אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך הפכה שנת 2019 לשיאנית האקזיטים צילום: Walden Kirsch/Intel Corporation

סיכום העשור

כך הפכה שנת 2019 לשיאנית האקזיטים

האקזיטים של ההייטק הישראלי בעשור החולף הסתכמו ב־111 מיליארד דולר; הסטארט־אפים עברו התבגרות: לא רק בשלות טכנולוגית, אלא גם עסקית; לחגיגה הצטרפו קרנות הון סיכון ופרייבט אקוויטי

14.01.2020, 15:12 | מאיר אורבך

העשור האחרון היה מוצלח מאוד לתעשיית ההייטק המקומית: למעלה מ־111 מיליארד דולר זרמו לכיסי התעשייה ב־1,210 אקזיטים, כך לפי דו”ח של חברת המחקר IVC ופירמת עורכי הדין מיתר.

קראו עוד בכלכליסט

 יותר מכך - לפי הדו”ח שנת 2019 הותירה בצל את העשור כולו, עם אקזיטים שלא נראו בישראל: מהדו”ח עולה כי בשנה החולפת בוצעו 138 אקזיטים, מתוכן 122 במסגרת מיזוגים ורכישות בהיקף כולל של כ־21.7 מיליארד דולר - זינוק משמעותי לעומת 2018, בה היו 122 עסקאות, מתוכן 106 עסקאות של מיזוגים ורכישות בהיקף כולל של כ־12.6 מיליארד דולר.

במגמת עלייה תמידית במגמת עלייה תמידית במגמת עלייה תמידית

למעשה, 2019 היתה שנת השיא בעשור החולף מבחינת סכום העסקאות הכולל. זאת, בניטרול עיסקת מובילאיי ב־2017, בהיקף של כ־15.3 מיליארד דולר, שהעלתה את סכום העסקאות לשנה זו באופן חריג.

תעשיית ההייטק נעה בעשור האחרון בשני מסלולים שנפגשו יחד לתוצאות המרשימות האלו. המסלול הראשון והמשמעותי הוא הריבית האפסית שבשווקים מסויימים הייתה אף שלילית. הכסף המוסדי חיפש אפיקי השקעה, וההייטק, עם אפשרות לתשואות משמעותיות קרץ למשקיעים. המסלול השני היה האצת ההתפתחויות הטכנולוגיות, ובעיקר טכנולוגיות, הענן והבינה המלאכותית. הדרישה לטכנולוגיות אלו העלתה במקביל את הביקוש למערכות סייבר, ולצד ההצלחה הרבה של חברות דוגמת צ’ק פוינט ואימפרבה, נולד דור חברות סייבר של יוצאי יחידות מודיעין בצה”ל.

המרדף אחר הסייבר, הענן והבינה המלאכותית פתח מרוץ חימוש בין כמה גופים, רובם ככולם רכשו חברות בישראל. בראש מירוץ החימוש נמצאות הענקיות האמריקאיות וביניהן גוגל, פייסבוק, אמזון, אינטל, מיקרוסופט ואפל שכיכבו ברשימת הרוכשות הבולטות של העשור. לצידן בלטו בעשור האחרון רוכשות חדשות - קרנות הפרייבט אקוויטי וקרנות ההון סיכון, שרכשו חברות מתוך מטרה להשביחן. מסלול רכישות זה שבעבר נחשב נחות מבחינת האקזיטים הפך להיות אופציה מועדפת על קרנות רבות והדוגמה הטובה ביותר היא חברת אינסייט, שהשקיעה בחברת ארמיס ולאחר מכן רכשה אותה.

הרוכשת הגדולה בעשור האחרון בישראל היתה חברת אינטל, עם 10 רכישות ב־17.7 מיליארד דולר - 15.3 מיליארד דולר מתוך סכום זה הם עבור מובילאיי ב־2017, והאבנה לאבס ב־2 מיליארד דולר השנה. רוכשות בולטות נוספות היו פאלו אלטו, גוגל, מדטרוניק, מיקרוסופט, אפל וסיילספורס.

אמנון שעשוע מנכ"ל ומייסד מובילאיי במסיבת עיתונאים בתערוכת הטכנולוגיה CES, צילום: Walden Kirsch/Intel Corporation אמנון שעשוע מנכ"ל ומייסד מובילאיי במסיבת עיתונאים בתערוכת הטכנולוגיה CES | צילום: Walden Kirsch/Intel Corporation אמנון שעשוע מנכ"ל ומייסד מובילאיי במסיבת עיתונאים בתערוכת הטכנולוגיה CES, צילום: Walden Kirsch/Intel Corporation

אם העשור האחרון עמד בסימן מירוץ חימוש הרי ש־2019 סימנה את שיאו עם שני אקזיטים של מעל מיליארד דולר. הראשונה היתה חברת שבבי הבינה המלאכותית האבנה לאבס שנמכרה לאינטל במעל 2 מיליארד דולר ובשבוע האחרון רכשה קרן אינסייט פרטנרס ביחד עם קרן ההשקעות של גוגל בחברות צמיחה את חברת הסייבר ארמיס סקיוריטי ב־1.1 מיליארד דולר.

בשלות עסקית

ההיי טק הישראלי עבר בשנים האחרונות התבגרות לא קלה: ממדינה שמרבית החברות בה נמכרות בשלב של בשלות טכנולוגית בלבד, ישראל עברה לשלב שבו חברות רבות נמכרות במחיר גבוה יותר ולא רק בזכות היכולת הטכנולוגית אלא גם בשל הבשלות העסקית שלהן. דוגמה אחת היא הרכישה של דאטורמה בכ־850 מיליון דולר על ידי סיילספורס.

