אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מקליפורניה ועד הודו: אסונות הטבע היקרים של 2019 צילום: רויטרס

מקליפורניה ועד הודו: אסונות הטבע היקרים של 2019

על פי מחקר חדש, משבר האקלים היה גורם מפתח בהתרחשותם של 16 אסונות טבע בשנה החולפת שעלות כל אחד מהם עמדה על יותר ממיליארד דולר לפחות. שריפות היער בקליפורניה עלו לא פחות מ-25 מיליארד דולר

30.12.2019, 22:00 | עומר כביר

משבר האקלים היה גורם מפתח בהתרחשותם של 16 אסונות טבע ב-2019, שעלות כל אחד מהם עמדה על יותר ממיליארד דולר לפחות – כך לפי מחקר של ארגון Christian Aid הבריטי, שפורסם בסוף השבוע. לפי המחקר, עלות לפחות 6 מהאסונות עמדה על יותר מ-10 מיליארד דולר כל אחד.

קראו עוד בכלכליסט

האסונות המדוברים כוללים בצורות, שיטפונות, שריפות, טייפונים וציקלונים. אסון הטבע היקר ביותר היו שריפות היער השנתיות בקליפורניה, שעלותן הכלכלית עמדה השנה על 25 מיליארד דולר, ואחריהן טייפון האגיביס ביפן (עלות של 15 מיליארד דולר), שיטפונות במערב-התיכון בארה"ב (12.5 מיליארד דולר) ושיטפונות בסין (12 מיליארד דולר). המחקר לא כולל את השריפות שמשתוללות בימים אלו באוסטרליה, ושעלותן טרם חושבה.

שריפות בקליפורניה, צילום: AP שריפות בקליפורניה | צילום: AP שריפות בקליפורניה, צילום: AP

לצד העלות הכספית הגבוהה, אסונות הטבע גם גבו מספר רב של חיי אדם, במיוחד במדינות מתפתחות, שמתמודדות גם עם אסונות ממושכים כמו בצורות ארוכות ועלייה בגובה פני הים. האירועים שגבו את מספר הקרבנות הגדול ביותר היו השיטפונות בצפון הודו שהביאו למותם של כ-1,900 איש וציקלון אידאי בזימבוואה, מוזמביק ומאלאווי שהרג יותר מ-1,300 איש. בינואר, שיטפונות בארגנטינה ובאורגווי אילצו 11 אלף איש לעזוב את ביתם.

לדברי הארגון, כל האסונות האלו קשורים לשינויי אקלים שנגרמו כתוצאה מהתנהגות אנושית. בחלק מהמקרים, כמו ציקלון אידאי באפריקה או השיטפונות בהודו ובארה"ב, שינוי האקלים החריף את הסבירות או את העוצמה של אירועים אלו. אסונות אחרים נגרמו כתוצאה משינוי בדפוסי מזג אוויר, כמו עלייה בטמפרטורות וירידה בכמות המשקעים, שהובילו ישירות לאסונות כמו שריפות ענק.

נזקי סופת הטייפון ביפן, צילום: אי.פי נזקי סופת הטייפון ביפן | צילום: אי.פי נזקי סופת הטייפון ביפן, צילום: אי.פי

"בשנה שעברה, פליטות גזי החממה המשיכו לעלות", אמרה ד"ר קט קריימר, מנהלת תחום האקלים הגלובלי ב-Chirstian Aid ואחת ממחברות המחקר. "לכן זה חיוני שהאומות יציגו מחויבויות חדשות ומורחבות לפעולה לפי הסכם פריז מוקדם ככל האפשר. זה יאפשר לעולם להגיב בדחיפות לאזהרות מדענים, וכן לדרישה של תלמידים מכל העולם שנחרדים מהעולם שהם נאלצים לרשת. 2020 תהיה שנה ענקית בכל הנוגע לתגובה של העולם למשבר האקלים המתגבר. בגלזגו צפויה להערך הפיסגה הגדולה מאז שנחתם הסכם פריז, והמדינות חייבות להתחייב שם להפחית את הפליטות על מנת להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות".

פרופ' מייקל מן, מנהל המרכז למדעי הארץ באוניברסיטת פנסילבניה וממדעני האקלים המובילים בעולם, הוסיף: "ב-2019 היו יותר אירועי מזג אוויר קיצוניים מאשר בשנה שעברה, כולל שריפות מהאמזונס ועד החוג הארקטי, שריפות הרסניות שלא בעונה בקליפורניה ובאוסטרליה, גלי חום בחורף וסופר-סערות הרסניות. מדי יום אנחנו זוכים לתזכורת לגבי העלות שבחוסר פעולה בנושא האקלים, בצורת אירועי קיצון שמתודלקים משינוי אקלים".

שיטפונות בארה"ב, צילום: רויטרס שיטפונות בארה"ב | צילום: רויטרס שיטפונות בארה"ב, צילום: רויטרס

אסונות הטבע היקרים של 2019

1. שריפות יער, קליפורניה – 25 מיליארד דולר.

2. טייפון האגיביס, יפן – 15 מיליארד דולר.

3. שיטפונות, המערב-התיכון ודרום ארה"ב – 12.5 מיליארד דולר.

4. הוריקן דוריאן, צפון אמריקה – 11.4 מיליארד דולר.

5. טייפון לקימה, סין – 10 מיליארד דולר.

- שיטפונות, צפון הודו – 10 מיליארד דולר

7. טייפון פאקסיי, יפן – 9 מיליארד דולר.

8. שיטפונות, איראן – 8.3 מיליארד דולר.

- שיטפונות, סין – 8.3 מיליארד דולר.

10. צייקלון פאני, הודו ובנגלדש – 8.1 מיליארד דולר.

11. הסופה הטרופית אימלדה, טקסס – 8 מיליארד דולר.

12. שיטפונות, ארגנטינה ואורוגוואי – 2.5 מיליארד דולר.

13. שיטפונות, ספרד – 2.4 מיליארד דולר.

14. צייקלון אידאי, מוזמביק, מאלאווי, זימבבואה ומדגסקר – 2 מיליארד דולר.

15. שיטפונות, אוסטרליה – 1.9 מיליארד דולר.

16. סערת אברהארד, אירופה – 1.7 מיליארד דולר.

תגיות