אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טראמפ ביטל תקנה המחייבת שימוש בנורות חסכוניות; המחיר: 14 מיליארד דולר בשנה צילום: Reuters

טראמפ ביטל תקנה המחייבת שימוש בנורות חסכוניות; המחיר: 14 מיליארד דולר בשנה

בסופ"ש הודיע על ביטול החוק המחייב הפסקת השימוש בנורות ליבון הזוללות אנרגיה; לפי הערכות, ההחלטה תעלה לציבור האמריקאי מיליארדים כל שנה - בחשבונות חשמל יקרים יותר; טראמפ: "הנורות החדשות יקרות הרבה יותר, ואני שונא להגיד את זה אבל היא לא גורמות לכם להיראות טוב"

23.12.2019, 08:50 | עומר כביר

ממשל טראמפ הרחיב את מלחמתו בכדור הארץ: משרד האנרגיה האמריקאי הודיע בסוף השבוע של ביטול תקנה שמחייבת את הפסקת השימוש בנורות ליבון זללניות אנרגיה ומעבר לשימוש בנורות חסכוניות.

קראו עוד בכלכליסט

התקנה, שצפויה היתה להיכנס לתוקף ב-1 בינואר, הותקנה בהתאם לחוק שנחקק ב-2007, בזמן כהונתו של ג'ורג' וו. בוש.

דונלד טראמפ, צילום: Reuters דונלד טראמפ | צילום: Reuters דונלד טראמפ, צילום: Reuters

אחד מהכלים החשובים במאבק במשבר האקלים הוא צמצום צריכת החשמל, שמביאה להפחתה בפליטות גזי החממה במקרה שהחשמל מופק מדלקי מאובנים, כפי שעדיין קורה במרבית העולם. מעבר לנורות חסכוניות הוא לא מהלך משנה משחק שיפתור את כל הבעיות, אך מדובר בכלי חשוב כחלק מארסנל רחב יותר של מדיניות שנועדה לצמצם את צריכת האנרגיה במדינה.

במקרה של נורות חסכוניות, מדובר גם במהלך שמטיב כלכלית עם האזרחים: צריכת האנרגיה הנמוכה שלהן ביחד עם אורך החיים הארוך שלהן הופך לאורך זמן את השימוש בנורות אלו לזול יותר לעומת נורות ליבון. להערכת Natural Resources Defense Council, החלטת ממשל טראמפ תעלה לציבור האמריקאי 14 מיליארד דולר בשנה בחשבונות חשמל יקרים יותר. "מדובר בהתעלמות מרצון הקונגרס, משפחות ועסקים אמריקאיים והסביבה", אמר לניו יורק טיימס מנהל הארגון, נוח הורוביץ.

מזכיר האנרגיה של ארה"ב, דן ברוייט, בעברו לוביסט של תעשיית הרכב, טען מנגד: "הממשל מגן על הבחירה של הצרכן ומוודא שהציבור האמריקאי לא ישלם את המחיר של רגולציית יתר לא נחוצה מהממשל הפדרלי. הכלל אינו הכרחי, מכיוון שהחדשנות והטכנולוגיה כבר מגדילים את היעילות ומפחיתים את מחיר הנורות ללא התערבות הממשל הפדרלי".

ואולם, הצהרה זו עומדת בניגוד לדברים שאמר טראמפ עצמו, ושמהם עולה ברור שמטרת המהלך היא למנוע את המשך חדירת הנורות החסכוניות. "הם נפטרו מהנורות שאנשים התרגלו אליהם", הוא אמר בפגישה בבית הלבן בדצמבר. "הנורה החדשות יקרות הרבה יותר, ואני שונא להגיד את זה אבל היא לא גורמות לכם להיראות טוב. כמובן, מכיוון שאני אדם יהיר, זה מאוד חשוב לי. הן עושות לך מראה כתום, אני לא רוצה מראה כתום". בעצרת במישיגן בשבוע שעבר היא טראמפ נחרץ אף יותר: "אנחנו מחזירים את הנורות הישנות".

טראמפ, כהרגלו, משקר: נורות חסכוניות אכן היו בעבר יקרות משמעותית מנורות ליבון, אך בשנים האחרונות צנח מחירן בצורה חדה. לפי נתונים של מחלקת האנרגיה, העלות הממוצעת של נורת לד ירדה בקרוב ל-90% מאז 2008. בנוסף, התקנת נורות לד יכולים להביא לחיסכון של מאות דולרים לאורך מחזור החיים של הנורות.

המהלך האחרון הוא חלק משורת מהלכים רחבה שמוביל ממשל טראמפ במאמץ לבטל תקנות ותוכניות שנועדו להלחם במשבר האקלים, ישירות או בעקיפין, ושרבים מהן הותקנו בעת כהונתו של ברק אובמה.

לפי הניו יורק טיימס, מאז נכנס לתפקיד ביטל טראמפ 58 תקנות סביבתיות בסך הכל, והחל בהליכים לביטול 37 תקנות נוספות, בתחומים כמו זיהום אוויר ופליטות גזי חממה, קידוחי נפט וגז, זיהום מים, הגנה על בעלי חיים וחומרים רעילים.

את החלל שנוצר ממלאות המדינות השונות, שלא פעם מחליפות את התקנות שביטל ממשל טראמפ בתקנות זהות או דומות. בשבוע שעבר, למשל, הודיעו 12 מדינות על קידום תוכנית שאפתנית משותפת להגבלת פליטות גזי חממה מכלי רכב.

תגיות