אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדרך לעיר חכמה צריך גם אשפה חכמה צילום: באדיבות משכ"ל

בדרך לעיר חכמה צריך גם אשפה חכמה

אפליקציה חדשה מבית משכ"ל, המבוססת על חיישני IOT, מאפשרת לרשויות המקומיות ייעול וחיסכון של מיליוני שקלים בעלויות פינוי האשפה

05.01.2020, 10:49 | בשיתוף MiC מרכז החדשנות לערים חכמות מבית השלטון המקומי
נראה כי הצעקה האחרונה בעולם הערים החכמות הנה מערכת חדשנית בשם – ECOCAL, המבוססת על טכנולוגיית IoT devices ומסייעת לרשויות המקומיות לתכנן באופן יעיל את תהליך פינוי האשפה, תוך שיתוף מידע בין כל המשתתפים. המערכת מוצגת ב-MIC מרכז החדשנות לערים חכמות מבית משכ"ל של השלטון המקומי, היא הוטמעה במספר רשויות ברחבי הארץ ומשיגה חיסכון משמעותי בעלויות פינוי האשפה, לצד הפחתה כוללת בתנועת משאיות הפינוי, בעומס בצירי התנועה ובזיהום האוויר הנגרם מהן.

 

אפליקציה ייעודית לפינוי אשפה

"המערכת פועלת על בסיס סנסורים (Pods) המותקנים בתוך פחי האשפה, מנטרים את נפח האשפה ואת הטמפרטורה בתוך פחים טמוני קרקע, ומעבירים בזמן אמת את המידע המתקבל למערכת שלנו הממוקמת בענן", מסבירה חני כהן, מנהלת תחום תבור (תברואה, איכות הסביבה ורכב) במשכ"ל. "על בסיס מידע זה, ובהתאם לצרכיה התפעוליים של כל רשות ורשות, המערכת מחשבת את מסלולי פינוי האשפה באופן אוטומטי ואופטימלי, ובכך מאפשרת עדכון בכל רגע נתון, בהתאם לדיווחים מהשטח.

לחצו לצפייה
גלריית כלכליסט: פינוי אשפה בעיר חכמה (3 תמונות)

האפליקציה, מראה את מצב הפחים, תוך שהיא מתעדפת את הפחים שיש לפנות ראשונים ומציגה בפני הנהג את מסלול פינוי האשפה היעיל ביותר. המערכת מעניקה למחלקות התברואה ברשויות כלי בקרה ותכנון לכל שלבי תהליך פינוי האשפה. היא מאפשרת לעובדים לצפות בזמן אמת במצב מערך פינוי האשפה, לקבל התראות, תחזיות וגישה ויזואלית נוחה למידע הנאסף לאורך הזמן בפחי האשפה והכל, תוך התחשבות באילוצים תפעוליים מגוונים כגון אירועים, חגים, ימי שבתון, שעות עומס ועוד".

"סטנדרט חדש של שירות לתושב", חני כהן, צילום: wedo4u "סטנדרט חדש של שירות לתושב", חני כהן | צילום: wedo4u "סטנדרט חדש של שירות לתושב", חני כהן, צילום: wedo4u

 

באלו רשויות מיושמת כיום המערכת ומה התוצאות שהושגו באותן רשויות?

"המערכת מיושמת באופן מלא בנתניה, ובימים אלו, היא "עולה לאוויר" באשדוד, בת-ים ורמלה. כמו כן, היא נמצאת בשלבים שונים של הטמעה בחדרה, גבעתיים, הוד השרון, הרצליה, טירת הכרמל, קריית גת, טבעון, רעננה, קריית אונו, נוף גליל (נצרת עילית) ועוד. בעיר כמו נתניה, שבה המערכת פועלת באופן נרחב וממושך, ניתן לראות תוצאות דרמטיות של ירידה במספר פינויי האשפה הנדרשים, בסדרי גודל של מעל ל-30 אחוזים.

על פי תחשיבים והערכות המבוססות על עלות הפינוי הממוצעת, כל סנסור, שמותקן באחד מהפחים המוטמנים בעיר, מייצר חיסכון שנתי בסדר גודל של כ-3,500 - 4,000 ש"ח. דהיינו, התקנת הסנסורים ב-1,000 פחים מייצרת חיסכון של כ- 3.5-4 מיליון ₪ שאותם ניתן להפנות למטרות חשובות אחרות.

