אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדוע בוטל הנישוב וממה חוששים התושבים? כל מה שצריך לדעת על הזרמת הגז לאסדת לווייתן צילום: רויטרס

שאלות ותשובות

מדוע בוטל הנישוב וממה חוששים התושבים? כל מה שצריך לדעת על הזרמת הגז לאסדת לווייתן

המשרד להגנת הסביבה הודיע אתמול על ביטול ההליך בו אמורה היתה להתחיל הזרמת הגז לאסדה. מהו התהליך שמפחיד כל כך את תושבי חוף הכרמל? מה אומר המשרד להגנת הסביבה על החששות הללו? ומהי התמונה שהוצגה בנושא בבית המשפט, שדחה את הבקשות לעצור את הליך ההרצה?

24.12.2019, 19:42 | ענת רואה וליאור גוטמן

ההודעה הדרמטית של המשרד להגנת הסביבה אחרי השעה 22:00 בלילה אתמול (ב'), על ביטול הליך ה"נישוב" של אסדת לווייתן, תפסה בהפתעה את תושבי חוף הכרמל, שחלקם כבר התפנו מבתיהם.

מהו התהליך שמפחיד כל כך את תושבי חוף הכרמל? מה אומר המשרד להגנת הסביבה על החששות הללו? ומהי התמונה שהוצגה בנושא בבית המשפט, שדחה את הבקשות לעצור את הליך ההרצה?

קראו עוד בכלכליסט

אסדת לווייתן, צילום: אלבטרוס אסדת לווייתן | צילום: אלבטרוס אסדת לווייתן, צילום: אלבטרוס

מהי אסדת הגז והיכן היא ממוקמת?

לווייתן הוא מאגר גז טבעי שאותר במרחק של כ-130 קילומטר מערבית לחיפה. המאגר התגלה בסוף 2010 ואמור להתחיל לספק גז טבעי לישראל ולייצוא עד סוף 2019, כלומר במהלך השבוע הבא. ההחלטה להציב את אסדת הטיפול 10 קילומטר מערבית לחוף דור הובילה למאבק אזרחי להרחקת האסדה למיקום סמוך למאגר, ובמרחק 120 ק"מ מהחוף.

בשנה האחרונה הוקמה האסדה. בדצמבר 2018 דחה המשרד להגנת הסביבה את בקשת נובל אנרג'י להיתר פליטה באסדה, החברה הגישה בקשה מחודשת וזו אושרה ב-18 בנובמבר 2019. יומיים לאחר מכן החלה ההרצה של האסדה.

מה זה נישוב?

כאמור, הליך הרצת האסדה החל לפני כחודש. השלב המשמעותי ביותר בהרצה הוא השלב השלישי המכונה "נישוב", ובו תתחיל הזרמת הגז מהמאגר. הגז יועבר באמצעות שני צינורות תת ימיים באורך 130 ק"מ מהמאגר ישירות לאסדה. ארבע בארות הגז, שממוקמות בקרקעית הים מעל למאגר, ייפתחו, והגז יחל לזרום. הזרימה עצמה "תדחוק" החוצה את הגזים שקיימים עכשיו בצנרת, חנקן וחומרים אחרים, שישתחררו באסדה. השחרור שלהם לאוויר ייצור פיזור מזהמים חריג.

מרגע פתיחת הבארות תחל זרימת גז בצנרת הימית. לפי ההערכה, 5 שעות לאחר מכן צפוי להיפלט לאוויר חנקן, ובהדרגה חנקן מעורב בגז טבעי, וזאת למשך מספר מצומצם של שעות ובהיקף מוגבל ומפוקח, כך לטענת המשרד להגנת הסביבה וחברת נובל אנרג'י.

הליך הנישוב יתבצע בתחילה בצינור אחד, וימים אחדים לאחר מכן יתבצע נישוב נוסף, בצינור השני.

מדוע הנישוב מפחיד את התושבים בישובים הסמוכים לאסדה?

