אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה משקיעים עם נוכלים? באדיבות פרופימקס

למה משקיעים עם נוכלים?

השכל הישר אומר שלא כדאי להשקיע עם מי שכבר רימו ואפילו גנבו – אבל המציאות מראה אחרת, ולא מעט משקיעים בוחרים לשתף פעולה עם נוכלים, רק בגלל האפשרות להרוויח

19.12.2019, 14:34 | טור דעה בשיתוף אלחנן רוזנהיים, פרופימקס
"כשאתם תוהים על קנקנם של אנשים, חפשו אצלם שלוש תכונות: יושרה, אינטליגנציה ומרץ. אם לא תמצאו את התכונה הראשונה - השתיים האחרות יחסלו אתכם" (וורן באפט, 1993).

לכאורה, זו נשמעת כמו עצה מובנת מאליה – מי היה רוצה להיכנס לעסקים או להשקיע עם אדם שכבר הוכיח שביכולתו לגנוב, להונות או לשקר? בפועל, האפשרות "לעשות מכה" או לזכות בעמלה מעבירה לא מעט אנשים על דעתם, עד כדי כך שהם מוכנים להתעלם מנורות אזהרה בולטות במיוחד, או לא להתייחס לחובתם המשפטית והמוסרית.

לא מדובר רק בהשקעה עם נוכלים ורמאים, אלא גם בכל חברה שההתנהלות המוסרית שלה או של מנהליה לוקה בחסר: מהיסטוריה של הפרת הסכמים ועד ליחס לא הוגן לקולגות ולקוחות. לדעתי, לא חסרים גופי השקעה ואחרים שמוכנים להשקיע בחברות מסוג זה או להמליץ עליהן – אולי מאינטרסים של רווח אישי.

הנה דוגמה: לפני הרבה שנים קראתי בעיתון כי בית השקעות מוכר שלימים הפך לחברת אחזקות ידועה, מתעתד להשקיע בחברה מסוימת, שידעתי שיש לה עבר של הונאת משקיעים. לא רציתי לעמוד מנגד, ולכן התקשרתי למכר משותף שלי ושל מנהל בגוף ההשקעות, וביקשתי ממנו שיזהיר את אותו מנהל שמדובר באנשים שאינם ישרים. לאחר כמה ימים חזר אליי המכר המשותף, וסיפר לי שאותו מנהל אמר כי הוא יודע שהוא משקיע עם אנשים שאינם ישרים, אבל ירוויח מכך הרבה כסף.

נדהמתי לשמוע שאותו אדם מוכן לוותר על נורמה מוסרית ולסכן כסף של לקוחותיו. הרי אנשים אינם משתנים, מדוע אם כן, יש מי שמשקיע עם אנשים כאלה? בדיעבד, אגב, היחסים האלה אכן נגמרו רע ושתי החברות כבר נמחקו מהשוק (יחד עם כספי משקיעיהן). צריך להיות תמים, בלשון המעטה, כדי לחשוב שמי שרימה אחרים יחליט להימנע מכך דווקא איתך. אנחנו, כחברה, בחרנו לא פעם אחת להפסיק לעבוד עם אנשים שלא הקפידו ללכת בדרך הישר.
אלחנן רוזנהיים, צילום: יח"צ אלחנן רוזנהיים | צילום: יח"צ אלחנן רוזנהיים, צילום: יח"צ

למרבה הצער, מערכת המשפט לא תמיד נותנת מענה הולם לחומרת העבירות, אם בכלל. אם זה מסיבות טכניות, ענישה מקלה או מערכת שסובלת מעומס - עומס שיכול היה להימנע אם היו מענישים על עדות שקר - ובכל מקרה, לא כל מקרה מגיע לפתחה.