כמי שעוסקת בתחום התברואה מזה כ-18 שנים, אני יכולה לציין שמדובר בלא פחות מאשר מערכת מדהימה. היכולת לקבל רמת ניטור כל כך מדויקת של כל פח טמון קרקע, מייצרת סטנדרט חדש לגמרי של שירות לתושבי העיר ומייעלת לאין ערוך את פינוי האשפה".

הבית של הרשויות המקומיות

"עיר חכמה זו לא רק העיר עצמה זו גם עירייה חכמה". מסביר חיים ביבס ראש עיריית מודיעין מכבים רעות, יו"ר מרכז השלטון המקומי ומשכ"ל. "כל אימוץ של טכנולוגיה כזו הוא כאמור חיסכון של מיליוני שקלים בשנה שאנחנו מחזירים ישירות לתושב.

אנחנו בשלטון המקומי מחויבים לחשוב על התייעלות, להבין את הפוטנציאל העצום הטמון בטכנולוגיות חדשות וליישם אותו בכל התחומים הקיימים בעולם המונציפאלי. מרכז החדשנות שהקמנו נועד בדיוק בשביל המטרה הזו והרשויות כבר מבינות שההשקעה בטכנולוגיות כאן שווה את החיסכון העצום שמגיע לאחר מכן".

 

מה התפקיד שממלא משכ"ל באיתור פתרונות מסוג זה לרשויות המקומיות?

"משכ"ל משמשת כיום כגוף שמאתר לרשויות המקומיות את הפתרונות המתקדמים ביותר לניהול הרשות, לייעול תהליכים ולשיפור השירות לתושבים. לכל פרויקט אנו מגייסים את מיטב המומחים והיועצים לצורך כתיבת המכרזים וליווי הפרויקטים.

הניסיון שלנו בניהול של מאות פרויקטים, מאפשר לספק לרשות מענה מקצועי, מקיף וזמין, החל משלב הייזום והתכנון ועד להשלמת הפרויקט. הרשויות משיגות חסכון משמעותי בעלויות, ולא נדרשות להליכי תכנון מסורבלים ופרסום מכרזים - קיצור משמעותי בלוחות זמנים.

"עיר חכמה זו גם עירייה חכמה", חיים ביבס, צילום: ראובן קפוצ׳ינסקי "עיר חכמה זו גם עירייה חכמה", חיים ביבס | צילום: ראובן קפוצ׳ינסקי "עיר חכמה זו גם עירייה חכמה", חיים ביבס, צילום: ראובן קפוצ׳ינסקי

העובדה שאנחנו בונים את המכרזים ברמה ארצית מאפשרת להפחית את עלויות השירותים והמוצרים עבור כלל הרשויות המקומיות, ורמות המחירים במכרזי משכ"ל משמשות כאמת מידה עבור כלל הרשויות.

בתחום התברואה אנו מספקים כיום את כל סוגי הפתרונות האפשריים, החל ממשאיות אשפה מתקדמות, דרך מכונות טיאוט רחובות בכל הגדלים ועד למיכלי פלסטיק הפזורים בבניינים. אנחנו גם מסייעים בביצוע הליך מכרזי המותאם לצרכי כל רשות ורשות על פי מאפייניה הייחודים לבחירת קבלני פינוי האשפה".

 

הפרעה ניכרת לחיי התושבים

 

ליזי אורון, ראש מנהל תפעול בעיריית נתניה, מסבירה כי: "הפחים הטמונים בנתניה, נמצאים ברובם במרכז העיר ובשכונות צפופות יחסית. זאת, במקביל לצורך בתדירות פינוי גבוהה, דבר שגרם לתנועה מוגברת של משאיות הפינוי המהווה הפרעה ניכרת לתנועת הרכבים של תושבי העיר".

"מה שמקשה בנוסף על הפינוי הוא העובדה שבמרכז העיר יש שונות גדולה בין הפחים", מוסיפה אורון. "יש כאלו שמתמלאים בקצב איטי ואחרים שמתמלאים פעמיים ביום. בכל מקרה צורת העבודה הרגילה הייתה כזו, שהמציאות הכתיבה את המצב והיכולת לקבל חיווי אמיתי לגבי מה שבאמת קורה בשטח הייתה בלתי אפשרית.

