אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל מציג: מלכודת מוניטרית צילום: עמית שעל

דעה

בנק ישראל מציג: מלכודת מוניטרית

הבנק מבצע רכישות משמעותיות בשוק הפתוח. זה לא עוזר. הדולר לא מתאושש. הוא גם לא צפוי להרים ראש בקרוב. כפי שהעשור האחרון הוכיח שוב ושוב, כוחות השוק הרבה יותר חזקים ממדיניות הנגידים

17.12.2019, 06:56 | אדריאן פילוט

אתמול נודע כי שר האנרגיה יובל שטייניץ אישר את מתווה יצוא הגז למצרים, שצפוי להניב 21 מיליארד דולר על פני 15 שנה. כמה שעות מאוחר יותר, נחשף כי חברת הבאנה לאבס הישראלית נמכרת לאינטל ב־2 מיליארד דולר. רק על סמך שתי הכותרות האלו, שער השקל היה יכול להתחזק בכמה אחוזים.

קראו עוד בכלכליסט

ועדיין, למרות האיומים הגיאו־פוליטיים, חוסר היציבות הפוליטית, הטלטלות בשווקים הבינלאומיים וההאטה בצמיחה, שטף הדולרים שנכנס אל תוך המשק הישראלי לא פוסק, ורק גובר.

אמיר ירון נגיד בנק ישראל, צילום: עמית שעל אמיר ירון נגיד בנק ישראל | צילום: עמית שעל אמיר ירון נגיד בנק ישראל, צילום: עמית שעל

השבוע פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים רשמיים על זרימה של מטבע חוץ אל ישראל וממנה. הכיוון ברור: לישראל נכנסו 4 מיליארד דולר יותר משיצאו ממנה ברבעון השלישי של השנה, בדומה לרבעון שלפניו. היקפים כאלה לא נרשמו כאן כבר ארבע שנים.

נגיד בנק ישראל אמיר ירון חוזר ואומר מאז יומו הראשון בתפקיד כי ייסוף השקל הוא הכוח העיקרי שגורם לכך שהאינפלציה לא נכנסת לתחום יעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה, בין 1% ל־3%. השבוע קיבלנו איתות נוסף לכך כאשר מדד המחירים לצרכן לנובמבר צנח ב־0.4%, מעבר לציפיות, וזרק את האינפלציה השנתית ל־0.3% בלבד, הרחק מאוד מהגבול התחתון של היעד.

מה שמביא אותנו להחלטת הריבית האחרונה של בנק ישראל. מי שקרא את הפרוטוקלים של ההחלטה האחרונה מבין כי רוב חברי הוועדה ביקשו להמתין עם הפחתת ריבית נוספת, לכיוון ריבית של 0%, אפילו שלא ברור מה הפחתה של 0.15 נקודות אחוז בריבית כבר יכולה לשנות. זו הסיבה שהבנק החליט להשתמש ברכישות מט"ח ככלי מוניטרי מרכזי להחלשת השקל ועידוד האינפלציה.

מאז אותה החלטת ריבית, בנק ישראל מבצע רכישות משמעותיות בשוק הפתוח. אלא שגם זה לא עוזר. הדולר לא מתאושש. לפי הנתונים הנוכחיים, האקזיט החדש ויצוא הגז, הוא גם לא צפוי להרים ראש בקרוב. כפי שהעשור האחרון הוכיח שוב ושוב, כוחות השוק והכלכלה הרבה יותר חזקים ממדיניות של בנקים מרכזיים.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
ריבית 0 הוגנת
הורדת הריבית תחזק את הדולר, תפריח את הבורסה ואת האגחים ומכאן גם את כספי הפנסיה. הורדת הריבית ל 0 תעזור מאוד לכל בעלי המשכתנאות, ההלוואות והציבור שנמצא במינוס בבנק. לגבי מחירי הדירות, יש לטפל ע"י העלת מיסי רכישה לדירה שלישית ולדירות יוקרה (הנמכת פרמידת המחירים), הקטנת מיסי המכירה (הגדלת ההיצע) והמשך מחיר למשתכן לזוגות צעירים. פעילות הוליסטית של הפונקציונרים תביא תועלת גבוהה פי כמה.
אסי הכלכלן  |  18.12.19
3.
להשתמש בדולרים האלה לבניית תשתיות
למעשה קניית הדולרים היא סוג של מס מט"ח, בנק ישראל מדפיס שקלים וקונה בהם דולרים כדי להחליש את השקל. את הדולרים האלה הבנק אוגר (ע"י קניית אג"חים זרים והחזקתם) ולא מנצלם לטובת המשק. רוב עלות בניית תשתיות היא בדולרים, לכן שימוש בכסף הזה לבניית תשתיות לא יחזיר את השקלים לשוק ומצד שני יקפיץ את הכלכלה המקומית. תשתיות כאלה יכולות להיות חפירת רשת מנהרות לרכבת תחתית, ציוד רפואי מתקדם כגון MRI, תרופות שנקנות מחברות זרות ועוד. ניתן להשתמש בכסף ישירות או לקנות בו אג"ח של חברות התשתית, כך שיהיה יותר קל לכלכלנים בבנק ישראל ובבנקים העולמיים לעכל את השימוש הזה
ציניקן  |  18.12.19
2.
מחירי הדיור הגבוהים ומשכנתאות העתק, הם מישקולת שמכבידה מאד על הזוגות הצעירים
בגלל הריבית האפסית, שמנפחת את מחירי הדיור וגם מחריבה את החסכונות והפנסיה לעת זיקנה וגם דוחפת את הציבור לממן צריכה באשראי (מכונית חדשה ב 100% הלוואות). משקי הבית הצעירים שוקעים יותר ויותר. נגידי הבנקים המרכזיים שחשבו שהם ממציאים "כלכלה חדשה": גיאות תמידית בלי שפל ולחילופין, זיקפה תמידית מגלים עכשיו שזה לא!
הריבית האפסית מנפחת את מחירי הדיור  |  18.12.19
1.
למרות כל מה שכתוב בכתבה הזאת המצב הכלכלי של...
רוב המשפחות בארץ נמצאות במצב כלכלי לא טוב בכלל בעיקר בגלל יוקר המחיה ומחירי הנדל"ן שמרקיעים שחקים שגורמים לעלייה של כל מוצרי המזון והביגוד ועוד מוצרי צריכה שונים. מספיק לעשות סקרים עם זוגות רבים שיעידו על מצוקה כלכלית קשה ובנוסף ניתן לפגוש המון משפחות שמגיעות לקורסים לכלכלת המשפחה בארגון פעמונים בכדי להבין כמה המצב חמור הרבה יותר ממה שהתקשורת מציגה. כאשר בועת הנדל"ן תתפוצץ יוקר המחייה ירד לאט לאט ואז רוב האזרחים בארץ יוכלו לנשום לרווחה .
משה  |  17.12.19