החמישייה הפותחת של 2019: ישראל קנדה, אשטרום, שיכון ובינוי, אנלייט אנרגיה ואודיוקודס
עלויות מימון נמוכות הותירו לחברות נדל"ן מרווח אטרקטיבי מול התשואה מפרויקטים; משבר האקלים נתן רוח גבית לאנרגיה מתחדשת; ולחמישייה הפותחת של המזנקות השנה השתחלה גם חברת תקשורת, אבל עם גב ממיקרוסופט; אלה החברות שסוגרות את 2019 עם שמפניה
1. ישראל קנדה - 227%
האצה משמעותית בהיקף העסקאות של ישראל קנדה וכניסתה לתחום המלונאות הובילו להכתרתה למלכת התשואות של 2019 מבין החברות במדד ת"א־125. בסוף השנה נושק שווייה ל־2 מיליארד שקל, כמעט בלתי נתפס עבור חברה שרק בסוף 2018 היתה שווה קצת פחות מ־600 מיליון שקל. החברה שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר (47%) מתמקדת בייזום נדל"ן, בהשקעה בקרקעות והשבחתן ובנדל"ן מניב.
בין האירועים הבולטים של ישראל קנדה ב־2019: רכישת קרקע בנתניה בתמורה ל־134 מיליון שקל; רכישת מלוא זכויות יורוקום ואלקטרה במידטאון ב־200 מיליון שקל; רכישת קרקע במתחם הרכבת בתל אביב ב־214 מיליון שקל ורכישת מלון פאבליקה בהרצליה פיתוח ב־142 מיליון שקל. בנוסף, החברה נכנסה לראשונה לתחום המלונאות, כשהקימה זרוע מלונאית עם ראובן אלקס, בעבר מנכ"ל רשת מלונות פתאל ובראון. במסגרת פעילות זו חתמה החברה על הסכמים לניהול מלון גלי כנרת בטבריה ומלון סוליי באילת. בנוסף, החברה מקימה את מלון PLAY בפרויקט מידטאון. בדצמבר דיווחה על משא ומתן מתקדם יחד עם האחים נקש לרכישת מנרב פרויקטים הציבורית ב־550 מיליון שקל.
אסף דהן, מנהל מחלקת מחקר בברק קפיטל, אמר ל"כלכליסט": "להבדיל מחברות נדל"ן מסורתיות, לישראל קנדה יש כלים נוספים בארגז שמאפשרים לה צמיחה מהירה. יש לה קרקעות באזורי ביקוש, והיא משווקת יחידות קרקע כבר במהלך ההשבחה ואישור התב"ע. בכך היא מצליחה לחלץ במהירות את ההון עצמי ואף לקבל דמי ניהול, מקטינה את הסיכון היזמי בפרויקטים ומגלגלת הון לפרויקט הבא".
לדבריו, הקפיצה במניה הגיעה "כתוצאה מירידת החשש מהסביבה העסקית של חברות הנדל"ן היזמי, יחד עם ההבנה שהמודל שלה עובד. הם בנו מכונה משומנת, החברה ממשיכה לצמוח ולייצר עסקאות אטרקטיביות, ובמקביל למכור יחידות קרקע ולקדם פרויקטים". דהן מציין כי החברה דיווחה על מקור דלק להמשך צמיחתה - רכישת 50% ממנרב פרויקטים. זו מספקת לה קרקעות בלב אזורי הביקוש, ברחובות הרברט סמואל והירקון בתל אביב ובפרויקט קריית השחקים בהרצליה.
לדברי ברק רוזן, המנכ"ל ובעל השליטה בישראל קנדה, "השנה החברה ביצעה עסקאות בהיקף כולל של 1.6 מיליארד שקל. ב־2020 בכוונתה לפתח ולהרחיב את הזרוע המלונאית ולהגדיל את צבר הנכסים המניבים, וכן להשתתף במכרזים המשמעותיים ביותר באזור המרכז".