רצינו לקדם פיתרון יותר חכם, כזה שתואם את כל החידושים שאנו שומעים עליהם מערים חכמות ברחבי העולם. מכאן הייתה הדרך קצרה לבחינת הפיתרון של ECOCAL מבית משכ"ל".

מה קורה כיום בפועל במערך פינוי האשפה מהפחים הטמונים?

"משכ"ל התקינו במערך הפחים הטמונים בעיר את אותם סנסורים שמלווים במערכת ממוחשבת חכמה. המערכת מספקת לוח מחוונים חכם - Dashboard - שנמצא אצל מי שמנהל אצלנו את נושא איסוף האשפה בעיר. הודות ליכולת של הסנסורים לזהות את נפח האשפה במיכל, הגדרנו שהפינוי יתבצע כאשר האשפה מגיעה ל-70% מהנפח הכולל של המיכל.

 סנסורים (Pods) מותקנים בתוך פחי אשפה, צילום: באדיבות משכ"ל סנסורים (Pods) מותקנים בתוך פחי אשפה | צילום: באדיבות משכ"ל  סנסורים (Pods) מותקנים בתוך פחי אשפה, צילום: באדיבות משכ"ל

כתוצאה מכך, המערכת קולטת את הנתון הזה ובונה לנהג באופן אוטומטי תוכנית עבודה לפינוי. במילים אחרות, כשהנהג מתיישב על מושב המשאית, הוא כבר יודע מה מצבם המדויק של הפחים ומה סדר העבודה שלו".

הפחתה של כ-30% בהיקף פינויי האשפה

מהן התוצאות שהשגתם כתוצאה מהפעלת המערכת?

"קיבלנו שיפור עצום ביעילות האיסוף של האשפה בעיר ומההיערכות שלנו עד כה מדובר בירידה של כ-30% בהיקף הפינויים. זה המון. במושגים של שכונה צפופה בלב העיר, זה אומר שהם חווים את המטרד של כניסת משאית הזבל לשכונה, על הרעש שהיא גורמת וההפרעה לתנועה, פעמיים בשבוע במקום שש פעמים בשבוע.

בנוסף לכך, היכולת ליצור מסלול פינוי מדויק ומפורט על ידי המערכת מאפשרת גמישות רבה יותר מבחינת צוות הנהגים, כך שגם אם נהג חולה ונדרשת החלפה שלו על ידי נהג שאינו מכיר את המסלול (דבר שבהחלט היווה בעיה בעבר), הוא עדיין יכול להשתלט עליו בקלות יחסית ולבצע את מהלך הפינוי ללא עיכובים מיותרים.

כמי שאחראית גם על תחום איכות הסביבה בעיר, אני יכולה לציין גם את היכולת להפחית באותם סדרי גודל את הזיהום והרעש שנגרם מהמשאיות, לצד החיסכון בדלק".

סנסורים שמלווים במערכת ממוחשבת חכמה, צילום: Nordsense Inc. סנסורים שמלווים במערכת ממוחשבת חכמה | צילום: Nordsense Inc. סנסורים שמלווים במערכת ממוחשבת חכמה, צילום: Nordsense Inc.

כיצד מתורגמת הירידה בהיקף הפינויים לחיסכון של עלויות בפועל עבור הרשות?

"המעבר שהמערכת אפשרה, מפינוי שרירותי על בסיס קווים קבועים, לפינוי חכם על בסיס צורך בלבד, הביאה אותנו למצב שבו אנו יכולים היום לדעת בדיוק כמה פינויים בפועל יידרש קבלן הפינוי לבצע, מה המשקל המדויק של האשפה ומה הנפח שלה.

זה אומר שבכל מכרז שאנו פותחים, כללי המשחק יהיו מאוד ברורים ומדויקים. בראייה של תקציב, אני מעריכה שנוכל לחסוך בשנה הבאה כ-20% מעלות הפינוי של פחים מוטמנים.

הקבלנים שעובדים איתנו יודעים כיום בדיוק את תשומות העבודה הנדרשות מהם ואת לוחות הזמנים בהן כל משאית תידרש לפעול. בתכנון נכון, הם גם יכולים לייעל את פעילות המשאית, כך שהפיתרון מהווה Win Win לכל הצדדים.

