אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדילמה של סלקום: מינוי פנימי או מועמד חיצוני צילום: סיוון פרג'

ניתוח כלכליסט

הדילמה של סלקום: מינוי פנימי או מועמד חיצוני

עם פרישתו של ניר שטרן מניהול החברה, שמתמודדת עם כמה אתגרים גדולים, ספק אם יהיו קופצים רבים מבחוץ, על התפקיד. בחברה עצמה יש 2 מועמדים - סמנכ"ל הכספים שלומי פרילינג וראש חטיבת המכירות והתפעול עמוס מאור. מי יותר מתאים?

19.12.2019, 16:59 | גולן חזני

פרישתו הצפויה של ניר שטרן מתפקיד מנכ״ל סלקום תפסה את ראשי קבוצת אי.די.בי בהפתעה. מבחינתם, לא יכול להיות תזמון גרוע מזה.

קראו עוד בכלכליסט

שטרן היה מחביביו של בעל השליטה באי.די.בי, אדוארדו אלשטיין, והוא זכה להערכה על עבודתו, זאת על אף התוצאות של החברה - כמו של ענף הסלולר כולו. שטרן היה גם אחד המנהלים הבודדים שהקבוצה המקיפה את אלשטיין חיבבה. לשטרן קרבה משפחתית לפרופ׳ מריו בלכר, לשעבר נגיד הבנק המרכזי של ארגנטינה המקורב לאלשטיין ומכהן כדירקטור בחברות שבשליטתו.

בימים הקרובים יחל הליך החיפוש למנכ"ל סלקום והוא צפוי להיות מהיר. הנסיבות העסקיות שבהן מצויה סלקום - חוב ענק, יותר מכל חברת סלולר; תוכנית לפיטורים של כ-1,000 עובדים; ועד עובדים מיליטנטי בראשות מיה יניב. אבל מעל לכל: ענף שמצוי במשבר מתמשך שאיש אינו מסוגל לחזות מתי יסתיים - אם בכלל. מצב זה איננו מבטיח שיהיו קופצים רבים על התפקיד, שבעבר היה אחד הנחשקים והמתגמלים במשק.

שלומי פרילינג

 

על פניו, 2 מועמדים פנימיים מתוך סלקום באים בחשבון: סמנכ"ל הכספים שלומי פרילינג וראש חטיבת המכירות והתפעול עמוס מאור. פרילינג נחשב יד ימינו של יו"ר סלקום עמי אראל, שהעסיק את פרילינג בתקופת דרכו ככלכלן בחברת דסק"ש. פרילינג, איש כספים מבטן ומלידה - היה בעבר סמנכ"ל הכספים של נטויז׳ן תחת שטרן. הוא האיש שאמור להתמודד עם סוגיית החוב הענק הרובץ על החברה ומעיק עליה יותר מכל חברה אחרת בענף.

אדוארדו אלשטיין, בעלי אי.די.בי, צילום: סיוון פרג אדוארדו אלשטיין, בעלי אי.די.בי | צילום: סיוון פרג' אדוארדו אלשטיין, בעלי אי.די.בי, צילום: סיוון פרג

אבל רק ידע נרחב בכספים לא בהכרח מספק. למרות המצב הקשה, סלקום עדיין מעסיקה כ-3,000 עובדים והיא נושאת מטוסים מורכבת, עם תוכנית התייעלות המבוססת ברובה על פיטורי קרוב לאלף עובדים. לשבת מול טבלאות האקסל - כמו שפרילינג רגיל - לא דומה לניהול של חברה תפעולית. בנוסף, קירבתו של פרילינג לעמי אראל, שהביאה אותו לתפקיד סמנכ"ל הכספים, עלולה הפעם לשמש נגדו, שכן יחסיו של אלשטיין עם אראל אינם כתמול שלשום.

עמוס מאור

המועמד השני, עמוס מאור, עובד בסלקום מאז 2003, אז הגיע לחברה מקבוצת שטראוס. מאור החל את תפקידו כמנהל שרשרת האספקה, קודם לתפקיד סמנכ״ל

התפעול. כאשר עמוס שפירא פרש מסלקום ב-2011, מאור התמודד על תפקיד המנכ"ל מול שטרן שהיה מנכ"ל נטויז׳ן - והפסיד. בניסיון להשאירו הוא קודם, שכרו שודרג והועברה אליו האחריות גם על המכירות והשירות בחברה.

למעשה, הרוב המוחלט של עובדי סלקום - חוץ מחטיבת הטכנולוגיות ואגפי המטה - כפופים אליו. מאור, מהנדס תעשיה וניהול בהשכלתו, הוא האחראי על גיבושה והוצאתה לפועל של תוכנית ההתייעלות החדשה של החברה, שכאמור כוללת פיטורי כ-1,000 עובדים כחלק מחיסכון של 150 מיליון שקל בהוצאות בכל שנה. גם הפעם מאור צפוי להתמודד על תפקיד המנכ"ל. אם יפסיד,  סביר שיעדיף לפרוש, שכן הפעם כבר אי אפשר להציע לו פיצוי בדמות תחומי אחריות נוספים.

חסרונו של מאור הוא שאיננו "כוכב" תקשורתי. להבדיל משטרן ומקודמו עמוס שפירא, מאור נחשב מנהל נחבא אל הכלים. ואולי דווקא העובדה הזו תעזור לו עם בעל בית כאלשטיין, שמתקשה להתמודד גם בחזית התקשורתית.

תגיות