'. כמו כן, נראה שיפורים שייכנסו במטרה לחסוך באנרגיה, כמו כיבוי אוטומטי של האור כשיוצאים מהחדר או של מיזוג האוויר. כמובן שיהיו גם יותר אנשים שיעבדו מהבית. מצד המעסיקים, תהיה דרישה גדולה יותר לעובדים שעובדים במגע אישי עם אנשים – בגלל הזדקנות האוכלוסייה.

תעשיית החלל: האם יהיו טיסות תיירים לחלל?

כן. אבל רוב הקוראים של מדור זה עדיין לא יוכלו להרשות לעצמם לטוס כי המחירים יהיו גבוהים.

מנכ"ל אמזון ג מנכ"ל אמזון ג'ף בזוס בהדמיית חללית | צילום: CNBC מנכ"ל אמזון ג

האם סין תהפוך לכלכלה הגדולה בעולם? האם תהפוך לדמוקרטיה?

היא לא תהיה דמוקרטיה כמו שהיום היא עדיין לא. היא תהיה הכלכלה הגדולה בעולם, אבל לא במונחי תוצר לנפש.

תעשיית המזון: האם הבשר ייעלם מהצלחת שלנו?

לא. הבשר לא יעלם, אבל הוא יהיה יקר יותר כי יעלה יותר לגדל אותו בגלל בעיות אקלים. מצד שני, נראה שהחקלאות הימית תוכל לפרוח בגלל התחממות כדור הארץ. זה אומר שדווקא גידול הדגים יפרח.

ספינת דיג, צילום: shutterstock ספינת דיג | צילום: shutterstock ספינת דיג, צילום: shutterstock

מה יהיה מקור האנרגיה העיקרי בעולם?

בעשור הקרוב זה עדיין נפט.

האם מלחמת סייבר תחליף את השיטות המסורתיות למלחמה?

כבר היום מלחמות סייבר לוקחות חלק נכבד מהמלחמה הקונבנציונלית המודרנית. מאמין כי השימוש בהן יגבר, אך לא יהווה תחליף לשיטות המלחמה המסורתיות.

האם קנאביס יהיה חוקי בישראל?

ב-2020 יהיו משאלי עם בניו זילנד על ליגליזציה אחרי שכבר היו בקנדה, אורוגוואי ומדינות נוספות. אצלנו כנראה עדיין לא יהיה חוקי, בעיקר בגלל אילוצים פוליטיים. 

לכתבות הקודמות של 'שאלון 2030'

 

בית ההשקעות הלמן אלדובי

בית ההשקעות מיטב דש 

הבנק הבינלאומי

 

בית ההשקעות תמיר פישמן

 

בית ההשקעות פסגות

 

בית ההשקעות IBI

 

תגיות