אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבוקר שאחרי האקזיט של הבאנה לאבס: "החזר כזה על השקעה עוד לא נראה" צילום: אייל טואג

ניתוח כלכליסט

הבוקר שאחרי האקזיט של הבאנה לאבס: "החזר כזה על השקעה עוד לא נראה"

גם בהשקעות המוצלחות ביותר שהיו בישראל התמורה לא הגיעה אחרי זמן קצר כל כך. בתוך שלוש שנים וחצי הצליחה הבאנה לאבס לגייס 120 מיליון דולר, לפתח שני שבבים, ולהימכר ב־2 מיליארד דולר

18.12.2019, 07:36 | מאיר אורבך והגר רבט

ביום שאחרי ההכרזה הרשמית על הרכישה של הבאנה לאבס, החברה והסובבים אותה שומרים על שקט תקשורתי, אבל אצל רבים מהם ניכרת שביעות רצון שלא היתה מוכרת באקזיטים דומים.

קראו עוד בכלכליסט

שביעות הרצון אינה רק מהיקף ההחזר הגדול אלא בעיקר מהזמן המהיר שנדרש לחברה כדי לעמוד בכל יעדיה ולהימכר בסכום שיא.

תעשיית השבבים הישראלית מספקת הרבה הצלחות ולראייה המכירות של אנאפורנה לאבס, אנוביט, גלילאו ואחרות. הבאנה לאבס היא חברה מהדור החדש שהצליחה בתוך זמן קצר מאוד לגייס 120 מיליון דולר אשר איפשרו לה לפתח כמעט במקביל שני שבבים מהיסוד. חברת סטארט־אפ בתעשיית השבבים תראה בהצלחה של פיתוח שבב אחד הישג עצום. חברה צעירה שפיתחה שני שבבים שונים לחלוטין במקביל - היא כבר סיפור מעולם אחר.

גם אינטל כנראה ידעה את זה, ולכן בסוף 2018 השקיעה עשרות מיליוני דולרים בחברה כחלק מסיבוב הגיוס שלה שעמד על 75 מיליון דולר. כאשר כבר אז היה ברור לחברה שמטרת ההשקעה היא אחת: להישאר צמוד לחברה, לבחון את קצב ההתקדמות שלה, ואם התוכניות של החברה הישראלית יצליחו - לרכוש אותה.

המשא ומתן על הרכישה של הבאנה לא היה ארוך במיוחד ונמשך מספר חודשים. מעל הרכישה ריחפה עננה של שמועות שאינטל אינה היחידה שמגלה עניין בהבאנה והצעות נוספות צפויות להגיע לחברה שכבר הכריזה על שני שבבים מתקדמים אשר כל התעשייה מחפשת אותם.

ההצעה של אינטל היתה כזו שגרמה לאנשי הבאנה להבין שאין להם מה לחפש במקום אחר. אינטל הציעה את ההצעה הטובה ביותר שהחברה יכולה היתה לקבל, אבל יותר מכך, אינטל יכולה להציע את העתיד הטוב ביותר לחברה הישראלית.

חלק מהסובבים את החברה אמרו ל”כלכליסט” ש”החזר כזה על השקעה עוד לא נראה”. כאשר הכוונה של אותם בכירים היתה בעיקר על השילוב בין הזמן שלקח לרשום את התשואה על ההשקעה, ההחזר הכספי העצום שכל משקיע ועובד יקבל, והמכפיל הגבוה לכל משקיע.

גם בהשקעות המוצלחות ביותר שהיו בישראל, למשל מובילאיי שנמכרה ב־15.3 מיליארד דולר, האקזיט התרחש רק כעבור זמן רב מאוד. כך גם בישקר שנמכרה ב־6 מיליארד דולר, בה האקזיט לא הגיע אחרי שלוש שנים וחצי. בהייטק הישראלי נרשמו כבר אקזיטים עם מכפילים נאים. רק לאחרונה התבשרנו על האקזיט של חברת דאטורמה שנמכרה בכ־850 מיליון דולר על השקעה של 50 מיליון דולר. אבל גם כאן משך הזמן בין ההשקעה לתשואה היה ארוך יותר.

יניב גרטי מנכ"ל אינטל ישראל, צילום: עמית שעל יניב גרטי מנכ"ל אינטל ישראל | צילום: עמית שעל יניב גרטי מנכ"ל אינטל ישראל, צילום: עמית שעל

העתיד של הבאנה

אביגדור וילנץ על פי הודעת אינטל יישאר יועץ בכיר ליחידה שאליה מתחברת הבאנה לאבס. היחידה הזו כבר מייצרת לאינטל הכנסות של 3.5 מיליארד דולר בשנה עם גידול נאה בשנה האחרונה.