למרות שהמשרד להגנת הסביבה טוען שאין כל סיכון להמשיך בשגרת החיים הרגילה בזמן הנישוב, תושבי האזור מודאגים מאד, בפרט לאור הנתון לפיו במהלך 8 השעות של הנישוב תפלט כמות מזהמים דומה לזו שמותרת בשגרה במשך שנה ורבע עד שנתיים וחצי.

לפי המשרד להגנת הסביבה, הוא ביצע מודל פיזור מזהמים במצבים סינופטיים שונים. הממצאים הראו כי לא צפויה חריגה מערך הסביבה לבנזן בקו החוף, במועדי הנישובים המהותיים. תרחישי הפיזור המחמירים ביותר הצביעו כי פליטות הבנזן מהאסדה לא צפויות להביא לעלייה משמעותית בריכוזי הבנזן באזור החוף. לפי טענת המשרד, מהבדיקות שבוצעו ניתן לקבוע כי לא צפוי סיכון לתושבי יישובי החוף בכל שלבי ההרצה, כולל בזמן הנישובים.

בנוסף, המשרד להגנת הסביבה הציב לאחרונה מספר תחנות ניטור בניסיון להרגיע את התושבים. האחרונה שבהן הוצבה בתחילת השבוע בנווה ים (ליד עתלית).

אבל את התושבים זה לא ממש משכנע והם מתכוונים להתפנות מהאיזור, מחשש ממשי לבריאותם או כחלק מפינוי מחאה. מאחר שבמשרד להגנת הסביבה מודעים לחששות של הציבור, ועל אף עמדתם שאין בנישוב חשש לציבור, הורה המשרד לנובל להודיע לציבור שני ימי עסקים לא כולל שישי שבת לפי כל נישוב.

 , צילום: גלעד ריכטנבאום צילום: גלעד ריכטנבאום  , צילום: גלעד ריכטנבאום

מה נאמר בבית המשפט בקשר לסיכוני הנישוב?

במסגרת דיון בבית המשפט המחוזי בירושלים שהתקיים בשבוע שעבר ביקש השופט אלי אברבנאל מהמשרד להגנת הסביבה לפרט מהו התרחיש הגרוע ביותר שעשוי להתרחש במהלך או עקב הנישוב. "לא יכול להיות שנגיע למצב שמחייב פינוי תושבים", אמרה לשופט סמנכל"ית בכירה במשרד להגנת הסביבה. "אני מנסה להיות מאוד זהירה אבל לפי בסיס הידע המקצועי שלי ושל העמיתים שלי, אין סיכוי, או קלוש עד בלתי אפשרי שנגיע לריכוזים שמחייבים פינוי אוכלוסייה כתוצאה מהאסדה", אמרה.

השופט אברבנאל השיב על כך כי מהדברים עולה שקיים סיכון, אך הוא נמוך. מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה גיא סמט אמר בדיון: "אם זה יקרה, אנחנו נעצור מיידית את האסדה". השופט אברבנאל שאל בתגובה לדברים "את התהליך הזה אפשר בכל רגע להפסיק?", ויוסי ורצבורגר, הממונה על הנפט במשרד האנרגיה, השיב לו: "כן. מבחינה הנדסית זה גורם נזק, זה מאוד לא רצוי, אך אפשרי".

אז למה למרות ההרגעות, המשרד להגנת הסביבה ביטל את הנישוב שאמור היה להתקיים היום?

אמש, ארבע שעות לפי שאמורה היתה להתחיל הזרמת הגז, הודיע המשרד להגנת הסביבה שהוא מבטל את הנישוב. זאת, מאחר שעדיין לא אישר את תוכנית הדיגום והניטור באסדה במהלך הנישוב ו"מכיוון שלא נחה דעתו עד לשעה זו מדוחות הכיול ובקרת האיכות שהוגשו הנוגעים למכשירי האנליזה על האסדה לבדיקת הרכב הגז המנושב".

