אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה פותחת פתח לעוד עיוות בשוק התקשורת צילום: אוראל כהן

המדינה פותחת פתח לעוד עיוות בשוק התקשורת

הקלה חדשה שמקדמת הממשלה עבור מיזם הסיבים עשויה להגביר תחרות בטווח הקצר, אך גם לרכז שוב את הכוח בידי שתי חברות בלבד

15.01.2020, 08:18 | אביאור אבו

משרד התקשורת פרסם אתמול שימוע המבקש לתקן בפעם הרביעית את החלטת הממשלה שהובילה להקמת חברת הסיבים האופטיים IBC ב־2013. השימוע מבקש לקבוע ש־IBC תוכל לספק שירותי אינטרנט ללקוחות פרטיים. זאת, כדי לאפשר לחברה להתבסס בשוק ולא להיות תלויה בספקיות האינטרנט בפיתוח מאגר לקוחות שלה.

קראו עוד בכלכליסט

החלטת הממשלה המקורית להקמת חברת הסיבים ב־2010 כללה תנאים להקמת חברה חדשה שתתחרה בבזק ו־HOT ותקים תשתית סיבים אופטיים, היכולים לספק מהירות גלישה של עד 1 ג'יגה, על גבי רשת החשמל. למרות הכוונה לייצר תחרות ולחזק את IBC, התיקונים שהתקבלו מאז מנוגדים לדו"ח מקצועי של חברת הייעוץ שלדור שהוגש ערב החלטת הממשלה, לפיו "המהלכים הרגולטוריים ואכיפתם הם תנאי הכרחי כדי למנוע עיוותים בשוק, שעלולים להוביל לפגיעה ברמת התחרותיות".

מנכ”ל משרד התקשורת נתי כהן. בניגוד לדו”ח שלדור, צילום: אוראל כהן מנכ”ל משרד התקשורת נתי כהן. בניגוד לדו”ח שלדור | צילום: אוראל כהן מנכ”ל משרד התקשורת נתי כהן. בניגוד לדו”ח שלדור, צילום: אוראל כהן

החלטת הממשלה המקורית קבעה כי ל־IBC תינתן זכות שימוש שאינה בלעדית בתשתית התקשורת של חברת החשמל. תיקון להחלטת הממשלה מ־2011 הפך את ההחלטה וקבע כי לחברה תינתן זכות שימוש בלעדית לתקופה של 20 שנה. תיקון מספטמבר 2012 קבע כי תקופת הבלעדיות תוארך ל־30 שנה ותקצב ל־IBC מענק בגובה 150 מיליון שקל.

ב־2018 תוקנה החלטת הממשלה בפעם השלישית, והפעם הופחתה חובת הפריסה של IBC מפריסה כלל־ארצית של 100% תוך 20 שנה, ל־40% ממשקי הבית תוך עשור. בדברי ההסבר לתיקון צוין כי מצבה הפיננסי של החברה קשה וכי היקף פריסת הסיבים עומד על שיעור זניח ממשקי הבית.

למרות ההפחתה, סעיף הבלעדיות לשימוש בתשתית חברת החשמל לא שונה. גם החלטה זו מנוגדת לדו"ח שלדור, לפיו החלת עיקרון האוניברסליות היא הגדרה בסיסית של ספק תשתית סיטונאי.

בנוסף, קבע התיקון מ־2018 כי יורשה לבעל רשיון תקשורת, למעט בזק ו־HOT, להחזיק אמצעי שליטה ב־IBC, בניגוד להחלטה המקורית. בעקבות כך, רכשה סלקום בשנה שעברה 70% מהחברה בשותפות עם קרן תשתיות לישראל, ו־30% נותרו בידי חברת חשמל. ההחלטה מנוגדת גם לדו"ח שלדור, לפיו "נדרשת מציאת שותף עסקי שאינו פעיל כיום בתחום התקשורת. ברור כי הכנסת שחקן בעל אינטרסים קמעונאיים לשותפות ייצר קושי רב באכיפה של מודל הסיטונאות הנייטרלי".

התיקון החדש והרביעי במספר שמקדם משרד התקשורת סותר את החלטת הממשלה המקורית, לפיה IBC תתקשר רק עם בעלי רשיונות תקשורת במתכונת סיטונאית, ולא תתקשר במישרין עם צרכנים פרטיים. החלטה זו התבססה על דו"ח שלדור לפיו החברה "לא תעמוד בקשר ישיר עם לקוחות הקצה". עוד נטען בדו"ח שלדור כי יש לקבוע מחיר שקוף ומפוקח על שירותי התשתית של IBC. אך שמשרד התקשורת טרם קבע מחיר כזה, בשעה שבזק ו־HOT נתונות לפיקוח אדוק.

עם זאת, מאז חיבור דו"ח שלדור עברו כמעט עשר שנים ומאז חלו שינויים רבים בשוק. מיזם הסיבים עצמו כשל במתכונתו המקורית ועבר לשליטת סלקום ותש"י. במקביל, בזק החלה בפריסת תשתית סיבים אופטיים אך מתמהמת להפעיל אותה. בזק הודיעה אתמול כי בכוונתה להתנגד להמלצות השימוע.

תגיות