אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

כנס הסייבר

"העשור האחרון הוא המערב הפרוע של העולם הדיגיטלי"

דניאל ברן, מייסד מערך הסייבר ההגנתי בצה"ל ומנכ"ל חברת אבטחת המידע אוטריו: "בעשור האחרון אנחנו נכנסים לעולם שבו הנזקים הפוטנציאליים מהשתלטות עוינת הרבה יותר גדולים"

16.12.2019, 11:00 | בילי פרנקל

"בעשור האחרון אנחנו נכנסים לעולם שבו הנזקים הפוטנציאליים מהשתלטות עוינת הרבה יותר גדולים". כך אמר היום (ב') דניאל ברן, מייסד מערך הסייבר ההגנתי של צה"ל ומייסד ומנכ"ל חברת אבטחת המידע אוטריו (OTORIO), בכנס הסייבר 2020 שעורך כלכליסט בתל אביב.

קראו עוד בכלכליסט

ברן, שנמצא כבר קרוב ל-25 שנה בעולמות ההגנה, דיבר על אתגרי הדיגיטציה בכלכלות חדשניות תעשייתיות בשנת 2020. את העשור האחרון מכנה "המערב הפרוע של העולם הדיגיטלי", שמושפע לדבריו משני משתנים מרכזיים. "הראשון הוא הדיגיטציה", פירט. "יש אינסוף טכנולוגיות חדשות ומתקדמות שמאפשרות לנו להיות תחרותיים וגלובליים ולשנות את פני העסקים - גם את הארגונים וגם את העולם העסקי. המודל העסקי מחייב ארגונים שמרנים לעבור לדבר הבא, לעולם ההיברידי, והמעבר המאוד מהיר הזה הרבה פעמים לא מלווה בהתפתחות אנושית. אנחנו מאוד חשופים".

המשתנה השני לדבריו הוא תהליך שבו נכנסות יכולות חדשות אל תוך העולם האזרחי. "זה כבר לא רק מעצמות במגרש הבין-מדינתי כי יש מרוץ חימוש. פתאום מתחילה להתפתח כלכלה חדשה והיא מייצרת ארגוני פשיעה שעובדים בצורה ברורה ומרוכזת, כשהסכנה שאין להם שום גבולות", אמר. "אם מחר נחבר צי רכבים אוטונומיים, אנחנו מתחילים להיכנס לאזור של סכנת חיים".

דניאל ברן, צילום: אוראל כהן דניאל ברן | צילום: אוראל כהן דניאל ברן, צילום: אוראל כהן

כדי להמחיש את הסיכונים, ציין כי כיפת ברזל היא דוגמה לתפיסה היברידית שצריכה להיות מאוד ממוקדת. "כשהמשטח מאוד גדול והאויב מבין את זה, הוא מנסה לתקוף באמצעות תהליך של הונאה, ולא להשבית את המערכת - אלא להסיט אותה", הסביר.

בנוסף הדגים ברן אירוע בעולם האזרחי, שטיפלו בו בחודשים האחרונים. "ארגון פשיעה רוסי, מאוד חכם וממוקד, ייצר התקפה רחבה, שאין מאחוריה אנשים", אמר. "במקרה הזה, שום ארגון לא היה חסין. מרגע שנדבק, הוא מתחיל לעבוד על הארגון ומנסה להגיע לתשתיות הייצור והעסקיות שלו".

השלב הבא, לדבריו, הוא פיתוח כלכלת סייבר. "2020 רק תהיה ההתחלה", אמר. "בעתיד נראה כלכלת סייבר שתשתמש בכל טכנולוגיה. כל מה שיתחבר לרשת יהפוך לסוג של פוטנציאל פגיעה מבחינת התוקפים. מנגד, עלויות ההגנה לארגונים גדולים מתחילה להיות לא ריאלית. אנחנו רואים את כל המספרים של פריצות והשבתות, וזה ימשיך להיות ככה".

ברן הוסיף כי הפתרון הוא שינוי תפיסתי מחשבתי, שמתבסס על מספר עקרונות של "גישה מקדימה, הסתכלות על סיכונים, וקוהרנציה של כל התהליכים. "צריך לראות מהן תשתיות שמייצרות את מרבית הרווחים לארגון ושם להשקיע. אי אפשר להמשיך לטפל בהכול, בטח לא בארגונים גדולים", אמר. "יש אינסוף פתרונות לניהול סיכונים, אבל היום לא מנהלים אותם בצורה חכמה ורציפה".

תגיות