אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אוחנה: עוד תשמעו על בן-ארי. היועץ: לא אוותר על עמדתי צילום: יהונתן ולצר, TPS

אוחנה: עוד תשמעו על בן-ארי. היועץ: לא אוותר על עמדתי

טקס הפרידה משי ניתן התקיים בצל הצו שהוצא נגד מינוי אורלי בן-ארי לממלאת מקומו. נאומה בטקס בוטל ברגע האחרון. "לא אוותר, זה לא אישי", אמר היועמ"ש מנדלבליט על ההתנגדות למינויה. ניצן דיבר 27 דקות - ולא הזכיר במילה את השר אוחנה או את מחליפתו המיועדת

18.12.2019, 12:50 | יעל פרידסון וטובה צימוקי

טקס הפרידה משי ניצן יצא לדרך - דקות לאחר שהוצא צו המעכב את מינויה של מחליפתו המיועדת: יממה לאחר ששר המשפטים אמיר אוחנה מינה את אורלי בן-ארי גינזברג לממלאת מקום פרקליטת המדינה, בניגוד לעמדת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, הוציא היום (ד') בג"ץ צו ארעי המעכב את מינויה של בן-ארי גינזברג לתפקיד מחליפתו הזמנית.

קראו עוד בכלכליסט

הצו הוצא דקות לפני תחילת טקס הפרידה משי ניצן, טקס שבו נאמו פרקליט המדינה היוצא, שר המשפטים והיועמ"ש - שהתקבל במחיאות כפיים סוערות. נאומה של בן-ארי, שהגיעה למקום בליווי בתה, בוטל ברגע האחרון. "הכול סבבה, הכול טוב", אמרה בסיום הטקס בן-ארי, שסירבה להתייחס מעבר לכך לצו המעכב את מינויה.

השר אוחנה בטקס, צילום: יהונתן ולצר, TPS השר אוחנה בטקס | צילום: יהונתן ולצר, TPS השר אוחנה בטקס, צילום: יהונתן ולצר, TPS

השר אוחנה נאם בתחילת הטקס ואמר כי "הזמנים מורכבים, רגישים וטעונים למדינה, למערכת המשפט ולפרקליטות. קל מאוד, מתבקש כמעט, להפוך את האירוע הזה לזירת התגוששות. לא היום, לא עכשיו. מבחינתי, האירוע יישאר ממלכתי ומכובד.

"אי אפשר להגזים בנחיצות אמון הציבור, כמו חמצן לנשימה וכמו מים לחיים", המשיך אוחנה, "לכן ראיתי חשיבות רבה להליך מינויה של מחליף פרקליט המדינה היוצא, ופעלתי כחוק למינוי מ"מ. לא בקלות החלטתי. התעקשתי לפגוש ולראיין מספר מרואיינים, כולם בעלי רקע עשיר וניסיון רב בפרקליטות. התרשמתי מכל אחד".

עוד אמר אוחנה כי "לעתים מדיווחים בתקשורת, שלמדתי להטיל בהם ספק, עולה תחושה שהפרקליטות היא חצר של מאן דהו, שאם היא לא תמנה את מי שהיא רוצה - לא ישתפו איתה פעולה. רוב עובדי הפרקליטות הם עובדי ציבור מסורים, והערך החשוב הוא של חיזוק אמון הציבור בפרקליטות. אורלי מכהנת 28 שנים בפרקליטות, היא בעלת ניסיון רב ועשיר בתחום הפלילי והביטחוני. אורלי היא דמות צנועה, שלא זכתה לחשיפה תקשורתית בגלל האופי העניו שלה.

"גיליתי תובעת מקצועית, מוכשרת, בעלת ידע כללי רחב והיכרות מעמיקה עם החומר הרלוונטי", סיפר אוחנה על הפרקליטה שמינה, "היא תמיד הפגינה אמינות ויושרה רבה, לצד יכולת הבעה בכתב ובעל-פה. מתוך עיון בתפקידים הרבים שביצעה, אני משוכנע כי מדובר במועמדת מצוינת. לאור זאת, אני ממליץ על אורלי לכל תפקיד ניהולי בכיר בפרקליטות". בהתייחסו לכך שלא נאמה לבסוף, אמר השר כי "עוד תשמעו עליה".

