אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אושרה הקמת שתי תחנות כוח בחדרה - שיפעלו באמצעות גז צילום: באדיבות חברת החשמל

אושרה הקמת שתי תחנות כוח בחדרה - שיפעלו באמצעות גז

המועצה הארצית אישרה את תוכניות משרד האנרגיה. יושבתו 4 מ-6 יחידות הייצור הפחמיות ב"אורות רבין". הלו"ז הרשמי הוא הפעלה של יחידה ראשונה עד סוף 2022 ויחידה שנייה במהלך המחצית הראשונה של 2023

07.01.2020, 15:27 | ליאור גוטמן

המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה היום (גי) את תוכניות משרד האנרגיה להקמה של שתי יחידות ייצור חשמל חדשות ב"אורות רבין" חדרה. מדובר בשתי יחידות שיפעלו בכוח גז טבעי, ולמעשה ישביתו 4 מ-6 יחידות הייצור הפחמיות שם. המהלך הוא עוד נדבך מהרפורמה בחברת החשמל, במסגרתה אושר לחברה לשחלף את יחידות הייצור הפחמיות ביחידות מודרניות.

קראו עוד בכלכליסט

במשרד האנרגיה טועים ששתי היחידות החדשות יפעלו עד 2022, אולם הלו"ז הרשמי הוא הפעלה של יחידה ראשונה עד סוף 2022 ויחידה שנייה במהלך החציון הראשון של 2023. היחידות שיושבתו הוקמו במקור בשנות ה-80 של המאה הקודמת עם היקף ייצור של כ-1440 מגה וואט.

היחידות החדשות יפיקו יחד כ-1,200 מגה וואט, כאשר ההפרש החסר אמור להגיע למשק מכיוון הסקטור הפרטי. את הטורבינות ליחידות החדשות תספק ג'נרל אלקטריק.

תחנת הכוח אורות רבין בחדרה תחנת הכוח אורות רבין בחדרה תחנת הכוח אורות רבין בחדרה

הגז להנעת תחנות הכוח עשוי להגיע ממאגרי הגז החדשים (לווייתן, כריש תנין אם ימצא עוד גז שם) או ממאגר תמר, אולם לפי הודעות חברת החשמל המחיר שמוכנים לשלם שם לא יהיה דומה לחוזה הנוכחי שהוא הכי יקר במשק. מנגד, חברת החשמל עשויה להתשמש בעודפי הגז שיש לה מעצם מכירת 5 תחנות הכוח לסקטור הפרטי, כשהן מועברות ללא חוזה הגז שנשאר למעשה בידי חברת החשמל.

במשרד האנרגיה טוענים שעד סוף 2025 יסגרו 2 יחידות הייצור הפחמיות האחרות באתר אורות רבין בחדרה, זאת במקביל לסגירת היחידות הפועלות באשקלון. ביחידות אלו הותקנו פילטרים (סולקנים) בעלות של כ-8 מיליארד שקל, וזאת מכוח צו עליו אחראי המשרד להגנת הסביבה שהונפק עוד ב-2011 ובתקופה בה משבר הגז המצרי הכב החברת החשמל וחייב אותה לשרוף סולר. בעבר נשמעה ביקורת על הכסף הרב שיצא, אולם מצד שני קיום הפילטרים, גם אם הוקמו באיחור, צמצמו את התחלואה באזור חדרה ואקשלון. עתה, עם סגירת היחידות הפחמיות, איכות האוויר באזור השרון אמורה להשתפר. נכון לסוף הרבעון השלישי של 2019 הפחם החזיק כ-46% מסל הדלקים של חברת החשמל לבדה, שהם כ-33% מסל הדלקים הלאומי.

לגבי היחידות עצמן הם לא יגרטו אלא יעברו למצב שימור, כלומר יעמדו לרשות המש לפעולה במקרה חירום של כשל ארצי או אירוע טבע.

שר האנרגיה יובל שטייניץ: "מדובר בצעד חשוב ביישומה של הרפורמה במשק החשמל, והוא מצטרף לפעולות של משרד האנרגיה בקידום הפחתת השימוש בפחם. הכרזתי שב-2025 יסתיים עידן הפחם בישראל. פעולות אלו, יחד עם ביטול הקמתה של תחנת כוח פחמית נוספת, הובילו לכך שישראל היא המדינה המובילה בעולם בהפחתת השימוש בפחם לאורך השנים".

תגיות