אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סער מכוון לעידן שאחרי נתניהו צילום: יאיר שגיא

סער מכוון לעידן שאחרי נתניהו

בליכוד מעריכים שנתניהו ינצח בבחירות המקדימות אך יפרוש בעוד שנה. ככל הנראה, מבחינת סער הסיבוב הנוכחי נועד בעיקר לייצר לו דומיננטיות בסיבוב הבא. והקמפיין של כחול לבן לא יתמקד בנתניהו אלא ב"חיים עצמם"

17.12.2019, 06:56 | צבי זרחיה

1. לקראת הפריימריז בליכוד, שיתקיימו ביום חמישי בשבוע הבא, ראש הממשלה בנימין נתניהו גייס באחרונה תשע תרומות בסכום כולל של כ־208 אלף שקל.

קראו עוד בכלכליסט

יריבו במירוץ ח"כ גדעון סער גייס עד כה 497 אלף שקל מ־14 תורמים. בין התורמים לנתניהו: איש העסקים היהודי בריטי זאק גרטלר ושלושה מבני משפחתו; כל אחד מהארבעה תרם 41,760 שקל.

בין חמש התרומות לסער שנוספו לאחרונה: נינה סימון גליק מניו יורק - 34,600 שקל, חן נוימן וצחי אזולאו נוימן מהיישוב עשרת - 46 אלף שקל כל אחד, וטרייסי סנדר גרבר- 45 אלף שקל. נתניהו וסער יכולים לגייס כל אחד עד 2 מיליון שקל.

בנימין נתניהו וגדעון סער, צילום: EPA, אבי מועלם בנימין נתניהו וגדעון סער | צילום: EPA, אבי מועלם בנימין נתניהו וגדעון סער, צילום: EPA, אבי מועלם

תקרת התרומה מיחיד היא כ־46 אלף שקל

ההערכה הרווחת בליכוד היא שנתניהו יזכה בסופו של דבר בפריימריז ברוב גדול אך יפרוש בעוד כשנה, בהתאם להתפתחות ההליכים המשפטיים נגדו, במסגרת עסקת טיעון שתכלול פרישה. לפיכך יותר משסער מאמין שינצח את נתניהו הפעם, הוא פועל למנף את ההתמודדות הנוכחית לקראת הפריימריז העתידיים, ללא נתניהו, מול מתמודדים אפשריים כמו ישראל כץ או יולי אדלשטיין.

כך או כך, בפריימריז הקרובים ההתמודדות בין נתניהו לסער היא לא רק על ראשות הליכוד, אלא גם בשאלה מי יוכל להרכיב קואליציה ולהשאיר את המפלגה בשלטון לאחר הבחירות במרץ 2020. לפי סקרים שנערכו באחרונה, הליכוד בראשות נתניהו משיג 31 מנדטים, אבל גוש הימין מגיע ל־53 מנדטים בלבד. כלומר, ירידה של שני מנדטים לגוש לעומת הכנסת היוצאת שבה יש לו 55 מנדטים. עם סער בראש הליכוד אמנם זוכה ל־27 מנדטים בלבד, אך גוש הימין גדול בשלושה מנדטים ומגיע ל־56 מנדטים.

כדי לבסס עוד יותר את התמיכה שנתניהו זוכה לה בליכוד, אישרה באחרונה הממשלה תוספת של 44 מיליון שקל לתקצוב מרכיבי ביטחון והצלה באזור יהודה ושומרון שכ־8,000 מתושביו נמנים עם מתפקדי הליכוד. נתניהו גם נהנה מתמיכת "ארגון הקבלה", המאגד מאמינים בתורת הקבלה, שגם 8,000 מאנשיו התפקדו לליכוד.

רק קומץ חברי כנסת

לעומתו, סער שהיה בעבר שר הפנים, הצליח לגייס סביבו רק קומץ של חברי כנסת, בהם יואב קיש, אבל נהנה מתמיכה של 12 ראשי רשויות. כך למשל, ברמת גן, שראש העיר שלה כרמל שאמה הכהן תומך בסער, רשומים 3,200 מתפקדים לליכוד, ועל פי הערכות, לשאמה הכהן יש השפעה רבה בקרבם. מוקד כוח נוסף של סער הוא 10,000 מתפקדי הליכוד בקרב עובדי התעשייה האווירית, שחלק גדול מהם מצביע בהתאם להמלצות של יו"ר הוועד לשעבר חיים כץ.

