אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יובל נבון: "עמותות שלא ישכילו לייצר הכנסה עצמית יקרסו" צילום: אוראל כהן

ראיון כלכליסט

יובל נבון: "עמותות שלא ישכילו לייצר הכנסה עצמית יקרסו"

מנכ"ל עמותת צער בעלי חיים רמת גן והסביבה אומר כי "בעולם העמותות וגיוס הכספים, בעלי חיים הם במקום הנמוך ביותר בשרשרת המזון". נבון עזב קריירה מצליחה בעולם ההייטק לטובת ניהול עמותת צער בעלי חיים. עכשיו הוא מכניס מתודות עסקיות ויחידות רווח למגזר השלישי והפילנתרופיה

19.12.2019, 09:57 | נטע־לי בינשטוק

מה הבעיה המרכזית של בעלי החיים בישראל?

"בישראל מורדמים כ־100 אלף כלבים בשנה ויש ברחובות 30–40 אלף כלבים ו־2 מיליון חתולים. ברור שאם תקציבי העיקור והסירוס לא יגדלו, בקרוב המדינה לא תוכל להכיל את הכמויות האלה. חלק מהכסף מגיע לעיריות אבל לא תמיד מתועל לכך והסבל הוא אדיר. מתי ראית פרסומת לעיקור או סירוס? המדינה צריכה לעסוק בזה, אבל היא התרגלה שמעבירים את הנטל לעמותות".

גם בתחום הזה יש פערים בין מרכז הארץ לפריפריה?

"לחלוטין. בקצוות המדינה — מאשקלון ודרומה ובצפון הארץ — המצב קשה. החוק מאפשר לעקר ולסרס חתולי רחוב ולהחזיר אותם לרחוב, אבל אוסר לעשות אותו דבר עם כלבים. אם לקחת כלב לסירוס אתה מחויב להחזירו להסגר בכלבייה. הכלביות כמובן מפוצצות ולכן הכלבים לא מסורסים. המשמעות היא שעשרות אלפי כלבים ברחובות מרביעים זה את זו. בכל מדינה מערבית תופסים כלבים במאסות ומסרסים אותם, כמו שקורה בישראל עם חתולים. המדינה צריכה להבין שאם היא תגדיל קצת השקעה היא תצמצם עלויות בעתיד".

יבוא שר האוצר ויגיד לך תסתכל על הגירעון: מערכת הבריאות קורסת, מערכת החינוך בקשיים ואתה רוצה כסף לכלבים?

"שהמדינה תפתח את ספרי התקציב, הכסף קיים. אנחנו בעמותה דואגים לאימוצים, מביאים ילדים לטייל עם הכלבים ומשלבים ילדים על הספקטרום. לזה אין ערך? להרצות בבית ספר שבו ילדים זרקו אבנים על חתולים, כמה זה שווה? החינוך הוא עלינו, האימוץ עלינו והתקציבים עלינו, למה? המדינה יוצרת לכלבים את הבעיה, מונעת מהם פיתרון ומונעת מכלבים אחרים להינצל".

יובל נבון. "היה לי רעיון משוגע לבחון חצי נקודת זכות במס הכנסה למי שמאמץ חיה תחת התניות. שפקידי האוצר יגידו כמה זה יעלה למדינה וכמה זה יחסוך", צילום: אוראל כהן יובל נבון. "היה לי רעיון משוגע לבחון חצי נקודת זכות במס הכנסה למי שמאמץ חיה תחת התניות. שפקידי האוצר יגידו כמה זה יעלה למדינה וכמה זה יחסוך" | צילום: אוראל כהן יובל נבון. "היה לי רעיון משוגע לבחון חצי נקודת זכות במס הכנסה למי שמאמץ חיה תחת התניות. שפקידי האוצר יגידו כמה זה יעלה למדינה וכמה זה יחסוך", צילום: אוראל כהן

מצאתם אוזן קשבת כלשהי אצל הרשויות? חברי כנסת מסוימים, רשויות מקומיות?

"לא. המשרד הממונה עלינו הוא המשרד להגנת הסביבה, שיש בו אנשים מקסימים אבל הם לא ממונים על התקציבים. הנזק למדינה הוא מיליארדים, אבל אף אחד לא רוצה לטפל בזה. חוק צער בעלי חיים קובע שלוש שנות מאסר למי שמתעלל בבעלי חיים, אבל זה בקושי מיושם. היחידה במשטרה שבעבר פיקחה על התחום נסגרה. המדהים הוא שבסיס החוק היה שאם מישהו מתאכזר לבעל חיים, סביר שהוא יתאכזר גם לבני אדם. כלומר החוק נועד להגן על בני האדם — אז איך אף אחד לא נכנס לכלא?