דוגמא נוספת לצמצום עלויות שהסנסורים מאפשרים, מצויה בתקלה אופיינית בפחים הטמונים כתוצאה מקרטון גדול הסוגר את פתח הכניסה ואינו מאפשר הכנסת זבל נוסף. זאת, על אף שהפח למעשה עדיין ריק ברובו. בעבר הייתה יוצאת לשם משאית פינוי ו"מבזבזת" עלות פינוי יקרה על פח ריק למחצה. כיום, הסנסור משדר לנו את המצב האמיתי בפח ומאפשר לשלוח לפח רכב קל בלבד ומישהו שבעזרת מקל פשוט דוחף את הקרטון פנימה, מאפשר המשך מילוי של הפח באשפה ומונע פינוי מיותר.

באופן כללי, נושא התברואה ופינוי האשפה בעיר מהווה מרכיב גדול מאוד בהוצאות העירייה, כך שכל התייעלות, מאפשרת חיסכון דרמטי. אין ספק שיש הרבה כסף בזבל".

שליטה במצב ומניעת תלונות שווא

מה המשמעות של החידוש ברמת השירות לתושבי העיר?

"ההשפעה המיידית שהתושבים חווים מצויה בעובדה שהם לא מוצאים את עצמם עם פחים מלאים שמסביבם מתחילות להצטבר שקיות אשפה, שעלולות לגרום למפגעים תברואתיים. כאשר פח מתמלא, הוא מייד מתפנה.

מעבר לכך, קיבלנו יכולת לטפל בתלונות של תושבים בצורה הרבה יותר עניינית ומדויקת. אם בעבר חווינו מצבים של תלונות שווא, בהן מישהו מתקשר וטוען שהפח לא פונה כבר מספר ימים, הרי שהיום אנחנו יודעים לתת לו את הנתון המדויק מתי הוא פונה, תוך ציון של השעה המדויקת ונפח האשפה בפח בזמן הפינוי. היכולת לספק נתונים מדויקים לתושב שפונה אלינו, מגבירה לאין ערוך את תחושת השליטה והסדר בעיר, ובמקביל את תחושת הביטחון של התושב במערכת".

"אין ספק שיש הרבה כסף בזבל", ליזי אורון, צילום: רן אליהו "אין ספק שיש הרבה כסף בזבל", ליזי אורון | צילום: רן אליהו "אין ספק שיש הרבה כסף בזבל", ליזי אורון, צילום: רן אליהו

מדובר בשינוי של שיטות עבודה, כיצד התקבלה המערכת בקרב נהגי משאיות פינוי האשפה?

"זה היה די מדהים לראות כמה הסדר והשליטה שהכניסה המערכת התקבל בזרועות פתוחות ובברכה על ידי צוות הנהגים. התברר כי העובדה שהם יודעים כעת בדיוק לאן הם מגיעים ולא מבזבזים נסיעות על קריאות שווא, העלתה מאוד את המורל שלהם ואת תחושת הערך שמצויה בעבודתם. הוויכוחים שהיו בעבר לגביי השאלה האם בוצע או לא בוצע פינוי בפח כזה או אחר הסתיימו לגמרי. אין יותר יכולת לדלג על פחים, אין יותר פינויים לא רלוונטיים ואין יותר את הטלפונים לנהגים "שמתזזים" אותם ממקום למקום".

מה המסר שלך לרשויות אחרות בארץ שעדיין לא עובדות עם המערכת ?

"נתניה היא עיר שמרים פיירברג, ראש העיר שלה, מקדמת ומובילה חדשנות ולכן אנחנו חלוצים בתחום הזה. מניסיוני בעבודה באווירה הזו, אני אומרת באופן חד משמעי - לא לחשוש מהשינוי ולאמץ את המערכת במהירות האפשרית ובזרועות פתוחות. החיבור בין הפעילויות המסורתיות ברשות לבין חדשנות והכנסת אמצעים ממוחשבים לבקרה הם חיוניים ובלתי נמנעים.

אלו האמצעים שמאפשרים לנו לשדרג את פעילות הרשות, לחסוך כסף רב ולספק שירות טוב יותר לתושבים שלנו. נראה לי שזה מה שהתושבים מצפים מאיתנו, וכשהם רואים את העיר מתפקדת טוב יותר, יש לזה השפעה מאוד נרחבת על שביעות הרצון, על איכות החיים ואפילו תחושת הביטחון".

 

לכתבות נוספות בערוץ Smart City לחצו >> 

 

תגיות