כץ מקורב מאוד לסער אך גם לנתניהו וטרם הודיע במי מהם יתמוך. עם זאת, גם אם לא יתמוך רשמית בסער, ייתכון שהוא יפעיל את השפעתו לטובתו. סער נהנה מתמיכה גם בקרב "הליכודניקים החדשים" שמנו בעבר כ־8,000 איש אך באחרונה גרעה מהם הנהלת הליכוד כ־2,000 — מהלך ששלח רבים מהם לזרועותיו של סער.

יו"ר כחול לבן בני גנץ. דגש על בריאות ותחבורה, צילום: רויטרס יו"ר כחול לבן בני גנץ. דגש על בריאות ותחבורה | צילום: רויטרס יו"ר כחול לבן בני גנץ. דגש על בריאות ותחבורה, צילום: רויטרס

2. ד"ר עופר קניג מהמכון לדמוקרטיה מעריך ששיעור ההצבעה בפריימריז בליכוד עשוי להגיע אפילו ל־60%-50%, בעוד בשני העשורים האחרונים היה במקרים רבים נמוך בהרבה והגיע רק פעם ל־50% (ב־2012, כשנתניהו התמודד מול משה פייגלין). מספר המתפקדים הזכאים לבחור בפריימריז הוא 112 אלף. אם תתאמת תחזיתו של קניג, אזי 67-56 אלף מהם יבואו להצביע.

נתניהו זקוק אפוא ל־34-28 אלף תומכים כדי לנצח את סער, אם כי בליכוד מעריכים ששיעור התמיכה בו יהיה גבוה בהרבה. נתניהו שואף לשיעור תמיכה גבוה במובהק כדי לנופף בו בבחירות הכלליות ואולי גם בבית המשפט. "נראה שפעם ראשונה זה 14 שנה (אז התמודד מולו סילבן שלום — צ"ז) יש לנתניהו אתגר כי יש מולו מתמודד ראוי", מסביר קניג. "יש פה שני מחנות שלא ראינו כבר שנים בליכוד, מחנה נתניהו ומחנה סער, ולמרות ההערכה שנתניהו ינצח, יש קרב גדול ביניהם שיהווה תמריץ לרבים מהם לצאת להצבעה".

לדברי קניג, "כשיש קרב גדול בין שני מתמודדים והליכוד נמצא בשלטון או מסתמן שיהיה בשלטון, אזי המתפקדים באים להצביע. ב־2005 היה קרב צמוד בין נתניהו לשלום אבל אחוזי ההצבעה היו נמוכים כי זה היה לאחר פרישתו של אריאל שרון והקמת קדימה, וההערכות היו שהליכוד עלול לאבד את השלטון. כעת יש קרב רציני בין נתניהו לסער ולמי שיזכה יש סיכוי טוב מאוד להיות ראש ממשלה. לכן יש אינטרס למתפקדים לבוא ולהשפיע".

3. בכחול לבן הפיקו לקחים מהקמפיין הנגטיבי נגד נתניהו ובעד הקמתה של ממשלה חילונית ליברלית שהפעילו בבחירות הקודמות, וכעת הם עומדים לשנות את המסרים. ישראל בכר, האסטרטג של כחול לבן, אמר אתמול כי הקמפיין של המפלגה יהיה פוזיטיבי ויתמקד ב"חיים עצמם". במפלגה מעריכים שהקמפיין יתמקד, בין היתר, בתחומי הבריאות, רווחה, תחבורה, דיור ועוד. הסיבה לכך, לדברי בכר, היא המיאוס ותחושת הניתוק של האזרחים מקיומן של בחירות שלישיות בתוך שנה, ולכן הקמפיין יתרכז במה שהפוליטיקה יכולה לעשות למען האזרחים.

ח"כ יאיר לפיד כבר נתן לכך ביטוי אתמול. "המטרה היא לא להעליב ולא לריב אלא ללכת לעבוד", כתב לפיד בפייסבוק. "לא ממשלת שמאל, לא ממשלת ימין, אלא ממשלת עובדים בשבילכם".

תגיות