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה גיא סמט אמר היום לאולפן ynet כי לא סמך על המכשירים של נובל אנרג'י: "כדי לבצע את תהליך ההרצה עלינו למדוד בארובות ולסמוך על המכשירים ועל תוצאותיהם. כאשר ראינו שהם לא מכוילים ולא קיבלנו את מה שרצינו – לא יכולנו לסמוך על המשיכים ולא היתה לנו ברירה אלא להחליט על דחייה. אנחנו לא עושים זאת בשמחה".

השאלה שנותרה פתוחה היא מדוע אפשר בכלל המשרד להגנת הסביבה לחברת נובל אנרג'י להודיע לציבור על מועד הנישוב, בעת שהמשרד עצמו עדיין לא העניק לה את מלוא האישורים הדרושים לצורך ביצוע התהליך. במשרד אומרים על כך כי ההערכה הסבירה היתה שנובל אנרג'י תעמוד בקלות בדרישות שהוצבו בפניה, והמצב שנוצר לא היה צפוי.

בהקשר לתוכנית הדיגום והניטור יש לומר כי הנושא עלה בהרחבה יחסית בדיון בבית המשפט בשבוע שעבר, לאחר שניתן צו ארעי נגד הפעלת האסדה (הצו בוטל בחלוף יממה וחצי). באותו דיון טענו העותרות, חמש מועצות מקומיות מסביבת האסדה והארגון הסביבתי צלול, שהמדינה היא זו שצריכה לקחת אחריות על הליך הניטור והדיגום ולבצע בעצמה את הבדיקות. המדינה התנגדה וטענה שהיא תומכת בעיקרון "המזהם משלם" ואין להטיל על הציבור את נטל המימון של הליכי ניטור. על כך אמר השופט אלי אברבנאל כי ניתן להטיל על המדינה את הניטור, ואת החשבון לשלוח לנובל אנרג'י.

לדברי עו"ד יונתן ברמן, שייצג בעתירה את המועצות המקומיות: "מה שקורה מחזק את הטענה שלנו לגבי זה שאת הניטור לא נובל צריכה לעשות אלא המדינה. כבר ראינו שבקשת היתר הפליטה הראשונה שהתבקשה על ידי נובל נדחתה בגלל שהם מסרו מידע לא אמין. עכשיו, למיטב הבנתי, יש תהיות לגבי הכיול של מכשירי הניטור ושל הדו"חות שנובל מסרה למשרד לאיכות הסביבה. אם המשרד להגנת הסביבה היה מנטר היה אפשר לחסוך את התהיות. הסיסמה שפרקליטת המחוז חזרה עליה שוב ושוב בדיון בהקשר הזה - 'המזהם משלם' - באמת לא מחזיקה מים. אפשר לחייב את נובל לשאת בהוצאות הניטור ושהמשרד להגנת הסביבה יבצע אותו".

אסדת לווייתן כפי שהיא נראית מקיבוץ נחשולים, צילום: רויטרס אסדת לווייתן כפי שהיא נראית מקיבוץ נחשולים | צילום: רויטרס אסדת לווייתן כפי שהיא נראית מקיבוץ נחשולים, צילום: רויטרס

מה יקרה אם האסדה לא תתחיל בקרוב לפעול?

תלוי את מי שואלים. שלא לייחוס בסביבת לווייתן אומרים שאחרי שחיכו 9 שנים לפיתוח, והשקיעו 3.7 מיליארד דולר, עוד שבוע או פחות שבוע זה לא מה שישנה. בבית המשפט הציגה המדינה תמונת מצב חמורה ביותר שתתרחש אם בית המשפט לא יסיר מיד את הצו הארעי שמנע מנובל אנרג'י להמשיך בהליך ההרצה. בין התרחישים שהוצגו: משבר מדיני בין ישראל לירדן, וכן נזק כלכלי עצום בהיקף 60 מיליון שקל לכל 3 ימי עיכוב. השופט אברבנאל מיהר להסיר את הצו הארעי. עדיין לא ברור מתי יתבצע הנישוב, וככל הנראה נובל אנרג'י מעוניינת לבצעו בתחילת השבוע הבא. על פי ההערכות שעלו בשעה האחרונה, נובל אנרג'י לא תשלים את הפעולה השבוע, והיא תדחה לתחילת השבוע הבא, ובכפוף לאישורי המשרד להגנת הסביבה. במקביל, שותפויות הגז דיווחו הבוקר לבורסה שכל תנאי הייצוא למצרים התמלאו, אולי כדי להפעיל על המדינה לחץ שמישהו בצד הדרומי מחכה לגז.