"קרבות כלבים מתרחשים כל הזמן, אנחנו שולחים פקחים אבל ברור לי שיש אלפי מקרים שלא מגיעים אלי ולא מטופלים. יש פקחים שבודקים אם לכלב יש מים, אוכל ורצועה מספיק ארוכה, וזהו. זה משתנה מעירייה לעירייה, יש כאלה גם שזה לא מעניין אותם".

ייתכן שהעובדה שיש המון עמותות למען בעלי חיים שלא פועלות יחד ואין להן לובי מסודר פוגעת בכם?

"אני מסכים. יש דיבורים על הזמן אבל זה לא מספיק. יש מנכ"לי עמותות שאפשר לעשות איתם לובי כזה. היה לי רעיון משוגע כזה לבחון רבע או חצי נקודת זיכוי במס הכנסה למשפחה שמאמצת חיה, תחת התניות כמו רישיון כלב וחיסונים. מה שעוצר אותי כרגע זה שאין ממשלה ואין עם מי לדבר. שפקידי האוצר יגידו כמה זה יעלה למדינה וכמה זה יחסוך לה".

"חסרות קרנות שמתמקדות בבעלי חיים"

 

איך נראית הפעילות היומיומית של העמותה?

"המטרה הראשונה שלנו היא הצלת בעלי חיים באמצעות בית מחסה שיושב בנחלת יצחק בתל אביב. יש לנו שם בערך 50 בעלי חיים שנקלטים מהסגרים ואנחנו מוצאים להם בית. מטרה שניה היא חינוך, שמחולקת לפעילות הסברה בבתי ספר על עולם בעלי החיים, ולהפגשת אוכלוסיות בעלי צרכים מיוחדים עם בעלי חיים".

איך הגעת לתפקיד מנכ"ל עמותת צער בעלי חיים?

"אשתי היא וטרינרית ב'תנו לחיות לחיות'. יש לנו המון חיות בבית, כמה שרק אפשר. אחרי הרבה שנים בעולם הטכנולוגיה הבנתי שאתה יכול להגיע הביתה אחרי שחתמת על עסקה גדולה, אשתך מספרת לך שהיא הצילה היום שני חתולים, ואתה מקבל פרספקטיבה. זה נשמע קלישאה, אבל זה אמיתי. אני לא מתחרט על השנים והמשכורות בהייטק, כנראה שבלעדיהן לא הייתי יכול יום אחד לקום ולעשות משהו אחר עם שליש משכורת. זו הקרבה מטורפת, אבל אנחנו מקבלים הרבה. המהות שלנו בבית היא הצלת חיים. אתה כל הזמן עוסק בזה".

מה היה המצב הפיננסי של העמותה כשקיבלת אותה?

"העמותה הייתה יחסית מאוזנת, עם גירעון של 50 אלף שקל, אבל היא כל הזמן עסקה בשרידות. זה נכון לגבי רוב עמותות בעלי החיים בישראל. אני שוכר את בית המחסה ויש לנו שישה עובדים בשכר, מהם אחד בחצי משרה. אני לא יכול רק 'לשרוד' כל חודש, המטרה שלי היתה להכניס מתודות עסקיות לתוך עמותה שלא דיברה ביזנס. ניתחתי איך אפשר להוזיל הוצאות ולהגדיל הכנסות. היום אנחנו מאוזנים. סגרנו בשנה שעברה דו"ח ראשון שהוא לא בגירעון".

איך עושים את זה? באמצעות תרומות?

"התמיכה הממשלתית לא גבוהה. יש לנו מחזור שנתי של 2 מיליון שקל בשנה, אנחנו מקבלים 100 אלף שקל בשנה ממשרד להגנת הסביבה, מסתייעים במיזם עיגול לטובה ומנסים להשיג כמה שיותר ציוד ואוכל מתרומות. החלק המשמעותי יותר הוא קרנות פילנתרופיות־עסקיות.

"הפרויקט שאנחנו עושים עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים מאפשר לנו לגייס תרומות מהותיות מחברות כמו צ'ק פוינט ובנק לאומי, שיותר מתחברות לילדים מלבעלי חיים. בעולם העמותות וגיוס הכספים, בעלי חיים הם במקום הנמוך ביותר בשרשרת המזון.

"אין כמעט קרנות שתומכות במובהק בבעלי חיים, אז פיתחתי את כיוון החינוך בכלל והצרכים המיוחדים בפרט. התחלתי להסתכל על כל פעילות כיחידת רווח. יחידת החתולים שלנו הפסדית ותמיד תפסיד, אין לי מרפאה, ועיקור וסירוס אלו דברים יקרים שאני עושה בחוץ. אבל כמו בכל עסק יש לי פעילויות שמחפות על כך".