כך או כך, גם מערכת משפטית יעילה אינה מהווה תחליף לנורמות חברתיות ואישיות של אתיקה ומוסר. בפרשת שופטים כתוב "צדק צדק תרדוף". כפל המילה "צדק" פורש כשתי מערכות מקבילות - משפטית ומדינית, ואני סבור שאם מערכת המשפט לא נותנת מענה מספק, אנחנו זקוקים למערכת משלימה של צדק - נורמות של אתיקה ומוסר. "לרדוף" אחר הצדק - זהו תפקידו של כל אחד מאיתנו, בכך שלא נתפשר על אותן הנורמות.

שר שהואשם בשוחד, נשפט וריצה מאסר על עבירה חמורה זו, לפי מערכת המשפט במדינת ישראל הוא יכול לחזור להיות שר, לפי כל נורמה מוסרית, דבר זה בלתי מתקבל על הדעת. זו דוגמה אחת מני רבות לחשיבות האימוץ של נורמות של אתיקה ומוסר משלימות שינחו את ההתנהלות שלנו.

וחזרה לחובת מנהל השקעות. לפעמים, עושים טעות בתמימות, בשל חוסר ידיעה והיכרות עם העבר המפוקפק של אותו נוכל או רמאי, ואולם, בישראל הקטנה, קל מאוד להשיג את המידע הרלוונטי, בתחקור של גופים אחרים שכבר עבדו עם אותו אדם או חברה. בעיניי, ראוי היה שגם יועצים ובעלי תפקידים יסכימו לחלוק את המידע כאשר מתגלים מנהלי השקעות שפועלים שלא כשורה. אך בינתיים, ניתן לברר בקרב מכרים מהתחום ולשאול אותם לגבי המוניטין של הגוף הזה. חובה עלינו להפסיק את הסלחנות ועצימת העיניים נוכח התנהלות שאינה עומדת בקריטריונים בסיסיים של מוסר ויושרה, שהלכה למעשה, מקדמת התנהלות לא אתית ופוגעת במגזר העסקי כולו ובמיוחד באנשי העסקים שומרי החוק, שאינם מוכנים להתפשר על ערכיהם.

המטרה היא ברורה: אם התנהלות על פי סטנדרטים של אתיקה ומוסר תהיה הנורמה המקובלת ודרישה חיונית, והחברה העסקית תוקיע את אלו שנוהגים בדרך שלא עומדת בסטנדרטים אלו, נוכל לבנות יחד קהילה – בעסקים ובכלל – טובה ומוסרית יותר. נכון שאין מדד אמפירי למוסריות, אבל כשיש לנו תוכנית טלוויזיה בשם "יצאת צדיק", שמעניקה הוקרה וכבוד לבעלי עסקים שאינם מרמים, נראה שהסטנדרטים נמוכים מלכתחילה. לכן, אנו קוראים לצרף לרשימת הקריטריונים להחלטות השקעה גם את השיקולים המוסריים.

לצערי, אנחנו חיים בעידן שבו מקדשים רווח אישי, ממון ושררה ואלו חזות הכל. לעיתים קרובות אני רואה שיש לגיטימציה לפעולות לא אתיות, אם יש רווח כספי לצידן, אפילו אם זה נעשה בצורה פסולה. הרבה יותר משקיעים נפגעו מהונאות מיידוף כיוון שיועצים, בנקים, פמלי אופיסס ומתווכים המליצו להשקיע עם מיידוף והתעלמו מתלונות ומתמרורי אזהרה רק בגלל שגרפו מכך עמלות.

"עד יום מותו תחכה לו" - מתוך הפיוט שבתפילת "ונתנה תוקף" בראש השנה. אף פעם לא מאוחר לחזור לדרך הישר, ניתנת לנו האפשרות לחזור בתשובה ולכפר על חטאינו. ואכן, אני ממשיך לקוות שיום אחד עולם העסקים הישראלי יהיה הגון יותר, וגם שיקולים מוסריים יהיו חלק חיוני ממכלול השיקולים בהחלטה עם מי לעשות עסקים ולהשקיע - ועם מי לא.

לחצו כאן לפרטים על השקעה עם פרופימקס >>

תגיות