אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יריבי מתווה הגז ייאלצו ללמוד לעבוד ביחד צילומים: עמית שעל, נמרוד גליקמן

יריבי מתווה הגז ייאלצו ללמוד לעבוד ביחד

יד הגורל שלחה את אבי גבאי, אמיר לוי וערן סער לעבוד זה לצד זה: גבאי, ממתנגדיו החריפים של מתווה הגז, מונה למנכ"ל סלקום, השותפה במיזם הסיבים IBC. מנכ"ל המיזם הוא לוי, שבכובעו כממונה על התקציבים דווקא קידם את מתווה הגז. ואילו מעל גבאי ניצב סער, כיום מנכ"ל דסק"ש, שבימים ההם היה מנכ"ל ישראמקו, השותפה במאגר תמר

09.01.2020, 08:33 | אביאור אבו

כשנתיים לאחר שפרש מתפקידו כמנכ"ל בזק, וארבעה חודשים לאחר שמונה לשר להגנת הסביבה, התראיין אבי גבאי והצהיר: "אני אדם שהחליט להקדיש את החצי השני של החיים שלו לציבור. אני בעצם תורם את הכישורים שלי ודברים שעשיתי עבור חברה עסקית - עבור הציבור".

קראו עוד בכלכליסט

בעוד שבוע וחצי ישוב גבאי לעולם העסקי וייכנס לתפקיד מנכ"ל סלקום. מעבר לאתגרים של ניהול חברה במצב פיננסי רעוע, בשוק לא יציב ועתיר רגולציה, גבאי יידרש לתקשר עם קולגה מעברו הפוליטי והמקצועי, שהיתה לו עמה מחלוקת מתוקשרת — בנושא מתווה הגז.

 מאגר תמר, צילום: יח"צ מאגר תמר | צילום: יח"צ  מאגר תמר, צילום: יח"צ

הקולגה הוא אמיר לוי, מנכ"ל מיזם הסיבים IBC, ששימש בעברו כממונה על התקציבים במשרד האוצר. לוי וגבאי צפויים לשבת זה לצד זה בישיבות הדירקטוריון של IBC המתקיימות באופן תדיר.

השניים גדלו יחד באגף התקציבים באוצר בשנות התשעים. לאחר שהיה רפרנט, לוי עבר לשמש כרכז תקשורת והחליף בתפקיד את גבאי. בהמשך נכנס לוי לתפקידו כממונה על התקציבים מיד לאחר פרישתו של גבאי מבזק באמצע 2013, וכך נחסכו בין השניים מחלוקות סביב תמיכתו של לוי בשתי רפורמות חשובות בשוק התקשורת.

האחת, כניסתה של מיזם IBC כמתחרה לבזק בשוק התשתית; והשנייה, רפורמת השוק הסיטונאי שנועדה להתמודד עם היעדר התחרות בשוק התקשורת הנייחת ולאפשר לספקיות השירות להתחרות בבזק תוך חכירת התשתית שלה. עוד לפני כן, במסגרת תפקידו כסגן הממונה על התקציבים, התגאה לוי ברפורמה שהוביל לשבירת המונופול של בזק בתחום הטלפונים הנייחים, עם כניסתה של HOT לשוק.

כמו כן ב־2016 היה זה לוי שהביע התנגדות למיזוג בין גולן טלקום לסלקום, התנגדות שאולי היתה מציבה כיום את סלקום במקום פיננסי טוב יותר. אבל אלו הן כבר הבעיות של גבאי.

מימין: אמיר לוי, אבי גבאי וערן סער, צילומים: עמית שעל, נמרוד גליקמן מימין: אמיר לוי, אבי גבאי וערן סער | צילומים: עמית שעל, נמרוד גליקמן מימין: אמיר לוי, אבי גבאי וערן סער, צילומים: עמית שעל, נמרוד גליקמן

"גופים שממלמלים"

המחלוקת שכן התגלעה בין לוי לגבאי נגעה למתווה הגז. גבאי נלחם במתווה עם כניסתו לפוליטיקה והטיח האשמות בדבר שחיתות וסיכון חייהם של אזרחי ישראל, כאשר היה השר היחיד שהתנגד למתווה בהצבעה שקיימה הממשלה. לוי, מנגד, היה בצוות המקצועי של משרד האוצר שמונה ליישום המתווה, ובזמן שהצהיר שהמתווה לא מושלם, הוא קידם אותו ותמך בו.

גבאי תקף בהזדמנויות שונות את מתווה הגז, ובפרט תקף את פעילות אגף התקציבים. בראיון שנתן ל"עובדה" אמר גבאי: "את רואה את הפקידים, המל"ל, היועץ המשפטי, אגף התקציבים, רשות הגז, כל מיני גופים שפשוט באים וממלמלים, כשבחדר אחד הם אומרים לך משהו אחד ובממשלה הם אומרים משהו אחר. ממלמלים ומפחדים... פקיד בכיר, קריטי למתווה, אמר לי שהמתווה הוא חרא".

בתגובה שאלה אילנה דיין: "וזה אותו פקיד שאחר כך?" וגבאי השיב: “מגן על המתווה, מסביר אותו, עושה את כל מה שצריך לעשות כדי שהמתווה הזה יעבור".

התנגדות אמיתית?

 

האם חילוקי הדעות צפויים לצוף מעל שולחן הדירקטוריון? נראה שלא. גם משום שבין השניים שוררים כיום יחסים טובים, ובעיקר משום שנדמה שגבאי לא באמת התנגד למתווה, שהרי קודם כניסתו לפוליטיקה ניהל משא ומתן עם בעלי חברת דלק להתמנות למחליפו של גדעון תדמור, אז יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר, שהחזיקו בזכויות בתמר ולווייתן.

לוי וגבאי היו יכולים למצוא את עצמם בסיטואציה הפוכה לגמרי. בזמן שעמדה על הפרק ההצעה להתמנות למנכ"ל IBC, ללוי היתה הצעה נוספת — להתמנות לתפקיד מנכ"ל אי.די.בי ודסק"ש, השולטות בסלקום, במקומו של שולם לפידות.

באופן אירוני מי שקיבל לבסוף את התפקיד הוא ערן סער, שפרש מצמרת קבוצת אקויטל והתפטר מתפקידו כמנכ"ל ישראמקו, המחזיקה במאגר תמר.

אף שמתווה הגז לא היה מהלך פשוט עבור החברה, סער הציג לאורך הקדנציה שלו תמיכה במתווה, ודווקא הוא שהעלה את שמו של גבאי בוועדת האיתור שאישרה את מינויו למנכ"ל סלקום.

תגיות