זה לא מסוכן להישען כך על המגזר העסקי?

"עם פיתוח התחום הבנתי שאי אפשר להתבסס רק על תמיכות מחברות, כי אם בעוד שנתיים חברה מסוימת תרצה להפסיק לתמוך בנו, לא אוכל לבוא אליה בטענות. הפילנתרופיה הולכת וקטנה. עמותות וגופים מהמגזר השלישי שלא יבינו שהם חייבים לייצר הכנסה עצמית — יקרסו, לא ישרדו.

"שורת הרווח לא מעניינת אותי כעמותה. אני צריך להיות מאוזן, אבל אני רוצה להגדיל פעילות גם כדי ליצור אימפקט משמעותי יותר. אני בוחן מודל להקמת מרפאה ב־2020 שתהיה פתוחה לציבור הרחב. זה גם יקטין את עלויות הטיפול החיצוני שאני נאלץ לבצע היום, וגם יספק הכנסה קבועה".

התרומות מאנשים פרטיים הולכות ומצטמצמות?

"כן. העמותות נלחמות ביניהן, ואני טוען שהמלחמה צריכה להיות בריאה וטובה באמצעות תחרות. לצערי, הרבה מאוד פעמים המלחמה היא לא בריאה. כל אחד רוצה לגייס דרך השמצת עמותות אחרות. הדבר הנכון לעשות הוא שיתופי פעולה עם עמותות אחרות, כמו בהייטק".

"קונים כלב כזעי כי זה מותג"

 

כמה זה קשה לגרום למשפחה לאמץ כלב?

"בעידן הפייסבוק אני מתחרה לא רק בעמותות אחרות אלא גם בכל אדם שנמאס לו מהכלב שלו. האדם הזה מעלה פוסט עם תמונות ומידע, ומי שרוצה לאמץ חושב 'למה שאאמץ מעמותה במקום לקחת כלב ממישהו שאני מכיר?'. בכל רגע נתון יש בפייסבוק עשרות אלפי כלבים שממתינים לאימוץ. צריך להסביר לאנשים שעדיף לאמץ אצלך כי אתה עובד מסודר ומתחייב שאם יש בעיה יוכלו לפנות אליך.

אני לא מהעמותות שמשחקת על העצב עם תמונות קשות של בעלי חיים. לדעתי זה לא מביא אימוצים. יש אנשים שלא מסוגלים לראות את זה, ואותם אני מחפש. אני מנסה להדגיש את העניין הקהילתי ואת האושר שכלב יכול להביא למשפחה".

איך משכנעים אנשים לא לקנות כלבים?

"זה עוד משהו שהמדינה יכולה לסייע בו. באנגליה יש חוק נגד מכירת חיות בחנויות. אם אנשים היו מודעים לסבל בתעשייה הזו הם לא היו קונים כלבים. אם חשוב לך כלב מגזע מסוים, תברר מי הכלבה שילדה את הגור שאתה רוצה לקנות, מה עבר עליה. אתה למעשה לא יודע כלום, רק רוצה לקנות כלב גזעי כי זה מותג. זה מותר כי הכסף מדבר. אנחנו נלחמים בזה באמצעות חינוך".

איך עובדות עמותות מקבילות בחו"ל?

"עשיתי השתלמות בעמותה מהגדולות באנגליה שמגלגלת 110 מיליון ליש"ט בשנה ומפעילה 30 בתי מחסה. בעבר הם כמעט פשטו רגל ועשו שינוי: שינו את השם ואת שפת העמותה לשפה חיובית. הם העלו קמפיין וביקשו מאנשים לתרום פאונד בשבוע בהוראת קבע, וזה סיפק להם יציבות פיננסית. אנחנו רוצים לקחת את זה לכיוון של 'שנקל בחודש' ונעלה קמפיין כזה בקרוב".

אתה צפוי להיות מפונה מבית המחסה בתל אביב, לאן תעברו?

"קיבלנו צו פינוי כי המתחם צפוי לעבור פינוי־בינוי. כרגע אני מחפש מקום חדש לעמותה ומציב סטנדרטים גבוהים. כשאתה מטייל בעולם אתה מבין שאפשר אחרת. הסיכוי שאמצא מקום אורבני הוא קלוש, אז אני מחפש שטחים חלקאיים. אני רוצה להקים בית מחסה שישלב פעילויות עם בית ספר לאילוף שמונגש לבעלי צרכים מיוחדים. אני בקשר עם מספר ראשי ערים".

תגיות