אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לראשונה: המדינה תדרוש להקטין את ההנחות לזוכי מחיר למשתכן צילום: אוראל כהן, ענבל מרמרי

פרסום ראשון

לראשונה: המדינה תדרוש להקטין את ההנחות לזוכי מחיר למשתכן

במכרזי מחיר למשתכן בהם זכתה חברת שיכון ובינוי אמש בלוד ובאור יהודה, נרשמו הנחות ענק במחיר למ"ר לדירות מחיר למשתכן; המדינה תדרוש לתקן את ההנחה ל-30%

01.01.2020, 15:36 | שלומית צור

המדינה צפויה לדרוש מחברות שזכו במכרזי מחיר למשתכן להגדיל את התמורה, מעבר לזו שבגינה הוכרזו החברות כזוכות, וזאת כנגד העלאה במחיר למ"ר בדירות המשתכן. הסיבה - הנחות גבוהות משמעותית מהמקובל במחיר למשתכן.

קראו עוד בכלכליסט

מכרזי מחיר למשתכן ל-1,471 יחידות באור יהודה ובלוד נסגרו בהצלחה אתמול - במרביתן זכתה חברת שיכון ובינוי שנכנסה לראשונה לתוכנית עם 644 יחידות דיור ברמת פנקס שבאור יהודה ו-530 יחידות דיור בעיר לוד.

שר האוצר כחלון, צילום: אוראל כהן, ענבל מרמרי שר האוצר כחלון | צילום: אוראל כהן, ענבל מרמרי שר האוצר כחלון, צילום: אוראל כהן, ענבל מרמרי

במכרז זכתה גם חברת אבני דרך (ב-297 יחידות דיור בשכונה בעיר לוד). ל"כלכליסט" נודע כי תוצאות המכרזים משקפות הנחות ענק במחיר למ"ר שטרם נרשמו בתוצאות מחיר למשתכן, הן באחוזים – כפי שהשתקפו עד היום בחלק מהמכרזים בפריפריה, והן בשקלים - כפי שהשתקפו במכרזים באזורי ביקוש יקרים, כגון גליל ים ורעננה.

על רקע זה, בכוונת רשות מקרקעי ישראל ומשרד האוצר להודיע לחברות הזוכות כי עליהן יהיה להגדיל את המחיר למ"ר שישלמו זכאי מחיר למשתכן, כך שההנחות ישקפו את הרף המקסימלי שנרשם עד היום במכרזי מחיר למשתכן – סביב 30% ממחיר השוק, ולא 50% כפי ששיקפו תוצאות המכרזים אמש. המשמעות היא כי זוכי מחיר למשתכן שירכשו את הדירות יהנו מהנחות דומות לאלה שרכשו דירות בפרויקטים קודמים, ולא להנחות גדולות יותר.

במכרז באור יהודה, מחצית מהדירות בהן זכתה שיכון ובינוי – 322 מתוכן משויכות למסלול מחיר למשתכן, והיתר - 322 דירות שישווקו בשוק החופשי. במכרז בו זכתה שיכון ובינוי בלוד שיעור הדירות של מחיר למשתכן עומד על 30% בלבד (159 דירות), והיתר – 70% בשוק החופשי (371 דירות).

ההנחות באור יהודה למשל, משקפות הנחות של קרוב ל-50% ממחירי מחיר למשתכן באור יהודה, במכרזים בהם זכתה גינדי בשנת 2017. אם במכרזים בשנת 2017 זכתה גינדי במכרזים במחירים שנעים בין 10,555-10,892 שקל למ"ר, הרי שבמכרז שנסגר אמש, בשכונה הנחשבת טובה יותר באור יהודה - רמת פנקס, זכתה שיכון ובינוי במחירים שבין 6,893-7,786 שקל למ"ר. כמעט מחצית מהסכום. זאת, במקביל לשיפור התנאים הכלכליים של המכרז לפיהם 50% מהדירות בפרויקט יהיו בשוק החופשי.

כמו כן, השומות לפיהן נקבעו מחירי המקסימום במכרז נערכו בשנת 2015, כשמאז נרשמה עליית מחירים המשקפת גם היא היתכנות גבוהה יותר למכרזים. על פי הערכות, חברת שיכון ובינוי נדל"ן תחת ההנהלה החדשה, ביקשה להתחרות במכרז בכל כוחה ולהציע את המחירים הנמוכים ביותר למ"ר – עבור דירות המשתכנים.

גם במכרז בשכונת נופי בן שמן בלוד, זכתה שיכון ובינוי בשלושה מתחמים ל-530 יחידות דיור, במחירים נמוכים במיוחד של 3,779 – 4,769 שקל למ"ר. אלא שהפערים בין מחירי הזכייה במכרז לבין מכרזים קודמים באותו האזור, והיקף ההנחות שמשקפים המכרזים מאמש, הביאו את מקבלי ההחלטות ברמ"י ובמשרד האוצר להחלטה כי יש לדרוש מהחברות להגדיל את סכום הזכייה למ"ר בדירות מחיר למשתכן - שיושת על הזכאים.

יש להזכיר כי על פערי ההנחות בתוכנית מחיר למשתכן כבר התריע בעבר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ, שהבהיר כי במשרד המשפטים פועלים לערוך שינויים בתוכנית, מהטעם שיש בה פערים גדולים בהנחות בין אזורים שונים בארץ.

תגיות