אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ת"א Out, ר"ג In: מה קרה למחירי הדירות בערים הגדולות? צילום: דוד הכהן

ת"א Out, ר"ג In: מה קרה למחירי הדירות בערים הגדולות?

מדד הנדל"ן של אלרוב: מחירי הדירות אמנם ירדו ב־0.6% ברבעון השלישי של 2019 בהשוואה לרבעון הקודם, אך המגמה השנתית עדיין מציגה עלייה. תל אביב, שיאנית המחירים, מתאפיינת בירידות רבעוניות רצופות

14.01.2020, 08:15 | דותן לוי

מחירי הדירות מיד שנייה רשמו ירידה של 0.6% ברבעון השלישי השנה בהשוואה לרבעון הקודם, אך בחישוב שנתי חלה עלייה של 0.7%.

כך עולה ממדד מחירי הדירות של מכון אלרוב לחקר הנדל"ן, בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב.

קראו עוד בכלכליסט

בשמונה ערים מתוך 12 הערים שנסקרו חלה התייקרות בהשוואה לרבעון המקביל ב-2018; והוזלה בהשוואה לרבעון השני של 2019.

דירה למכירה בתל אביב, צילום: דוד הכהן דירה למכירה בתל אביב | צילום: דוד הכהן דירה למכירה בתל אביב, צילום: דוד הכהן

לפי מדד אלרוב, הערים שהובילו את עליות המחירים בין הרבעון השלישי של 2018 לרבעון השלישי של 2019 הן בני ברק, 9.6%; רמת גן, 7.8%; חיפה, 4.1%; ופתח תקווה, 3.5%. עליות בשיעור נמוך יותר נרשמו ברחובות, 1.9%; בת ים, 1.6%; וראשון לציון, 1%. לעומת זאת ירידות מחירים נרשמו בירושלים (-1.9%), תל אביב (-1.4%), אשדוד (-2.1%) ובאר שבע (-0.8%).

בהשוואה לרבעון השני, בתל אביב נרשמה ירידה בשיעור של 3.8%, ברמת גן חלה עלייה של 2.6%, ובירושלים חלה עלייה בשיעור של 0.2%.

"מגמת התייצבות"

פרופ' דני בן שחר, ראש מכון אלרוב: "המחירים שרואים כעת מציגים מצב של דשדוש לעומת מה שהתרחש כאן במהלך העשור עד 2017, עליות מחירים משמעותיות בין רבעון לרבעון.

"כך שמגמת העליות החדות במחירים נעצרה, ובממוצע אנו רואים את המשך ההתייצבות במחירים. ברמה העירונית, בשל מספר עסקאות מוגבל, הרעש במדידה הוא לשני הכיוונים, אבל מגמת היציבות ברורה. עם זאת, אם היתה ציפייה שתוכנית מחיר למשתכן תוריד את המחירים בצורה דרסטית זה עוד לא קרה".

ראש מכון אלרוב ד"ר דני בן שחר, צילום: עמית שעל ראש מכון אלרוב ד"ר דני בן שחר | צילום: עמית שעל ראש מכון אלרוב ד"ר דני בן שחר, צילום: עמית שעל

מדד המחירים של מכון אלרוב הוא היחיד כיום שמודד את המחירים בשיטה דומה לזו של הלמ"ס (השיטה ההדונית). בעבר היו מספר מדדים של גופים ממשלתיים, ובהם הכלכלן הראשי באוצר, משרד השיכון והשמאי הממשלתי, אך כולם בוטלו מאז נכנס משה כחלון לתפקיד שר האוצר בעקבות טענותיו על כך שהם מבלבלים את הציבור.

בניגוד למכון אלרוב שבוחן רק עסקאות יד שנייה, מדד הלמ"ס בודק את המחירים גם בדירות חדשות, אך הוא אינו מספק כיסוי דיפרנציאלי לערים, אלא תמונה כללית בלבד. גם לפי דו"ח הלמ"ס, באוגוסט־ספטמבר נרשמה עלייה שנתית של 1.9% במחירי הדירות (חדשות ויד שנייה) בהשוואה לתקופה המקבילה ב־2018, ועלייה של 0.2% בהשוואה ליולי־אוגוסט, כך שלמרות ההבדלים בין המדדים, ישנה הלימה מסוימת ביניהם.

מדד מכון אלרוב מחלק את מחירי הדירות לשלושה סוגים עיקריים: 3, 4 ו־5 חדרים. מהמדד עולה כי מחירה הממוצע של דירת 5 חדרים ב־12 הערים הגדולות עומד על 2.7 מיליון שקל, 4 חדרים – 1.988 מיליון שקל, ו־3 חדרים – 1.493 מיליון שקל.

צמצום פערים

המחירים בערי המרכז, ובמיוחד בתל אביב, גבוהים בהרבה מאלה שבערים כמו באר שבע וחיפה. עם זאת המגמה השלילית בתל אביב לאורך מספר רבעונים צמצמה במעט את ההפרש בין הערים.

כך בעוד ברבעון הראשון השנה דירת 4 חדרים בתל אביב עלתה 3.077 מיליון שקל, ובחיפה 1.22 מיליון שקל, ברבעון השלישי השנה הצטמצם ההפרש ביניהן מ־1.85 מיליון שקל ל־1.7 מיליון שקל - זאת בעקבות עליות בחיפה אל מול ירידת מחירים בתל אביב.

פרופ' דני בן שחר, ראש מכון אלרוב. "כבר אין עליות משמעותיות מרבעון לרבעון"

תגיות