אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: חוסר טיפול ממשלתי בגירעון יכביד על החברות במשק צילום: עמית שעל

בנק ישראל: חוסר טיפול ממשלתי בגירעון יכביד על החברות במשק

לפי דו"ח היציבות הפיננסית של הבנק, "ללא צעדים משמעותיים מצד הממשלתה, צפויה השפעה שלילית על האג"ח הממשלתי וגם עלייה בתשואות אג"ח החברות"; עוד קבע הבנק כי הירידה בריביות בארץ ובעולם עלולה לתמוך בהתחדשות בעלייה במחירי הדירות

18.12.2019, 13:15 | אדריאן פילוט

דו"ח היציבות הפיננסית של בנק ישראל שהתפרסם היום (ד') קבע שאם הסיכון התקציבי יתממש ולא מטופל בהתאם, צפויה השפעה שלילית על שוק האג"ח הממשלתיות וכתוצאה מכך גם עלייה בתשואות אג"ח החברות, אשר תכביד על פעילותן.

עוד נקבע בדו"ח כי הירידה בריביות בארץ ובעולם עלולה לתמוך בהתחדשות בעלייה במחירי הדירות.

קראו עוד בכלכליסט

אחרי שנגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, אמר אתמול כי ללא נקיטת צעדים קשים מצעד הממשלה, הגירעון צפוי לזנק ל-4.5% תמ"ג, דו"ח היציבות הפיננסית של בנק ישראל שהתפרסם היום (ד') קובע, כי לגירעון ממשלתי ישנם גם השלכות שליליות על שוק הון הישראלי - שתגולגל לחברות עצמן.

אמיר ירון, צילום: עמית שעל אמיר ירון | צילום: עמית שעל אמיר ירון, צילום: עמית שעל

"ללא צעדים משמעותיים מצד הממשלה לריסון הגירעון, הוא צפוי לעלות בשנתיים הקרובות עוד יותר. ככול שיתברר שסיכון זה מתממש ולא מטופל בהתאם, צפויה השפעה שלילית על שוק האג"ח הממשלתיות וכתוצאה מכך גם עלייה בתשואות אג"ח החברות, שתכביד על פעילותן". נכתב בדו"ח.

במקביל לגירעון, בבנק ישראל מצביעים על התפתחות שלילית בשוק האג"ח, בצורה של "סימנים להערכת חסר של הסיכונים".

כלכלני הבנק מתייחסים לאירועים האחרונים בעולם, לרבות הפחתת הריביות לרמות שפל היסטוריות, לרבות באירופה שם ישנה ריבית נומינאלית שלילית וניכר כי ישנו "שינוי בטון".

בדו"ח נכתב כי "במחצית הקודמת התחזיות היו בעיקר ליציבות במדיניות המוניטרית במשקים החשובים בעולם ובישראל. במחצית הנסקרת השתנתה התחזית ואף המדיניות בפועל ובנקים מרכזיים חזרו לחדש את ההרחבה המוניטרית" ומיד לאחר מכן נכתב:  "סביבת הריביות הנמוכה ממילא, תחזיות להמשך המדיניות המרחיבה ואף להרחבתה עוד יותר, עשויות לעורר גל חדש של עלייה במחירי הנכסים הפיננסיים והריאליים, לתמחור חדש של סיכונים ולהמשך הצטברות סיכונים".

בהקשר הזה, הדו"ח מצביע על אחד מהביטויים לשינויים בתחזיות קדימה לסביבת הריבית בארץ ובעולם: "העלייה החדה במחירי האג"ח הממשלתיות בישראל ובעולם ואולי אף הירידה המתמשכת שנרשמה מתחילת השנה בריביות המשכנתאות בארץ".

כתוצאה מאותה ירידה של הריביות, לרבות הריבית על המשכנתאות, הדו"ח מתייחס גם לחידוש העליה במחירי הדיור. בבנק ישראל מתייחסים לחידוש עליית מחירי הנדל"ן ומציינים כי "למרות העלייה שנרשמה בחודשים האחרונים במחירי הדירות, האינדיקטורים משוק זה לא מצביעים על התנהגות נפיצה".

מנגד, בבנק ישראל מציינים כי "שינוי זה בריביות על המשכנתאות, עלול לתמוך בהתחדשות בעלייה במחירי הדירות וכפועל יוצא מפחית להערכתנו את ההסתברות להתממשות של תרחיש הסיכון של ירידה חדה במחירי הדירות ואגרות החוב, שהוצג בדו"ח היציבות של המחצית הקודמת".

תגיות