אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המסעדנים נגד מע"מ על הטיפים: "סחרור כלכלי שמושת עלינו" צילום: שאטרסטוק

המסעדנים נגד מע"מ על הטיפים: "סחרור כלכלי שמושת עלינו"

לאחר שלא הגיעו להסכמות בין רשות המסים לנציגי המסעדנים בסוגיית המע"מ על הטיפים, מתכננים המסעדנים להגיש בג"ץ נגד המדינה. תומר מור, מעמותת מסעדנים חזקים ביחד: "רשות המסים צריכה להסתכל על המכלול ולהגיד האם סגירת עסקים זו מגמה שהמדינה רוצה לעודד, כי זו תהיה התוצאה של הטלת עוד ועוד מסים"

23.12.2019, 13:39 | אורנה יפת

מאבק המסעדנים ברשות המסים מתחדש. לאחר שלא הגיעו להסכמות בפגישה שהתקיימה אתמול (א') בין רשות המסים לבין נציגי המסעדנים בסוגיית המע"מ על הטיפים, מתכננים כעת המסעדנים להגיש בג"ץ נגד המדינה. מחר (ג') בערב תתקיים פגישה של מובילי תעשיית ההסעדה בה יתקבלו החלטות לגבי צעדים עתידיים נגד ההחלטה, ובין היתר שוקלים ראשי המאבק להגיש בג"ץ ולבקש מבית המשפט להוציא צו מניעה שיעצור את המהלך.

קראו עוד בכלכליסט

מלצרית במסעדה (אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק מלצרית במסעדה (אילוסטרציה) | צילום: שאטרסטוק מלצרית במסעדה (אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק

ברבעון הראשון של שנת 2018 קבע בית הדין הארצי לעבודה כי הטיפים שמקבלים מלצרים ייחשבו כשכר עבודה, ומשכך על המעסיק להפריש מהטיפים כספים לביטוח לאומי ולפנסיה כחלק מתנאי ההעסקה להם זכאים המלצרים. בדרך, גם רשות המסים הודיעה כי תגבה מע"מ על הטיפים מכיוון שהם נכנסים, בעקבות הפסיקה, לקופת העסק ולמעשה הופכים להכנסה נוספת של המעסיק.

באותה העת ניהלו המסעדנים, המאוגדים בעמותת "מסעדנים חזקים ביחד", מאבק נגד שר האוצר משה כחלון בגין רגולציות וקשיים על ענף המסעדנות, ורשות המסים הודיעה כי היא דוחה את תשלום המע"מ על הטיפים בשלושה חודשים. לאחר מכן דחתה רשות המסים את החלת התשלום עד סוף 2019.

בפגישה שהתקיימה בתחילת השבוע ברשות המסים השתתפו בין היתר ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, עו"ד עמית גרוס ממשרד דורון, טיקוצקי, עמית גרוס ושות' המייצג את המסעדנים, תומר מור העומד בראש עמותת מסעדנים חזקים ביחד, ושי ברמן מנכ"ל איגוד המסעדות.

בפגישה ניסו הצדדים להגיע להבנות בנוגע לסוגיית המסוי על הטיפים כאשר רשות המסים הציעה שתי חלופות: החלת המע"מ על טיפים רטרואקטיבית מ-2019, או בכפוך להבנות בין הרשות למסעדנים, תוותר הרשות על התשלום לשנת 2019 אך תחל לגבות אותו בינואר 2020, כאשר הרשות תגבה מע"מ על שכר המינימום שמשלם המעסיק למלצר לשעת עבודה כפול מספר השעות שעובד המלצר, וכן מהטיפים שהמעביד מפריש מהם גם להטבות סוציאליות.

"בממוצע המע"מ שנדרש בית העסק לשלם לרשות המסים על הטיפים יכול להגיע לכ-11 שקל על כל שעת עבודה של מלצר או ברמן (התשלום על שעת עבודה עומד על 29 שקל). את זה יש להכפיל במאות ואלפי שעות עבודה של מלצר או ברמן", מסר תומר מור, מנכ"ל עמותת מסעדנים חזקים ביחד. "ההוצאה הנוספת הזו לכל מסעדן יכולה להסתכם בתשלום עודף של 5,000-10,000 שקל בחודש. זה בנוסף להוצאות הקיימות וכל זה מגיע בתקופה שהמסעדות בנסיגה, שהרווחים נשחקים בגלל העלאת שכר המינימום והיטל עובדים זרים, בגלל חוק הפקדון, בשל פסיקת הטיפים, ובזמן שיש מחסור בכח עבודה של עובדי מטבח. גם כך, בעקבות הפסיקה שהפכה את המלצרות למקצוע העבודה פחות רווחית גם למלצרים עצמם. אנחנו נקלעים לעוד סחרור כלכלי שמושת על המסעדנים, שלא בצדק".

"אין שום חוק שמחייב להטיל מע"מ על טיפים. זה וולונטרי ולא נעשה בחקיקה" הוסיף מור. "היה וירצו לשנות את זה, יש לבוא בפתרון רחב. 72 שנה המדינה לא נתנה דעתה בחקיקה בנוגע לענף ההסעדה, אז עכשיו הם עושים את זה בשיטת הסלמי. חותכים אותנו כל פעם עוד קצת. ראוי שרשות המסים תבחן את ההטלה של המע"מ. היא לא באמת שואלת אותנו. היא הריבון שמחליט מה לעשות. היא צריכה להסתכל על המכלול ולהגיד האם סגירת עסקים זו מגמה שהמדינה רוצה לעודד, כי זו תהיה התוצאה של הטלת עוד ועוד מסים". 

בעיר תל אביב לבדה נסגרו מעל 800 בתי עסק בתחום המזון וההסעדה בשנת 2018. נכון לשנת 2019 פועלים בתל אביב 5,282 בתי עסק מתחום ההסעדה, בעוד ב-2017 היו בעיר 6,026 בתי עסק. "ההפחתה הזו לא מגיעה בחלל ריק. תהיה לזה השפעה ישירה על תיירות החוץ, על המודל העסקי במסעדות שמשתנה משירות מלא לשירות עצמי, על צמצום המשרות הסטודנטיאליות למלצרים, ופגיעה בתחום נותני השירותים והספקים. אנחנו מזהים מגמה של האטה משמעתית בתעשיה", ציין מור.

תגיות