אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך המריא התקציב של אגמון החולה פי 4 תוך 5 שנים צילום: אפי שריר

בלעדי לכלכליסט

כך המריא התקציב של אגמון החולה פי 4 תוך 5 שנים

מה שהתחיל בעלות של 33 מיליון שקל עבור מרכז מבקרים באתר הצפרות המפורסם, הפך למגה־פרויקט עם דרישות תקציב נוספות וללא דיון בחלופות. ההשקה, בעלות של 1.8 מיליון שקל, כללה סעודת פאר במלון וולדורף אסטוריה

22.12.2019, 07:11 | שחר אילן

תקציב פרויקט מרכז המבקרים של הקרן הקיימת לישראל באגמון החולה שנחנך לאחרונה, נסק פי ארבעה בתוך חמש שנים, מ־33 מיליון שקל לכ־130 מיליון שקל. בכך הפך מרכז המבקרים לפרויקט היקר ביותר של קק"ל בשנים האחרונות ואחד היקרים בתולדותיה. הקרן השקיעה בשני אירועי חנוכת הפרויקט סכום עתק של 1.8 מיליון שקל, שחלק ניכר מהם הוקדש לסעודת פאר במלון היוקרה וולדורף אסטוריה בירושלים. 

קראו עוד בכלכליסט

אגמון החולה, שמפעילה קק"ל, נוצר מהצפה של חלק מקרקעות עמק החולה, והוא אתר הצפרות החשוב בישראל. מרכז המבקרים שחנכה הקרן בחודש שעבר כולל חידושים דוגמת משקפי מציאות מדומה, המאפשרים לקהל לצפות בנוף מנקודת המבט של העגורים.  

יו"ר קק"ל דני עטר. "טענות מופרכות על קשר בין הקבלן לזכייה בהקמת המרכז", צילום: חיים ורסנו יו"ר קק"ל דני עטר. "טענות מופרכות על קשר בין הקבלן לזכייה בהקמת המרכז" | צילום: חיים ורסנו יו"ר קק"ל דני עטר. "טענות מופרכות על קשר בין הקבלן לזכייה בהקמת המרכז", צילום: חיים ורסנו

ב־10.2.2014, בתקופת היו"ר הקודם של קק"ל אפי שטנצלר (העבודה), אישרה ועדת הפרויקטים העליונה של קק"ל הקמת מרכז מבקרים בעלות של 33 מיליון שקל, כאשר שליש מהסכום - כ־10 מיליון שקל - יגיע מתורמים בקנדה. ראש ממשלת קנדה דאז סטיבן הרפר נתן חסות לאיסוף התרומות והמרכז קרוי על שמו.

שכחו לתכנן חניה

ביולי 2016, בתקופתו של היו"ר הנוכחי של קק"ל דני עטר (העבודה), הוגשה לוועדת הפרויקטים העליונה בקשה להרחבת הפרויקט בעוד 37 מיליון שקל, לסכום של 70 מיליון שקל, כדי לפתח תכנים חינוכיים למרכז המבקרים ולהכשיר תשתיות וחניה. בישיבה של הוועדה בספטמבר 2016 שאל היו"ר עטר: "כיצד חניות ופיתוח סביבתי לא נלקחו בחשבון?", וגם "מאין לנו לדעת שזה התקצוב הסופי?". בסופו של דבר, אישרה הוועדה 10 מיליון שקל נוספים, לתקציב של 43 מיליון שקל.

נבואת עטר התגשמה: בשתי ישיבות שנערכו בספטמבר ואוקטובר 2017 הביא עטר לאישור דירקטוריון קק"ל מגה־פרויקט בשווי 127 מיליון שקל. מתוכם 69 מיליון שקל למרכז המבקרים, 11 מיליון לשלב ב' שלו שטרם בוצע, 31 מיליון שקל לפיתוח השטח והחניה ו־13 מיליון שקל לפיתוח מערך הדרכים.

האגמון הפך לפרויקט הגדול ביותר של קק"ל בשנים האחרונות, בהפרש עצום מכל פרויקט אחר. מחדל אישור התקציב המתגלגל מנע דיון בחלופות. אילו היה מושקע במרכז המבקרים אפילו חצי מהסכום, עדיין היה מדובר בפרויקט ענק וקק"ל היתה יכולה לבצע עוד חמישה פרויקטים גדולים.

ביקורת חריפה מעוררת העובדה שהקרן השקיעה סכום עתק של 1.8 מיליון שקל בשני אירועי חנוכת מרכז המבקרים. מדובר בארוחה רבת־משתתפים במלון הפאר וולדורף אסטוריה בירושלים בהשתתפות הרפר וכן ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה ב־5.11.2019. הזמרת שירי מימון הופיעה תמורת 60 אלף שקל ובירכה את שרה נתניהו ליום הולדתה. למחרת נערך אירוע באגמון עצמו.

המקורב בנה את הפרויקט

חלק מהביקורת על הפרויקט נובע מהעובדה שביצע אותו מקורבו של עטר, חיים אוחיון. אוחיון הוא גם הבעלים של מלון גליליון ושל המרכז המסחרי "אגמון מרקט" הממוקמים בכניסה לאגמון החולה. אוחיון אמר ל"כלכליסט" ש"זכיתי לפני תקופת עטר כי הייתי הכי זול במחיר". כן ציין שהוא ביצע רק את מרכז המבקרים בעלות של פחות מ־50 מיליון שקל ולא את עבודות התשתית מסביב.

מקק"ל נמסר ש"ההערכה הראשונית על 33 מיליון שקל התייחסה לתכנון חלקי ללא התשתיות הדרושות, ולכן בוצע תהליך של חשיבה ותכנון להתאמת המרכז לצרכים, ודירקטוריון קק"ל אישר אותו בשנת 2016".

עוד הם אמרו ש"לכבוד חנוכת המרכז נערכו שני אירועים מרכזיים". לטענת קק"ל, "הטענות המופרכות והממוחזרות על קשר כביכול בין הקמת המרכז לקרבה בין הקבלן המבצע לגורמים בקק"ל הנן זריית חול בעיני הציבור. קק"ל מקפידה על סטנדרטים מחמירים ביותר של מינהל תקין".

תגיות