אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת התחזיות

מפקד חיל האוויר: "ישראל צריכה לשמור על עליונות אווירית באמצעות תכנון לטווח ארוך"

כך אמר האלוף עמיקם נורקין בוועידת תחזיות 2020 של כלכליסט; לדבריו, זהו הפתרון לכך ש"בעת הנוכחית אנו נמצאים בתקופת השתנות עמוקה מאוד, שמתחילה בהשתנות גלובלית בהקשר הביטחוני"; נורקין אף ציין כי "יש עלייה משמעותית בהיקף הנשים שמצטרפות לקורס טיס. זו בשורה וחשוב שנרחיב אותה"

01.01.2020, 08:16 | מירב קריסטל
 
"מדינת ישראל צריכה לשמור על עליונות אווירית באמצעות תכנון לטווח ארוך", כך הצהיר היום (ג') עמירם נורקין מפקד חיל האוויר, בוועידת תחזיות 2020 של כלכליסט.

"המשימה הזאת מוטלת על כתפיי כמפקד, ועל כתפי מנהיגיה של מדינת ישראל", כך הדגיש.

"העליונות האווירית היא גשר ליציבות איזורית והיא מפתח להישגים שלנו. חשוב לחזק את המודיעין את התעשייה ואת החינוך שמאפשר לנו לנו להתקדם לעשור הבא", אמר.

אלוף עמיקם נורקין מפקד חיל האוויר, צילום: יריב כץ אלוף עמיקם נורקין מפקד חיל האוויר | צילום: יריב כץ אלוף עמיקם נורקין מפקד חיל האוויר, צילום: יריב כץ

"בעת הנוכחית אנו נמצאים בתקופת השתנות עמוקה מאוד, שמתחילה בהשתנות גלובלית בהקשר הביטחוני, עם מתח שגובר במקומות רבים בעולם, עם עלייה של תקציבי הביטחון במספר רב של מדינות שעיקרו נובע מהטרור שאפיין את השנים האחרונות וזה מקרין ומשפיע על צה"ל.

"במזה"ת בפרט, אנחנו נמצאים בהשתנות עמוקה. המזה"ת שאני התגייסתי אליו כחייל, שונה מאוד מהמזה"ת שאני מתמודד איתו כיום כמפקד. המדינות הן לא אותן מדינות: תוניסיה, תימן, עירק, סוריה והן גם לא ייזרו להיות אותן מדינות. האיום האיראני. זה מאוד משפיע על היומיום שחנו ועל הדרך שאנו מתכננים קדימה.

"המפתח מבחינתי להצלחה שלנו, זו העליונות האווירית. היא מפתח ליציבות איזורית. אנחנו צריכים באמצעותה להקרין כוח, להרתיע, לפגוע פגיעה מדויקת, להגן מפני רקטות ולאפשר לצה"ל להשיג את היעדים שלו".

לדבריו יש חיבור יוצא דופן לטובה בין הכוח האווירי לקהילת המודיעין, לבין פיתוח טכנולוגיות מתקדמות והוא זה שמאפשר לפגוע מהאוויר במנהרות שחדרו לישראל מעזה ולבצע סיכול ממוקד במנהיג הג'יהאד האסלאמי בעזה, מבלי לפגוע בבני משפחתו או בשכניו, למרות שמדובר בפגיעה מהאוויר.

"חילות אוויר בעולם לא נלחמים בטרור עם המטוסים שלהם. העליונות האווירית מאפשרת לנו לממש את היעדים שלנו. אנו פועלים בזירה שהופכת יותר מאתגרת. בעיקר בצפון. בשום מקום בעולם כוח אווירי לא מתמודד עם כאלה איומים בזירות השונות.

"בלי תכנון ארוך טווח לא נצליח לעשות את זה. המשימה שלי לעשור הקרוב היא שחיל האוויר יהיה רלוונטי והעליונות האווירית תהיה רלוונטית גם בשנים הבאות. אנחנו צריכים לסיים תכנון של 2035, לא של השנה הקרובה. ואנחנו לא חפים מטעויות. לפני שנה וחצי נפל לנו מטוס f16. טעינו ואנחנו טועים ולוקחים סיכונים. אבל אם הביטחון יהיה יותר טוב, המדינה תהיה חזקה יותר ותשגשג. לכן עלינו לדאוג שהעליונות האווירית שלנו תישמר".

