אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דיווח: האינטרנט המקומי של פוטין עבר ניסוי ראשון בהצלחה צילום: משאטרסטוק

דיווח: האינטרנט המקומי של פוטין עבר ניסוי ראשון בהצלחה

רוסיה מצטרפת לסין ואיראן בבחינת חלופה לרשת העולמית. עד כה הקרמלין הסתפק בחקיקה - אך כעת מסתבר שהתשתית הטכנולוגית כבר זמינה - ואף עברה ניסוי ראשון לפני מספר ימים

29.12.2019, 14:46 | שירות כלכליסט
פרויקט הרשת הפנים-ארצית הרוסית עבר בסוף השבוע ניסוי כלים ראשון מוצלח. ממשלת רוסיה הודיעה שהחלופה המקומית לרשת האינטרנט העולמית נוסתה בהצלחה, אך לפי שר התקשורת הרוסי, משתמשים רגילים לא הרגישו בשינוי כלשהו. התוצאות יוצגו לנשיא פוטין בימים הקרובים.

קראו עוד בכלכליסט

"זה מעציב לראות את הכיוון אליו הולכת רוסיה. זהו צעד נוסף בפירוקו של האינטרנט", אמר ל-BBC, פרופסור אלן וודוורד, מאוניברסיטת סאריי. "מדינות בעלות משטר בעל אופי מדכא, שרוצות לשלוט במה שהאזרחים שלהם צורכים, מביטות במה שהשיגו איראן וסין. המשמעות היא שלאנשים לא תהיה גישה לדיאלוג אודות המתרחש במדינותיהם, וישארו בתוך הבועה שלהם".

איך עובד אינטרנט מקומי?

 

התשתית המקומית ברוסיה מחוברת לאינטרנט העולמית דרך צמתים, כל מה שהממשל הרוסי צריך כדי להגביל את הגישה הוא להוסיף ציוד סינון באותן נקודות גישה, מה שמאפשר לה לשלוט על התוכן אליו חשופים הגולשים. "זה יגרום לספקי אינטרנט לעצב מחדש את האינטרנט בגבולותיהם כאינטראנט ענקי, כמו שעושים תאגידים גדולים". הסביר פרופ' וודוורד.

ולדימיר פוטין נשיא רוסיה, צילום: רויטרס ולדימיר פוטין נשיא רוסיה | צילום: רויטרס ולדימיר פוטין נשיא רוסיה, צילום: רויטרס

כדי שיהיה אפשר לבצע את התכנית של הקרמלין, נדרש שיתוף הפעולה של ספקיות האינטרנט המקומיות, אותו היה ניתן להשיג בקלות אם כולן היו בבעלות ממשלתית. ככל שלמדינה ישנם יותר רשתות וחיבורים, כך יותר קשה יהיה לשלוט על הגישה. מה שייאלץ את רוסיה ליצור מערכת אלטרנטיבית. עדיין לא ברור אם המדינה הצליחה להכריח את הספקיות להתקין את ציוד הסינון או שהיא עדיין בתהליכים.

באיראן למשל, רשת האינטרנט הארצית מופעלת על ידי חברת תקשורת מקומית בבעלות ממשלתית. היא מאפשרת גישה לשירותי רשת בזמן שהיא מפקחת על כל התוכן ברשת ומגבילה מידע חיצוני בהתאם לדרישות השלטון. אחד היתרונות בהפיכה אפקטיבית של כל הגישה לאינטרנט לגן מוקף חומה בשליטה ממשלתית, היא שרשתות וירטואליות פרטיות (VPN), המשמשות לרוב לעקוף את החסימות לא יעבדו.

דוגמא נוספת היא מה שנקרא, חומת האש הגדולה של סין. היא חוסמת גישה לשירותי אינטרנט זרים, מה שעזר לחברות טכנולוגיה מקומיות לצמוח, אך גם הגביל את הגישה של גולשים המקומיים לפייסבוק, גוגל ואמזון. לרוסיה כבר יש חברות טכנולוגיה גדולות משל עצמה, כמו Yandex ו-Mail.Ru, אך חברות מקומיות אחרות יכולות גם הן להרוויח.

המדינה מתכננת ליצור ויקיפדיה משל עצמה ומחוקקים העבירו חוק שאוסר על מכירת טלפונים חכמים עליהם לא מותקנות גרסאות מקומיות רוסיות לאפליקציות של גוגל ושותפותיה. מומחה אחד הזהיר כי המדיניות יכולה לעזור למדינה לדכא את חופש הביטוי, אך הוסיף כי קשה להגיע למסקנה שהיא בהכרח תצליח.

"הממשל הרוסי נתקל באתגרים טכנולוגיים בעבר כאשר ניסה להגביר את השליטה ברשת, כמו הכישלון בחסימת אתרים מגישה לאפליקציית ההודעות המוצפנות, טלגרם". אמר ל-BBC ג'סטין שרמן, איש אבטחת סייבר. "ללא עוד מידע אודות הניסוי הרוסי קשה להעריך בוודאות מה המרחק שעשתה בדרך לאינטרנט מקומי מוגבל, ובצד העסקי, ניתן רק לצפות ולראות כמה התנגדות מקומית או זרה תהיה למהלך".

תגיות