קראו עוד בכלכליסט
2. אשטרום קבוצה - 221%
במקום השני לסיכום 2019 ניצבת אשטרום, עם תשואה של 221% ושווי של 4.3 מיליארד שקל, לעומת שווי של 1.3 מיליארד שקל בלבד בסוף 2018. בפרספקטיבה של שלוש השנים האחרונות, אשטרום מככבת בפער ניכר מעל כולן עם תשואה מדהימה של 503%; הבאה אחריה, אנלייט, בפער ניכר עם תשואה של 348%.
בעלי השליטה בקבוצת אשטרום הם משפחות גירון, נוסבאום, משורר, רובין ומייבלום, והם מחזיקים ב־70% ממנה דרך חברת יונדקו. אשטרום סגרה ברבעון השלישי עוד רבעון של שיפור וצמיחה בתוצאות. מרבית השיפור בתשעת החודשים הראשונים של השנה הגיעה ממגזר יזמות נדל"ן למגורים (אשדר), קטר הצמיחה המרכזי של אשטרום, שניזון מהעלייה בביקושים לדירות. בתקופה זו הציגה אשדר צמיחה של 82% במספר יחידות הדיור שמכרה - 663 יחידות דיור, זאת אל מול 363 יחידות בתקופה המקבילה. צמיחה ניכרה גם במגזר קבלנות בנייה ותשתיות בישראל ומגזר המקביל בחו"ל.
הכנסות הקבוצה בתשעת החודשים הראשונים עלו ב־32.6% ל־3.6 מיליארד שקל לעומת 2.7 מיליארד שקל בתקופה המקבילה. הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות צמח ב־57% ועמד על 306 מיליון שקל אל מול 195 מיליון שקל בתקופה המקבילה. צבר העבודות של הקבוצה עמד, נכון ל־30.9.19, על כ־7 מיליארד שקל.
אסף דהן מברק קפיטל אמר ל"כלכליסט": "אשטרום עברה דרך לא קלה. בשנתיים שלאחר הנפקתה ב־2014, מנייתה הציגה ירידה מתמשכת. תוצאות הקבוצה נפגעו, בין היתר, בשל ירידה בתוצאות מגזרי הקבלנות בישראל ובחו"ל. אך הנהלת החברה הצליחה לגרום לשיפור בתוצאות, בזכות צמיחה עקבית בפעילות הקבלנות בישראל וזכייה בפרויקטים משמעותיים בחו"ל. כך הקבוצה הגיעה ל־2019 עם צמיחה בצבר ההזמנות בישראל ובאפריקה תוך שמירה על רמת רווחיות נאותה, השקעות משמעותיות במגזר הזכיינות וכן שיפור בתוצאות אשדר".
לדבריו, "אשטרום נהנית מסביבה עסקית תומכת נוכח צפי לפרסום מכרזים בתחום התשתיות בהיקף חסר תקדים, שעדיין לא באים לידי ביטוי בצבר ההזמנות של הקבוצה". היקף פרויקטי התשתיות בישראל נאמד בעשרות מיליארדי שקלים, ואשטרום נחשבת לשחקנית מרכזית בשוק מצומצם זה וצפויה ליהנות מכך. מנגד, חוסר ההצלחה בהרכבת ממשלה והגירעון המעמיק עלולים לעכב מכרזים ולהאט שחרור כספי מדינה להקמת תשתיות.
יו"ר אשטרום רמי נוסבאום אמר: "הפעילויות השונות זוכות לביטוי ממשי הן בתוצאות העסקיות השנה והן בביצועי המניה. בשלוש השנים האחרונות רשמנו צמיחה משמעותית בכל מגזרי הפעילות של הקבוצה בארץ ובחו"ל. המשך פיתוח של מגזרי הפעילות, לצד צבר העבודות וההשקעות שאנו מבצעים ובוחנים בישראל ובחו"ל, יסייעו למגמה בשנים הבאות".
3. שיכון ובינוי 154%
דווקא בשנה שבה המשטרה ורשות ניירות ערך המליצו להעמיד לדין בכירים לשעבר בשיכון ובינוי, מניית החברה מככבת במקום השלישי בטבלת העליות של 2019, עם זינוק של 154%. אם לא די בכך, שווי השוק של שיכון ובינוי, שעומד על 6.4 מיליארד שקל, הוא הגבוה בתולדות החברה, שנסחרת בבורסה מ־1998.