לפי נורקין חיל האוויר משמר עליונות אווירים גם באמצעות שת"פים עם חילות אוויר זרים: היווני, האיטלקי, הבריטי, הגרמני והאמריקני שהוא החשוב מכל לדידו. האירוע שהכי ריגש אותו היה לדבריו כשמפקד חיל האוויר הגרמני הגיע לתמרון בישראל כשעל סמל הצלב של הלופטוואפה רקום סמל חיל האוויר הישראלי.

"הקשרים האלה הם פלטפורמה מדינתית", אמר. למשל, המדינות האלה ירכשו יותר מוצרים של התעשייה האווירית. זה שת"פ שהוא מפתח לצמיחה ולביטחון. הוא מונע משני קטרים: הניסיון המבצעי שלנו הוא הקטר הראשון והקטר השני הוא ה-f35 . הדרך שזה אנחנו דואגים לאחזקה ולוגיסטיקה ומשתמשים בו בשדה הקרב, העובדה שאנחנו מכשירים טכנאים וטייסים כאן בארץ ולא בחו"ל, גורמת לחילות אחרים כמו מגנט להגיע וללמוד מישראל. זה קשר שהוא הזדמנות גם לביטחון וגם לכלכלה".

שלב נוסף שעל חיל האוויר לעבור בדרך לחיזוק העליונות האווירית הוא החלפת מטוסים ומסוקים.

"עלינו להחליף את סד"ק המתדלקים ואת מסוקי היסעור שלנו שכבר פועלים 50 שנה בארץ", אמר. נרכוש עוד מסוקי קרב. חייבים לעבור לתכנון של 10 שנים קדימה ולא שנה קדימה. לייצר ידע זה נכס אסטרטגי. לצד זה נחדש את הסכם הסיוע עם ארה"ב שמסתיים בקרוב, הסכם שיביא רכש גומלין לתוך התעשייה הישראלית במיליארדי שקלים. כלומר זה בניין כוח שנדרש לצה"ל והוא גם הזדמנות למשק הישראלי".

מרכיבים נוספים לדבריו בחיזוק חיל האוויר, הוא שילוב חברות אזרחיות בחיל וכן שימת דגש על חינוך טכנולוגי. "מעל 7,200 תלמידים לומדים תחת חיל האוויר בישראל", אמר." אנחנו נתקדם לדור 5. חייבים להשקיע בחינוך הטכנולוגי כדי לשמור על יתרון יחסי מול אויבנו. חלקם ימשיכו בחיל וגם מי שמשתחרר יהיה אזרח יותר טוב שתורם לפיריון. יוסי ורדי אמר בהרצאה בחיח האוויר שבית הספר של חיל האוויר היה בית הספר הטוב ביותר מבחינתו.

"בנוסף, לצד המהפיכה הטכנולוגית, אנו חווים מהפיכה אנושית. במטס יום העצמאות האחרון יצא מטס f16 שעליו מילואימניק וטייס דרוזי ולצידו מטוס שהוטס על ידי טייסת ולצידה נווט שעלה לפני 4 שנים. את הקורס האחרון סיימה טייסת שאביה הגיע מחוף השנהב. לפני שבועיים מיניתי שני מהנדסים דרוזיים נוספים למערך הטכני. יש לנו מפקדת טייסת תחזוקה בכנף אחד ברמת דוד. ומינינו לפני שבועיים מפקדת טיסה מבצעית ראשונה.

"יש עלייה משמעותית בהיקף הנשים שמצטרפות לקורס טיס. זו בשורה וחשוב שנרחיב אותה. חייבים להשקיע במנהיגות אנושית בעידן של מהפכה טכנולוגית כי את ה'אחרי' לא יצעק מחשב, יצעק מפקד".

תגיות