שי ניצן בטקס, צילום: יהונתן ולצר, TPS שי ניצן בטקס | צילום: יהונתן ולצר, TPS שי ניצן בטקס, צילום: יהונתן ולצר, TPS

היועמ"ש, שנשא דברים אחרי אוחנה, עלה לבמת הנאומים לקול תשואות רמות מהקהל. "בסוף הכהונה, מה שמשאיר פרקליט המדינה זו מורשת - מורשת שמורכבת מסך כל החלטותיו והתנהלותו", אמר מנדלבליט על הפרקליט היוצא ניצן.

בהתייחסו למתיחות מול מערכת המשפט אמר כי "מערכתיות פירושה הבנה שעצמאות מערכת המשפט חשובה יותר מכל אינטרס אישי. למרבה הצער, יש מי שמתבלבל בין מערכתיות לבין התקרנפות. פרקליטות המדינה תמשיך להיות גוף ממלכתי וא-פוליטי". מנדלבליט התייחס למינוייה של בן ארי על ידי אוחנה, בניגוד לדעתו, והדגיש כי אין בכוונתו לוותר על עמדתו. "לצערי, עניין זה לא הסתייע. התפקיד של מ"מ פרקליט המדינה לא אמור להיות זירת מאבק. לא מדובר בעניין אישי, אלא בדרך לוודא שפרקליט המדינה יוכל למלא את תפקידו ללא מורא".

מ"מ מנכ"ל משרד המשפטים, סיגל יעקבי, אמרה בנאומה: "בתקופה הסוערת שבה אנחנו נמצאים, יש למשרתי הציבור חשיבות מיוחדת בשמירת הסדר הציבורי. בפרקליטות המדינה עובדים משרתי ציבור מסורים, אכפתיים, ערכיים, חבורה גדולה של עובדים שקמים בכל בוקר למלא את עבודתם נאמנה. השחיקה באמון הציבור לא אומרת שהפרקליטות היום טוב". יעקבי הוסיפה כי "ביקורת, שהיא נעשת בצורה עניינית, היא לא מחלישה".

גם דורית בייניש, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון ומי שקיבלה את ניצן לפרקליטות המדינה, נשאה דברים בטקס. "זו פרידה באחת התקופות הקשות לפרקליטות ולמערכת אכיפת החוק - וזה תפקיד קשה וכפוי טובה, אמרה, "לפרקליטות יש מסורת של אכיפת חוק ללא שיקולים פוליטיים. למרבה הצער, נאלצו פרקליטי המדינה להתמודד עם תופעות של שחיתות. חלק מהקושי במאבק באישי ציבור הוא שכאשר אתה מחליט להגיש כתב אישום, אתה מקים עליך אויבים. החלטות קשות מסוג זה הן בעיקר של ראשי המערכת. לרוב הן לא מתקבלות בהבנה - לא מצד איש הציבור ולא מצד הציבור.

"מה שקרה בשבועות האחרונים חרג מכל ביקורת", המשיכה בייניש, "בעצה אחת עם טובי הפרקליטים בשירות הציבורי הגעתם להחלטה לפי חומר הראיות שלפניכם. זו החלטה שמתקבלת בצער, אף פעם לא בשמחה לאיד", התייחסה להגשת כתבי האישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו.

היועמ"ש אביחי מנדלבליט הטקס מ"מ פרקליטת המדינה, צילום: יהונתן ולצר, TPS היועמ"ש אביחי מנדלבליט הטקס מ"מ פרקליטת המדינה | צילום: יהונתן ולצר, TPS היועמ"ש אביחי מנדלבליט הטקס מ"מ פרקליטת המדינה, צילום: יהונתן ולצר, TPS

שי ניצן: "לא נרתענו ואני בטוח שלא נירתע"

הפרקליט היוצא פירט בנאומו את היעדים שלדבריו הפרקליטות פועלת לפיהם. "הראשון הוא המאבק בשחיתות השלטונית, שכלל אישומים נגד שני ראשי ממשלה. הם לא מוגשים בשמחה אלא בצער, ומטרתם להוביל למדינה נקייה יותר, הגונה יותר, ראויה יותר. אנחנו מותקפים רבות בשל כך, אבל לא נרתענו - ואני בטוח שלא נירתע". ניצן תיאר יעדים נוספים, בהם המאבק בפשיעה המאורגנת, מאבק בטרור ובעבירות מין, הגנה על נכסי המדינה, וכן שמירה וקידום של זכויות האדם. 

