אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה שיווקה בחריש קרקע שלא שייכת לה

בלעדי לכלכליסט

המדינה שיווקה בחריש קרקע שלא שייכת לה

רוכשי הדירות בפרויקט של אפריקה ישראל לא יכולים לקבל את המפתחות כי הקרקע רשומה על שם הימנותא, שדורשת קרקע חלופית תמורת העברת הבעלות

01.01.2020, 06:57 | שלומית צור

חלמאות או רשלנות? 125 רוכשי דירות בפרויקט סביוני חריש של אפריקה ישראל לא מקבלים את דירתם בשל סכסוך קרקע בין רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לחברת הימנותא, חברה־בת של קק"ל. רמ"י שיווקה בחריש קרקע שלא שייכת לה, אלא רשומה על שם הימנותא, וכעת זו דורשת קרקע חלופית בגליל תמורת העברת הבעלות לרוכשים.  

קראו עוד בכלכליסט

במרץ 2015 שיווקה רמ"י קרקע בחריש לבניית 318 דירות. אפריקה ישראל זכתה בקרקע תמורת 54 מיליון שקל, כולל עלויות פיתוח. הפרויקט כולל 12 בניינים בני 372 דירות (לאחר אישור תוספת שבס), מתוכן נמכרו בינתיים 125 דירות. במסמכי המכרז צוין כי ידוע לקונה שהקרקע אינה רשומה על שם רמ"י אלא על שם הימנותא, וכי המדינה תפעל להעברת הקרקע על שמה של רמ"י. באפריקה ישראל העריכו שהמדינה תפעל לממש את הכתוב במכרז, בו לא צוין כי קיימת מחלוקת כלשהי בין רמ"י להימנותא.  

הפרויקט של אפריקה ישראל בחריש. חלמאות או רשלנות של הרשויות הפרויקט של אפריקה ישראל בחריש. חלמאות או רשלנות של הרשויות הפרויקט של אפריקה ישראל בחריש. חלמאות או רשלנות של הרשויות

אלא שכיום, כמעט חמש שנים מאוחר יותר, הבנייה הושלמה אבל אי אפשר להעביר את הבעלות לרוכשי הדירות. זאת משום שרישום הקרקע על שם רמ"י לא הושלם עד היום, וכדי לקבל טופס אכלוס לבניינים נדרש להשלים את הרישום. המשמעות היא ש־125 רוכשי דירות ממתינים לדירה, ואפריקה ישראל נכנסת בימים אלה לתקופת איחור במסירת דירות וחשופה לתשלום של עשרות אלפי שקלים בשל איחור במסירת הדירות.

אז מדוע מתעכב רישום הקרקע על שם רמ"י כבר חמש שנים? בהימנותא טוענים כי רמ"י שיווקה את הקרקע בניגוד לחוק מאחר שלא היתה בבעלותה, וכי רמ"י מעכבת הליך של העברת קרקע חלופית להימנותא בגליל. מנגד, טוענים ברמ"י כי הימנותא נתנה את אישורה לשיווק הקרקע, וכי הליך העברת הקרקע החלופית להימנותא ביישוב ציפורי בגליל מצוי בעיצומו, ולכן אין סיבה ממשית לעיכוב בהעברת הרישום של הקרקע בחריש ואכלוס הדירות שכבר נמכרו.

מהימנותא נמסר בתגובה: "רמ"י פעלה בניגוד לחוק בכך ששיווקה קרקעות שאינן בבעלותה, אלא בבעלות הימנותא. לאחר שהדבר התגלה דרשה הימנותא מרמ"י כי תעביר תמורתה קרקע חלופית באותו שווי וגודל בגליל, זאת לצורך קידום חזון קק"ל לעידוד ופיתוח האזור. על אף העובדה שרמ"י כבר לפני מספר חודשים יכלה לפתור את הנושא, היא תוקעת אותו וטרם בוצעה החלפת הקרקע. על כן שאלות בנושא יש להפנות לרמ"י".

מרמ"י נמסר בתגובה: "הימנותא, שהיא חברה־בת בבעלות מלאה של קק"ל, גורמת נזק לרוכשי הדירות בפרויקט המדובר בחריש באופן שלא ניתן להבינו ומסיבות עלומות ונסתרות. רמ"י שיווקה ליזמים את הקרקע בחריש רק לאחר שהימנותא נתנה לכך אישור. רמ"י והימנותא מבצעות חילופי קרקע באופן שוטף מתמשך לאורך שנים ובהיקפים גדולים, ללא כל בעיה ובאמון הדדי מלא. גם במקרה זה הימנותא הסכימה מראש לבצע חילופי קרקע עם רמ"י.

"רמ"י שיווקה את הקרקע של הימנותא בחריש, ובמקביל המשיכה לקדם הליכי העברת קרקע חלופית להימנותא, בין השאר קרקע בציפורי לבקשת קק"ל, כמקובל וכפי שנעשה בעשרות מקרים אחרים. העברה זו נמצאת בשלבים מתקדמים ואין שום סיבה לעכב את מסירת הדירות ל־300 הרוכשים בחריש. ככל שייגרם נזק לרמ"י ו/או אם תוגש תביעה נגד רמ"י על יד הרוכשים, רמ"י תתבע נזקים אלו מהימנותא".

מאפריקה ישראל נמסר בתגובה: "החברה פעלה ותפעל בתאום עם רמ"י בכדי לצמצם ככל שניתן את האיחור במסירת הדירות ללקוחותיה. החברה מקווה כי רמ"י והימנותא ישכילו לפתור את המחלוקת ביניהן ללא דיחוי נוסף".

תגיות