אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הוועדה מתעכבת ומעונות היום מתלוננים על הפסדי עתק צילום: יריב כץ

הוועדה מתעכבת ומעונות היום מתלוננים על הפסדי עתק

המלצות הוועדה לבחינת המעונות ולהעלאת תעריפיהם היו אמורות להיות מוגשות ביולי. הפסדי המעונות נאמדים בעשרות מיליוני שקלים לחודש

17.12.2019, 19:45 | שחר אילן

יותר משנה ורבע לאחר שהממשלה סיכמה עם ארגוני מעונות היום על הקמת ועדה לבחינת מצב המעונות והתעריפים, הוועדה טרם סיימה את עבודתה. זאת למרות שעברו 7 חודשים מהמועד שנקבע במקור (אפריל השנה) ו־5 חודשים מהמועד שנקבע בהחלטת הממשלה (יולי). העיכוב מאיים ליצור מצב בו מסקנות הוועדה לא ייושמו גם בשנת הלימודים הבאה, ובינתיים צוברים מפעילי המעונות הפסדים שנאמדים בעשרות מיליוני שקלים לחודש.

קראו עוד בכלכליסט

על הקמת הוועדה הוחלט בעקבות שביתה שהתקיימה ביום הראשון של שנת הלימודים הקודמת (2.9.2018). בשביתה השתתפו 2,060 המעונות שבפיקוח שבהם כ־100 אלף ילדים. הסיבה העיקרית לה היתה דרישה לשיפור תנאי העבודה של המטפלות, ובעיקר שכרן, וכן דרישה להפחתת כמות הילדים למטפלת.  

אורלי לוי אבקסיס , צילום: חורחה נובומינסקי אורלי לוי אבקסיס | צילום: חורחה נובומינסקי אורלי לוי אבקסיס , צילום: חורחה נובומינסקי

על פי ההסכם שהושג בעקבות אותה שביתה, קיבלו המטפלות שני מענקים חד פעמיים של 1,500 שקל כל אחד, וכן נקבע שתוקם ועדה בין משרדית שתדון בין היתר בתעריף שגובים המעונות מההורים (בסבסוד הממשלה) ובתקן של מספר הילדים למטפלת. הוועדה, כך סוכם, תסיים את עבודתה עד אפריל 2019.

בפועל הוועדה הבין משרדית לשיפור וייעול מערך מעונות היום הוקמה על ידי הממשלה רק ב־14 בפברואר השנה. בראשה הוצב ראש זרוע התעסוקה במשרד העבודה והרווחה, מרדכי אלישע. נקבע שהוועדה תגיש את מסקנותיה לממשלה עד אמצע יולי.

בפועל, כותבת ח"כ אורלי לוי־אבקסיס מהעבודה גשר בשאילתה שהגישה לשר העבודה והרווחה, למרות האיחור הגדול "המלצות הוועדה אינן נראות באופק". אם תמליץ הוועדה להעלות את התעריף, יהיה הדבר כרוך בתהליך ממושך ממילא, וככל שהדו"ח יוגש מאוחר יותר קטנים הסיכויים שהוא ייושם עד תחילת שנת הלימודים הבאה, וסביר שזו תיפתח בשביתה נוספת.

סמנכ"ל הכספים של נעמת, ירון מלך, אמר שהמעונות של הארגון יוצרים גירעונות של 300-500 אלף שקל למעון בשנה, כלומר בין 25 ל־40 אלף שקל בחודש. ארגונים אחרים מדווחים על גירעונות של בין 2,000 שקל ל־40 אלף שקל בחודש למעון.

לדברי מלך, הסיבה העיקרית לגירעונות היא שיטת העדכון של תעריף המעונות. אם עד 2012 הוא עודכן בהתאם להוצאות בפועל, מאז הוא צמוד לשכר במגזר הציבורי. אלא שלדבריו, בגלל העלאת שכר המינימום עלויות השכר של המעונות התייקרו הרבה יותר מהשכר. בנוסף יש במעונות שיעור היעדרויות גבוה במיוחד של 13% מימי העבודה בגלל מחלות ושחיקה, אך מפעילי המעונות אינם מקבלים פיצוי על התשלום לממלאות המקום שהם חייבים להעסיק. "זה מכניס אותנו להפסדים נוראיים", אומר מלך.

ממשרד העבודה והרווחה נמסר בתגובה כי "למרות תקופת ממשלת המעבר, הוועדה פועלת במלוא המרץ לגיבוש המלצות". במשרד מסבירים את העיכוב במורכבות ובהיקף הרב של העבודה וכן בחילוקי דעות בוועדה שיש לגשר עליהם.

במשרד מציינים שבוועדה "נבחנים לעומק התקינה, הסבסוד, המחיר המפוקח, הסדרת מעמד המטפלות ועוד. כל זאת, בשים לב למגבלות התקציביות". הוועדה ביצעה ניתוח כספי של עלויות הפעלה והשוואה בינלאומית, שמעה מומחים לגיל הרך ואת נציגי הארגונים המפעילים את מעונות היום וארגוני ההורים.

תגיות