מי שינסה למצוא בדו"חותיה הכספיים סימנים למהפך עסקי, צפוי להתאכזב. הטריגר לזינוק במניה היה השינוי הפרסונלי, הן בעמדת בעלת השליטה - משפחת סיידוף, שנכנסה בנעלי שרי אריסון, והן, לא פחות חשוב מכך, בעמדת המנכ"ל - אייל לפידות, שתפס את מקומו של משה לחמני.
המשקיעים קיבלו את לפידות בהתלהבות, שבאה לידי ביטוי בזינוק חד במניה. עם כניסתו לעמדת המנכ"ל, השיח בשיכון ובינוי השתנה מדיבור על קיימות, שהיתה חלק ממשנתה של אריסון, להצפת ערך, שמטבע הדברים קוסמת יותר למשקיעים. "על הנייר" חבילת התגמול החריגה של לפידות - שכוללת שכר בעלות שנתית של 4 מיליון שקל, מענק חתימה של 2 מיליון שקל, מענק שנתי של עד 4 מיליון שקל ואופציות בשווי של יותר מ־65 מיליון שקל - משתלמת נכון להיום לא רק למנכ"ל אלא גם לבעלי המניות, שנהנים מעליית ערך.
האתגר שניצב בפני לפידות כפול: ראשית, יהיה עליו להוציא את שיכון ובינוי לדרך חדשה, שינוי אסטרטגי שיהיה כרוך בצמצום כוח האדם. שנית, עליו לעמוד בציפיות העצומות שתולים בו בעלי המניות. הציפיות האלה עולות בקו ישר עם הזינוק בשער המניה של שיכון ובינוי.
יו"ר שיכון ובינוי תמיר כהן אמר ל"כלכליסט" כי "שיכון בינוי מסכמת שנה משמעותית, שבמהלכה בוצעו שינויים בהנהלה, לרבות מינוי לפידות כמנכ"ל, תוך גיבוש האסטרטגיה עסקית חדשה. תהליכי ההתייעלות, המיקוד העסקי וההתרחבות לאפיקים חדשים, יחד עם הפוטנציאל הגלום בעסקי הנדל"ן נוכח מאגר הקרקעות ההיסטוריות שלה, משפרים את מעמדה בשוק ומשיאים ערך לבעלי המניות".
אנלייט אנרגיה - 146%
אנלייט, שפועלת בתחום הפוטו־וולטאי ואנרגיית הרוח, נהנתה מהמגמות החיוביות בענף, וסיכמה את השנה רביעית עם תשואה של 146%. בבחינת שלוש שנים אחורה, מצבה משופר והיא שנייה עם 348%.
אנלייט פועלת ללא גרעין שליטה, לאחר שיורוקום ומשפחת וייל מכרו את מניותיהן (21%) במאי 2018. כיום שווייה כמעט פי 2.5 והחברה מוחזקת כמעט במלואה על ידי הציבור וגופים מוסדיים. 2.5% מוחזקים על ידי נושאי משרה בה, בהם המנכ"ל גלעד יעבץ, המחזיק בכ־1%. בין המוסדיים בעלי העניין בחברה ניתן למנות את הפניקס (10.2%), מיטב דש (7.7%), הראל (7.6%), מגדל (6.5%), מנורה (6.2%), פסגות (5.2%) וילין לפידות (5%).
אנלייט הנפיקה לפני כשבועיים מניות ב־360 מיליון שקל לפי מחיר של 4.25 שקלים למניה. זאת לאחר שביצעה הנפקת הון באפריל 2019, וגייסה כ־223 מיליון שקל במחיר של 2.33 שקלים למניה. מאז זינקה המניה ב־83%.
