אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

אורי גרינפלד: "ריבית שלילית יוצרת 'כלכלת זומבים'"

האסטרטג הראשי של בית ההשקעות פסגות בוועידת תחזיות 2020 של כלכליסט, בנק הפועלים ופסגות: "אם אני עסק שמגייס בריבית שלילית, אני מרוויח מהגדלת החוב שלי; כלומר אין צורך בכלל לעבוד"; לדבריו, "ריבית שלילית פוגעת בצמיחה"

31.12.2019, 13:44 | תומר הדר

"אם אני עסק שמגייס כסף בריבית שלילית, אני בעצם מרוויח מהגדלת החוב שלי. כלומר - אין צורך בכלל לעבוד. זו כלכלת זומבים - חברות לא צריכות לייצר פעילות, רק להמשיך בפעולת זומבים, ואז לא תהיה לנו צמיחה. אני מכנה זאת 'זומביפיקציה של הכלכלה'"  - כך אמר היום אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של בית ההשקעות פסגות, בוועידת תחזיות 2020 של כלכליסט, בנק הפועלים ופסגות. 

לדבריו, "כאשר יש ריבית שלילית, מעבירים צריכה מהעתיד וההווה אל העבר, ולכן יש בה פרדוקס שאי אפשר לפתור. המציאות כיום היא שביפן יש ריבית שלילית, בשוויץ, וגם בדנמרק. וכאן נשאלת שאלה פשוטה - האם זה עובד? מה ניתן לעשות?

"באירופה, הריבית שעסקים מקבלים אכן המשיכה לרדת. כשהבנק המרכזי הפחית את הריבית לאפס, אנו רואים שהריבית שמקבלים עסקים יורדת. יש כאן סוג של הצלחה עסקית, אבל לא למשקי הבית. בסופו של דבר מחיר הריבית הוא צד ההיצע בשוק האשראי".

אורי גרינפלד, צילום: יריב כץ אורי גרינפלד | צילום: יריב כץ אורי גרינפלד, צילום: יריב כץ

גרינפלד הוסיף כי “אנו רואים באירופה גידול של 2.5% משנה לשנה. המספרים נמוכים ממה שרואים בארה”ב, שם הריבית חיובית. כלומר, הניסיון הצליח חלקית, וזה מעלה שאלה - אולי לא עשינו את הריבית מספיק שלילית? ובכן, לדעתנו אסור להוריד את הריבית לרמה יותר שלילית כי העלויות גבוהות מהתועלת.

"הבנק לא משלם ריבית שלילית, כי אם יעניקו לנו ריבית שלילית על הפיקדון - נמשוך את הכסף. לכן בנקים בעצם מסבסדים את הפער וזה עולה להם מיליארדים בשנה, ביחוד בגרמניה ובצרפת. כלומר זה פוגע בצמיחה. מבחינת עסקים, יש עסקים שמקבלים ריבית שלילית, כלומר נוספה להם עלות ואולי מתישהו גם עסקים יעדיפו פשוט למשוך את הכסף מהבנקים-וזה עלול לגרום לקריסת המערכת הבנקאית”.

עוד הדגיש גרינפלד: "מעבר לכך, וכאן אין היגיון - אנו רגילים שככל שהריבית נמוכה, אנשים יעדיפו לחסוך פחות. אבל בעולם יש כיום מצב הפוך, כי ריבית שלילית מכווצת פנסיות. אנשים שתכננו לצאת לפנסיה עם קצבה מסוימת, נניח 1,500 יורו, מבינים שהם בעצם צריכים יותר. המהלך הזה של לחצות את קו האפס השיג לנו תוצאה הפוכה. כמו כן, הפנסיות הולכות ומגדילות סיכון כי אין ריבית בבנק. בדנמרק יש משכנתא שלילית; הריבית נמוכה - וכך מגדילים סיכון. זה אומר שהפנסיונרים העתידיים יהיו כמובן בבעיה. בעיה שהנגיד העתידי צריך להתמודד איתה. כיום אג”ח גרמני למשל נסחר בתשואה שלילית, כלומר אנשים מלווים כסף לממשלה ויודעים שהם יקבלו בעתיד החזר נמוך יותר".

לדבריו, "בישראל אין ריבית שלילית, ואנו מעריכים שבנק ישראל לא יגיע לשם, אלא יפעל דרך שוק המט”ח, כלומר בעצם בנק ישראל תקוע בין הפטיש לסדן. בעולם, הכדור חוזר למגרשים של הממשלות. אנחנו שומעים יותר ויותר קריאה לממשלות להגדיל גירעונות, הדמוקרטים בארה”ב מדברים על הדפסת כסף, הרעיון להגדיל גירעונות ילך ויגבר וממשלות ישובו לשיטה של הדפסת כסף".

תגיות