 

"במקביל לקידום היעדים המקצועיים התחוללה מהפכה ניהולית בפרקליטות", אמר ניצן, "הקמנו שתי פרקליטויות בצפון ובמרכז, הקמנו יחידת סייבר, שמנו כמטרת-על לקלוט הרבה יותר עובדים ערבים, דרוזים, בדואים וצ'רקסים, והצלחנו הצלחה גדולה. פתחנו שערים בפני האוכלוסיה החרדית והאתיופית, וקלטנו בעלי מוגבלויות. על הפרקליטות להיות מגוונת ככל האפשר. גאוותנו על כך ש-62 ממנהלי הפרקליטות הן בעצם מנהלות.

"מטבע הדברים אנחנו טועים לא מעט, ואנחנו קשובים לביקורת", המשיך הפרקליט היוצא, "ביקורת שנועדה לבנות - כן. ביקורת שנועדה להרוס - לא ולא. לצערי, יש פער עצום בין תדמיתה של הפרקליטות לבין המציאות, ואת הפער הזה לא הצלחנו לצמצם". לקראת סוף דבריו אמר ניצן כי הוא "מבקש לאחל הצלחה רבה מקרב לב למי שיעמוד או תעמוד בראש הפרקליטות בחודשים הקרובים ובשנים הקרובות". את נאומו הוא סיים בדקלום ברכת הגומל. ניצן דיבר 27 דקות - ולא הזכיר במילה את השר אוחנה או את מחליפתו המיועדת.

חזרה לצו עיכוב מינוי מ"מ הפרקליט: שופט בית המשפט העליון מני מזוז הוא שהוציא את הצו הארעי, בעקבות עתירה לבג"ץ של התנועה לאיכות השלטון. היועץ מנדלבליט יגן בבג"ץ על עמדתו שמינוי בן-ארי גינזברג אינו סביר באופן קיצוני. בפתח הטקס נדרש היועץ להתייחס להגשת הצו הארעי ואמר: "אני עומד מאחורי מה שכתבתי".

השר אוחנה, מנגד, ייקח עורך דין פרטי ויגיד כי על פי חוק הסמכות למנות היא שלו וכי פעל באופן סביר, סדור ושקוף לפני שמינה את מי ששימשה כמשנה לפרקליטת מחוז מרכז לתפקיד ממלאת מקום פרקליט המדינה.

בעתירה לבג"ץ נכתב כי הוגשה "נוכח החשש הכבד כי הטלת תפקיד ממלאת מקום פרקליט המדינה חסר סבירות קיצוני ומונע כולו משיקולים זרים, מחוסר ניקיון כפיים ומחוסר תום לב - ולנוכח אינדיקציות לכך שהשיקולים בבסיס ההחלטה עניינם החלשת שומרי הסף וגורמים במערכת אכיפת שלטון החוק הנוגעים וקשורים לתיקי החקירה של ראש הממשלה בנימין נתניהו".

עוד נכתב בעתירה כי מדובר בהחלטה שהתקבלה על ידי שר זמני אשר מונה בממשלת מעבר זמנית וחריגה בקיומה, מבלי שמינויו קיבל את אישורה של הכנסת. לפי העתירה, "התנהלות שר המשפטים אוחנה וההחלטה שקיבל פוגעים ביציבות תפקיד פרקליט המדינה פוגעות באמון הציבור בדרך קבלת ההחלטות ואינם סבירים באופן קיצוני. לאור זאת, מבקשת התנועה מבית המשפט לתת צו ביניים באופן מיידי".

בן-ארי גינזברג כבר נכנסה למעשה לתפקידה, לאחר שאוחנה חתם על המינוי, ובעתירה הוגשה בקשה למתן צו ארעי - בקשה שהתקבלה. בתנועה לאיכות השלטון ציינו כי ביקשו זאת "כדי למנוע גרימת נזק בלתי הפיך במשרד שבו היא מכהנת. האופן בו מונתה בן-ארי אינה עומדת באף אחד מהתנאים וממבחני שיקול הדעת הנדרשים בעת קבלת החלטה מינהלית. העובדות מצביעות על כך שאין שיקולים עניינים בבסיס ההחלטה על המינוי והחשש הוא שאת מקומם תופסים שיקולים זרים ולא עניינים".

תגיות