לאנלייט פיזור גיאוגרפי רחב, והיא פועלת, בין היתר, בישראל, שבדיה, ספרד, אירלנד, הונגריה, קרואטיה, סרביה, קוסובו, איטליה ופולין. הענף מאופיין בחוזים עם מחירים מקובעים לטווח ארוך, מה שמגביר את התעניינות המשקיעים. אנלייט נהנתה מעלויות מימון נמוכות, שהותירו לה מרווח אטרקטיבי מול התשואה המתקבלת בייזום הפרויקטים, כמו גם רגולציה התומכת בביקושים בתחום האנרגיה המתחדשת. הענף חווה בשנים האחרונות צמיחה מואצת, לצד הוזלה משמעותית של ההקמה, התחזוקה ותפעול הפרויקטים.
החברה צופה צמיחה חזקה ב־2019: הצפי לתקבולים הוא 280 מיליון שקל אל מול 186 מיליון שקל ב־2018 ־ צמיחה של 50%. ה־EBITDA מפרויקטים (רווח לפני ריבית, מסים, פחת והפחתות) צפוי להסתכם ב־230 מיליון שקל לעומת 158 מיליון שקל ב־2018, צמיחה של 46%. בגזרת ה־FFO מפרויקטים (תזרים מזומנים מפעילות שוטפת, ללא השפעת אירועים חד־פעמיים), החברה צופה לסכם את 2019 עם 150 מיליון שקל, צמיחה של 53% לעומת 2018.
גלעד יעבץ, מנכ"ל אנלייט, ציין כי "2019 היתה עוד שנה של צמיחה מואצת בכל הגזרות. בנינו תשתית רחבה מאוד להמשך הצמיחה בשנים הקרובות, השלמנו הקמה של מתקני ייצור בהיקף הגדול בתולדותינו ונכנסנו להקמה של מתקנים בהיקף גדול יותר".
"שוק האנרגיה המתחדשת ימשיך לשמור על מומנטום חזק בזכות הירידה בעלויות הייצור והגדלה של יעדי הממשלות להפחתת פליטות מזהמים, תוך יצירת משק חשמל נקי וזול יותר לצרכנים", הוסיף. "החברה ערוכה היטב להמשך מגמת הצמיחה".
5. אודיוקודס - 143%
מניית חברת התקשורת והקישוריות אודיוקודס, שנסחרת בבורסות תל אביב ונאסד"ק בשווי 2.6 מיליארד שקל, מסכמת את 2019 עם עלייה של 143%. זו שנת הצמיחה החמישית ברציפות של החברה, שסיימה לבנות את עצמה מחדש ב־2014, בתום המשבר הפיננסי העולמי של 2008.
שבתאי אדלרסברג, מנכ"ל אודיוקודס, אמר ל"כלכליסט" כי "2019 הן תוצר של עבודה קשה ועקבית של הרבה שנים שקדמו לה - שיא של תהליך שארך כעשר שנים. המשבר ומעבר הדורות בתחום התקשורת שבו אנו פועלים הורידו אותנו למטה, ונאלצנו להיבנות מחדש".
שחקניות ענק דוגמת מיקרוסופט ואמזון עובדות עם אודיוקודס לפיתוח וייצור מוצרים חדשים בתחום תשתיות התקשורת הקולית. "השותף העיקרי שלנו", מספר אדלרסברג, "היא מיקרוסופט, התופסת כ־40% ממכירותינו. הם שמו לעצמם בפוקוס את נושא הענן, ואנחנו הפרטנר העיקרי שלהם בעניין. השוק שלהם גדל במאות אחוזים, ואנו נהנים יחד עמם מהצמיחה".
"באופן כללי", הוא מוסיף, "התחום שבו אנו נחשבים למספר אחת בעולם הוא הקישוריות, שבו גם יש צמיחה רצופה. זו השנה השנייה שאנו גדלים בקצב של יותר מ־10% בהכנסות, כ־30% ברווחים שנה על גבי שנה".
בחברה מאמינים כי 2020 לא תהיה שונה בהיבטי הצמיחה וכי השוק ימשיך לתת בה אמון. "עוד לא מסרנו תחזיות לשנת 2020 כולה", אומר אדלרסברג, "אבל אנו חוזים המשך צמיחה עם אותם פרמטרים כמו ב־2019, שבה הגחנו לקדמת הבמה".