אינטל יודעת שבשוק הדאטה סנטר שאליו פונה אחד השבבים של הבאנה זהו כסף כיס. הכסף הגדול באמת עדיין לא התחיל לזרום לחברה, והתקווה שלה היא שבזכות הבאנה לאבס והשבב שלה היא תוכל להתחרות מול השבבים של אנבידיה, בהסתערות על השוק הצומח שאמור להגיע לעשרות רבות של מיליארדי דולרים בשנים הקרובות.

השבב השני שפיתחה הבאנה יעזור לאינטל במלחמה אחרת שלה מול AMD שחקנית בולטת בעולם השבבים. לאחרונה הכריזה החברה על שבב מתקדם שגבר על שבבי אינטל בכמה תחומים ובעזרת הבאנה אינטל תוכל להחזיר לעצמה את המובילות הטכנולוגית.

בעיה “קטנה” איתה תצטרך אינטל להתמודד לאחר השלמת הרכישה, היא מה לעשות עם השבב של חברת Nervana שאותה היא רכשה לפני מספר שנים. בכיר בחברה אמר שאינטל תצטרך לקבל החלטות עם איזה טכנולוגיות היא רוצה להמשיך הלאה. מן הסתם הבחירה תיפול על החברה הישראלית שנרכשה רק לצורך זה.

לחסום את צמיחת המתחרה

מייסדי החברה דוד דהן ורן חלוץ, היו”ר והמייסד אביגדור וילנץ, עובדי החברה והמשקיעים של הבאנה לאבס צפויים לרשום את אחד ההחזרים המשמעותיים ביותר על השקעות בישראל. רוב בעלי המניות צפויים לרשום תשואה של פי 15 ויותר על השקעתם.

דהן וחלוץ ייסדו את הבאנה ב־2016 ובאותה שנה גייסו 9 מיליון דולר ראשונים מוילנץ, יחד עם משקיעים פרטיים נוספים שמצטרפים לרוב השקעותיו. וילנץ, נמנה עם מייסדי אנאפורנה, שנמכרה שנה קודם לכן ב־2015 לאמזון ב־370 מיליון דולר ושימשה בסיס למרכז הפיתוח של ענקית הקמעונאות בישראל. בנוסף הוא נמנה על מייסדי חברת השבבים גלילאו שנמכרה למארוול ב־2000 תמורת 2.7 מיליארד דולר.

לצד שבבי מעבדים ורכב חכם, בינה מלאכותית היא התחום האחרון שאינטל זקוקה להפוך לשחקן מרכזי בו. הרכישה של הבאנה לאבס הישראלית מיועד לחסום את הצמיחה המטאורית של היריבה העיקרית בתחום - אנבידיה.

ב־2017 גייסה הבאנה 36 מיליון דולר נוספים (סבב A) בהובלת קרן בסמר של אדם פישר וקרן Walden של ליפ־בו טאן, שנמנות על בעלי המניות המובילים בחברה. אשתקד ביצעה החברה סבב גיוס B ואחרון של 75 מיליון דולר בהובלת אינטל קפיטל, זרוע ההשקעות של אינטל, שהפכה למחזיקה משמעותית נוספת. משקיעים נוספים בחברה הם באטרי ונצ’רס, WRV קפיטל, קרן ההשקעות A&E וכן החברות סיסקו וסמסונג.

הבאנה משווקת את מעבדיה ליישומים התובעניים ביותר בתעשייה, ובהם מרכזי נתונים (פרטיים או בענן), כלי רכב אוטונומיים ורובוטיקה תעשייתית. ביוני האחרון הכריזה החברה על מעבד לאימון בינה מלאכותית בשם גאודי להשלמת סל מוצריה בתחרות על שוק מעבדי הבינה המלאכותית, שנשלט כיום כמעט לחלוטין בידי אנבידיה.

לפי אינטל, רכישת הבאנה והשילוב בין החברות יאיץ את מאמציה בשוק שבבי ה־AI, הנמצא בשלביו הראשונים וצומח במהירות. להערכת אינטל, שוק שבבי ה־AI יצמח עד 2024 למחזור שנתי של יותר מ־25 מיליארד דולר. אינטל צופה שהכנסותיה מבינה מלאכותית ב־2019 יסתכמו ביותר מ־3.5 מיליארד דולר, צמיחה של יותר מ־20% מאשתקד.

רכישת הבאנה לאבס מהווה עבור אינטל תחמושת משמעותית במלחמתה מול אנבידיה על השליטה בעולם הבינה המלאכותית.

אינטל כבר ביצעה כמה רכישות קטנות יותר בתחום והתנסתה בפיתוח עצמאי, אך נראה שהבינה שהיא חייבת מוצר איכותי קיים. הצורך של אינטל הוא ככל הנראה ההסבר למחיר הגבוה של העסקה.

תגיות