ביטוי נוסף לבשלות של התעשיה היתה הודעת המיזוג של טאבולה ואאוטבריין, שהיו יריבות מרות לאורך השנים. שתי החברות הבינו שגודל החברה הפך משמעותי מאד בצורך לשרוד, משום שהמתחרות שלהן על נתח הפרסום הן גוגל ופייסבוק.

מספר האקזיטים של חברות פרטיות בסכומים שמעל 100 מיליון דולר, זינק באופן משמעותי ב־2019, ועמד על מספר שיא של 26 עסקאות לעומת 14 בשנת 2018 ו־18 ב־2017. השנה האחרונה מסכמת עשור של פעילות אקזיטים מואצת בהייטק הישראלי, הן במונחי מספר העסקאות והן במונחי שווי: בין השנים 2019-2010 היו 1,210 אקזיטים, בהיקף כולל של מעל ל־111 מיליארד דולר.

מימין: היזמים מיקי בודאי ואביגדור וילנץ , צילומים: אריאל בשור, עמית שעל מימין: היזמים מיקי בודאי ואביגדור וילנץ | צילומים: אריאל בשור, עמית שעל מימין: היזמים מיקי בודאי ואביגדור וילנץ , צילומים: אריאל בשור, עמית שעל

שנת 2019 מסתמנת גם כשנה הטובה ביותר של קרנות ההון סיכון. במהלך השנה חל זינוק דרמטי בהיקף העסקאות של חברות מגובות הון־סיכון שהסתכם ב־7.1 מיליארד דולר ב־2019 לעומת 2.7 מיליארד דולר ב־2018. נתוני הדו"ח מצביעים על מגמת עלייה בשוויין של החברות הפרטיות. נתון זה בא לידי ביטוי בירידה במספר האקזיטים של חברות פרטיות בסכומים שמתחת ל־20 מיליון דולר: 66 עסקאות ב־2019 לעומת 70 ב־2018.

וילנץ, בודאי וזיסאפל היזמים הבולטים בישראל בעשור האחרון אביגדור וילנץ מכר ב-2019 את האבנה לאבס לאינטל ביותר מ־2 מיליארד דולר; מיקי בודאי מכר ב-2013 את טראסטיר ל־IBM בכ־650 מיליון דולר; וזוהר זיסאפל מכר ב-2017 את ארגוס לקונטיננטל הגרמנית בכ־430 מיליון דולר מאיר אורבךלכתבה המלאה

עוד לפי הדו”ח, ב־2019 נרשמה עלייה במספר החברות שגייסו מעל 30 מיליון דולר, ובהיקף הכולל של השקעות אלו, עם 5.1 מיליארד דולר ב־68 חברות, לעומת 3.3 מיליארד דולר ב־64 חברות בשנת 2018. לרוב, מדובר בחברות המוערכות בשווי של 100 מיליון דולר ומעלה - חברות אלו נחשבות עתודה לאקזיטים בהיקפים גדולים, והמשקיעים מצפים כי האקזיט ינוע בהיקפים של כ־500 מיליון דולר ומעלה לעסקה.

הריכוז המרשים של חברות שגייסו עשרות מיליוני דולרים מעיד על גל השקעות חדשות שצפויות להגיע ב־2020. חברות שגייסו סכומים של 30 מיליון דולר ישאפו לגיוסי ענק בהיקפים של 120-70 מיליון דולר, כשאלו אמורים לקרב אותן לתואר חד קרן (חברה ששווה מעל מיליארד דולר).

אם בעבר גיוס של 70 מיליון דולר היה נדיר, הרי בשנתיים האחרונות חלה עלייה משמעותית במספר הגיוסים של יותר מ־100 מיליון דולר. אלו יוצרים את התחושה שהשנה הבאה לבטח תהיה המשך טבעי של השנה האחרונה.

שאיפות מרחיקות לכת

בדומה ל־2018, גם השנה חברות אמריקאיות ריכזו כ־80% מכלל הרכישות בעסקאות מיזוגים ורכישות.

במהלך 2019 הושלמו ארבע הנפקות ראשונות (IPO) של חברות ישראליות בשווקי ההון בארה"ב. למרות מספרן ההולך וגדל של חברות צמיחה, הנפקות לא היוו ב־2019 נתיב נפוץ לנזילות.

לדברי שירה עזרן, שותפה במשרד מיתר: "במובנים רבים שנת 2019 היתה שנת שיא לתעשייה. השוואה של שנת 2019 לשנת 2010 בה פתחנו את העשור, מלמדת על עלייה של 50% במספר העסקאות ועלייה של מעל 800% בשווי העסקאות".

עוד הוסיפה עזר: "בהסתכלות על העשור החולף, השילוב של נתוני שיא של שווי האקזיטים הכולל, המספר היחסי של עסקאות אקזיט גדולות, השווי המאמיר של חברות וההחזרים המרשימים לקרנות הון סיכון, מעידים על התבססות ההייטק כתעשייה בעלת תשתית רחבה ושאיפות מרחיקות לכת”.

גיא הולצמן, מנכ"ל IVC ציין: "דו"ח האקזיטים משקף עליה רצופה של עשור בפעילות האקזיטים בישראל. כצפוי, מניתוח הנתונים עולה שהכוח העיקרי המניע את הזינוק בפעילות האקזיטים בישראל הוא הרוכשים הזרים. תאגידים גלובליים מובילים כאינטל, גוגל ומיקרוסופט רכשו עשרות חברות ישראליות במיליארדי דולרים בעשור האחרון״.

תגיות