אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצרכן האמריקאי עוקף את הנשיא ומייבא ישירות מסין צילום: איי אף פי

הצרכן האמריקאי עוקף את הנשיא ומייבא ישירות מסין

לשכת הסטטיסטיקה של ארה"ב דיווחה על עלייה של 11% בהיקף החבילות שמזמינים אמריקאים מסוחרים סינים בפלטפורמות כמו אמזון, עלי אקספרס ו־eBay מאז נכנסו לתוקף המכסים על סין ביולי 2018

01.01.2020, 23:14 | שירות כלכליסט

מלחמת הסחר הביאה לעלייה בשיעור האמריקאים המזמינים מוצרים ישירות מסוחרים סינים ומצליחים בדרך זו לעקוף את המכסים. כך, למשל, הזמנה בפלטפורמות מקוונות מאפשרת להימנע ממכס בגובה 25% שהשית נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בחודש מאי על תיקים מתוצרת סין. על כך מדווח ה"וול סטריט ג'ורנל".

קראו עוד בכלכליסט

הנוהל הזה מתאפשר בזכות פטור ממכס על יבוא אישי בהיקף של עד 800 דולר שנכנס לתוקף ב־2016, לאחר שהועלה מסכום של 200 דולר שנקבע ב־1993. היתרון שזכו בו סוחרים סינים השולחים מוצרים ישירות לצרכן האמריקאי קיבל משנה תוקף מאז משבר המכסים.

כך, למשל, הוול סטריט ג'ורנל מביא את סיפורו של אנדרו קרלסון מלוס אנג'לס, שהזמין חיקוי לתיק של לואי ויטון מסוחר סיני ב־200 דולר. "אני רוצה להחזיר משרות לאמריקה", אמר, "אבל אני לא חושב שהרכישה הזאת תשנה משהו". צרכנים כמו קרלסון מודעים למשמעות של עקיפת המכסים, אך לפי אנליסטים, רוב הצרכנים לא מבינים שרכישות שהם מבצעים דרך אמזון, עלי אקספרס ו־eBay יחסכו את המכסים הגבוהים. לא כל המוצרים הסיניים הנמכרים בפלטפורמות הללו פטורים ממכס. ישנם סוחרים המייבאים כמויות גדולות ומחזיקים אותם במחסנים, משם יופצו ללקוחות.

דוברת מטעם אמזון סירבה למסור את התדירות שבה לקוחות רוכשים פריטים שמגיעים ישירות לביתם מסין. לפי אנליסטים, אף שהיקף המשלוחים הללו קטן למדי, נתונים רשמיים מעידים כי הוא נמצא במגמת עלייה.

משרד הסטטיסטיקה, המנהל מעקב אחרי משלוחים בשווי של מתחת ל־2,000 דולר, דיווח כי מספר החבילות צמח ב־11% מאז יולי 2018, אז נכנסו לתוקף המכסים של טראמפ. במהלך אותה תקופה, השווי של כלל המשלוחים שהגיעו מסין צנח בכמעט 15%.

 , צילום: איי אף פי צילום: איי אף פי  , צילום: איי אף פי

למרות שוושינגטון ובייג'ינג הגיעו להסכמות בחודש שעבר לגבי השלב הראשון בכינון הסכם סחר חדש, המכסים החלים על מוצרים סיניים תקפים עדיין. אלה כוללים מכסים של 25% על מוצרים בשווי 250 מיליארד דולר, ומכס של 7.5% החל על מוצרים בשווי כולל של כ־120 מיליארד דולר.

בזמן שהמכסים פגעו בהכנסות של קמעונאיות, הפטור הוא בבחינת זריית מלח על הפצעים, במיוחד מאז עלה הסף. מהשינוי הזה הרוויחו חברות שילוח כמו UPS ופדקס, שגזרו קופון מהעלייה בהיקף המשלוחים. בשורה התחתונה, אומרים אנליסטים, הפטור, בשילוב הנכונות הגוברת של אמריקאים לרכוש בגדים ונעליים אונליין, מגבירים את הסיכוי כי הרכישות הישירות מסין, תוך עקיפת המכסים, רק ימשיכו לעלות.

טראמפ מסר תאריך חתימה על הסכם עם סין

בתוך כך, הנשיא טראמפ צייץ אתמול כי בכוונתו לחתום ב־15 בינואר על השלב הראשון בהסכם הסחר בין ארה"ב לסין, כך מדווחת רשת CNBC. מוקדם יותר ציין יועץ הסחר של טראמפ פיטר נבארו, כי בהסכם ישנם "דברים נפלאים", באופן מיוחד הגנות מפני גניבת קניין רוחני וגישה לשווקים פיננסיים.

טראמפ הוסיף כי יבקר בבייג'ינג במועד מאוחר יותר, שאותו לא חשף, כדי לפתוח במשא ומתן על חלקו השני של ההסכם.

הפרטים המדויקים לגבי תוכנו של החלק הראשון, הכולל 86 עמודים, טרם פורסמו, אך נמצאים בתהליכי תרגום ובחינה של שני הצדדים. ההסכם ייחתם בבית הלבן בנוכחות בכירי ממשל סינים ובראשם, ככל הנראה, סגן ראש הממשלה הסיני ליו הא.

בדצמבר הגיעו שתי המעצמות להסכמות לפיהן וושינגטון תבטל מכסים שתוכננו על מוצרים סיניים בהיקף של 160 מיליארד דולר ותפחית במחצית, ל־7.5%, מסים החלים על יבוא סיני בהיקף של 120 מיליארד דולר. סין מצדה הסכימה להגדיל קנייה של מוצרים מארה"ב, במיוחד במגזר החקלאי, והבטיחה הגנה יותר טובה על קניין רוחני.

תגיות