אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל האוצר ומנהל רשות המסים דורשים מהיועמ"ש לחקור ההדלפות בנוגע לדו"ח המבקר צילום: אוראל כהן, דנה קופל

מנכ"ל האוצר ומנהל רשות המסים דורשים מהיועמ"ש לחקור ההדלפות בנוגע לדו"ח המבקר

ל"כלכליסט" נודע כי שי באב"ד וערן יעקב יבקשו ממנדלבליט לפתוח בחקירה פלילית בשל "הדלפות מתוך משרד האוצר" לכאורה, סביב הדו"ח החמור של מבקר המדינה על המחדל של גרעון 2018

23.12.2019, 12:13 | אדריאן פילוט

מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, ומנהל רשות המסים, ערן יעקב, ייפגשו היום עם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, ויפצירו בו לפתוח בחקירה בשל מה שבאב"ד מכנה - "הדלפות מתוך משרד האוצר" לכאורה, סביב הדו"ח החמור של מבקר המדינה על מחדל של גרעון 2018, כך נודע ל"כלכליסט". על אף התנגדותו של באב"ד שפנה ישירות למנדלבליט מבלי להתייעץ קודם עם היועץ המשפטי של משרד האוצר אסי מסינג, גם הוא יגיע לפגישה.

קראו עוד בכלכליסט

בדצמבר 2018 צנח הגרעון הממשלתי מרמה של 3.5% תמ"ג לרמת התקרה המותרת שעמדה על 2.9% תמ"ג - זאת על אף שחודש דצמבר הוא החודש בו ההוצאות מהוות כ-12% מסך תקציב המדינה והן גבוהות באופן היסטורי ב-50% מהממוצע החודשי. שר האוצר, משה כחלון, התמודד אז עם קמפיין בחירות קשה בו ספג ביקורת קשה על אי עמידתו בגרעון. יתרה מזאת, בחודש ינואר 2019, חודש שבאופן מסורתי נרשם עודף תקציבי של 4.3 מיליארד שקל בממוצע, הגרעון היה של 1 מיליארד שקל והקפיץ את הגרעון השנתי לכ-3.3% תמ"ג.

מימין מנכ”ל משרד האוצר שי באב”ד ומבקר המדינה מתניהו אנגלמן, צילומים: יואב דודקביץ , עמית שאבי מימין מנכ”ל משרד האוצר שי באב”ד ומבקר המדינה מתניהו אנגלמן | צילומים: יואב דודקביץ , עמית שאבי מימין מנכ”ל משרד האוצר שי באב”ד ומבקר המדינה מתניהו אנגלמן, צילומים: יואב דודקביץ , עמית שאבי

ב-22 בדצמבר 2018 נחשף ב"כלכליסט" כי בכירים ברשות המסים ניהלו באותו חודש שיחות לא פורמליות עם בכירים בפירמות רואי החשבון העיקריים במשק (המכונות "ביג 4") ו"עודדו" אותם לסגור שומות פתוחות עד סוף 2018, זאת, כדי שאותן הכנסות יירשמו בשנת 2018 ובכך יפחיתו את הגרעון.

כמו כן, כבר באוקטובר נשמעו הערכות, שלפיהן כמה ממנהלי האגפים "ירתמו" למאמץ של שר האוצר משה כחלון, שהיה בעיצומו של קמפיין בחירות, להקדים הכנסות ממסים לשנת 2018 (באחריות רשות המסים) כדי לדחות תשלומים מ-2018 ל-2019 (באחריות אגף החשכ"ל).

בעקבות אירועים אלה החליט מבקר המדינה דאז, יוסף שפירא, לפתוח בבדיקה מקיפה כדי להבין מה קרה באותם חודשים קריטיים. אלא ששפירא הוחלף על ידי מתניהו אנגלמן שהחליט לשנות את הדו"ח. גורמים בסביבתו מסרו כי הוא החליט להוריד חלקים מהטיוטה הראשונה, שלדעתו היוו "רכילות". אנשי המבקר עצמם היו אלה שאישרו כי חלו שינויים לא מבוטלים בין הגרסא הראשונה לגרסא שנייה, וגם גורמים בתוך האוצר אישרו זאת, לרבות גורמים שביקשו לבצע את אותם שינויים.

אלא שהשינוי עליו הכריע אנגלמן - והנימוקים לביצועו - לא שכנעו את התקשורת הכלכלית שסברה כי מדובר בטיוח שהוא אפילו חמור מהאירועים בדצמבר 2018-ינואר 2019, וביקרו קשות את המהלכים של אנגלמן.

באב"ד השתכנע כי כתבים כלכליים קיבלו מאנשי האוצר טיוטות של ממש או ציטוטים ממנו -  דבר שמעולם לא הוכח - ופנה ליועמ"ש שיפתח בחקירה פלילית נגד גורמים באוצר.

ממשרד המבקר נמסר: "טיוטת דו"ח הביקורת הועברה לנוגעים בדבר לקבלת הערותיהם ולתגובתם. הממצאים הכלולים בטיוטה הינם ראשוניים ואינם סופיים ומוחלטים, שהרי הטיוטה באה לאפשר למבוקרים לתת הסבר לדברים המועלים בה. עם השלמת ההליך הדו"ח מפורסם לציבור כמקובל".

מרשות המסים נמסר: "ממשרד הפשמ"ג, לא נעשתה שום פנייה פורמלית, או בלתי פורמלית, אל משרדי רואי החשבון הגדולים בבקשות להקדים תשלומי מס, או מקדמות לשנת 2018. יתכן והיו מקרים בודדים בהם הוצע לנישומים מדווחים, להשלים תשלומי מס בעקבות הסכמים, בגין הכנסות החייבות במס לשנת 2018. ברצוננו לחדד, כי ככל שנעשו פניות כאמור, הדבר לא נועד להקדים הכנסות לצרכי מס של השנים הבאות ו/או כל הוראה אחרת המנוגדת לחוק".

תגיות