תגובת שותפות לווייתן: חיכינו הרבה שנים, נמתין עוד מספר ימים

"לאחר בחינת הודעת המשרד להגנת הסביבה אנו מאמינים כי הזרמת הטבעי ממאגר לווייתן תחל בימים הקרובים. אסדת לווייתן עומדת בכל התנאים המחמירים ביותר בנושא הגנת הסביבה וכך גם קבעו המשרד להגנת הסביבה והגורמים המוסמכים. כל הגורמים הרשמיים קבעו מפורשות כי לא נשקפת כל סכנה שהיא מהפעילות על האסדה והערכה זו לא השתנתה במאומה. בתי המשפט דחו את כל הבקשות למניעת הרצת האסדה והזרמת הגז.

"אנו פועלים בהידברות ובתיאום מול משרדי האנרגיה והגנת הסביבה על מנת להבטיח פתרון לסוגיה הנקודתית- טכנית האחרונה שנותרה פתוחה ביחס לכיול של מכשיר אנליטי על האסדה שתבוא לסיומה הטוב ולשביעות רצון המשרד בזמן הקרוב מאוד.

"רק היום הודיעה רשות החשמל כי בזכות הגז מלווייתן יירד מחיר החשמל לצרכנים בישראל. בנוסף הגז הטבעי יפחית דרמטית את זיהום האוויר, יגדיל את הכנסות המדינה ויהפוך אותה למעצמת אנרגיה. חיכינו הרבה שנים לגז מלווייתן, נמתין עוד מספר ימים."

מעמותת שומרי הבית, שמובילה את המאבק נגד האסדה, נמסר בתגובה: "עמותת שומרי הבית נאבקת מזה יותר משנתיים נגד אסדת הגז. העמותה מברכת על ההתפתחות שהובילה לדחיית מועד הנישוב המשמעותי ומקווה שהקפדה ואכיפה מוגברת ילוו מעתה את הנעשה במשק הגז בישראל. למעשה, המשרד להגנת הסביבה דרש בדיוק את מה שדרשנו אנו בעתירה שלנו, שנדחתה על ידי בית המשפט - אכיפת הוראות המשרד להגנת הסביבה לנובל אנרג'י בנושא הניטור.

"בהחלט הגיע הזמן שהמשרד להגנת הסביבה יגדל עמוד שדרה עצמאי ויחדל לחסות בצילו של משרד האנרגיה. אין ספק כי מדובר בהישג גדול של המאבק שלנו. השיקול המנחה מעל הכל צריך להיות בריאות הציבור ולא רווחתם של טייקוני הגז. נעמוד על האמת הזו ללא כל פשרה ולו הקלה שבקלות".

עוד הוסיפו שומרי הבית, כי "צר לנו על כך שמועד ההודעה אמש נדחה עד לשעות הלילה המאוחרות, באופן שממש מתעמר באזרחים שאלפים מהם כבר התפנו מבתיהם ונפוצו לכל רחבי הארץ, שהרי ברור שהמשרד להגנת הסביבה ידע שעות ואולי אפילו ימים לפני שעדכן את הציבור על כך שנובל אנרג'י מפרה את הנהלים והתקנות להם היא מחויבת. יתרה מזו, מדוע המשרד אישר לנובל אנרג'י את מועד הנישוב הזה מלכתחילה, כאשר טרם עמדה בהנחיותיו? הדבר לצנינים בעינינו".

תגיות