אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נדחתה עתירה בארה"ב שנועדה לחייב את הממשל לנקוט צעדים נגד משבר האקלים צילום: אי.פי

נדחתה עתירה בארה"ב שנועדה לחייב את הממשל לנקוט צעדים נגד משבר האקלים

בית משפט פדרלי לערעורים בפורטלנד, אורגון דחה עתירתה של קבוצת צעירים שמטרתה לחייב את ממשל טראמפ לפעול באופן קריטי יותר כדי להתמודד עם משבר האקלים - ההחלטה נחשבת למכה משמעותית למאמצים הגלובליים להביא ממשלות לצמצום פליטת גזי חממה באמצעות תביעות משפטיות

19.01.2020, 09:50 | עומר כביר

בית משפט פדרלי לערעורים בארה"ב דחה בסוף השבוע עתירה של צעירים שדרשו לחייב את הממשל לנקוט בצעדים תקיפים יותר על מנת להתמודד עם משבר האקלים.

קראו עוד בכלכליסט

ההחלטה נחשבת למכה משמעותית למאמצים הגלובליים להביא ממשלות לנקוט בצעדים משמעותיים יותר לצמצום פליטת גזי חממה באמצעות תביעות משפטיות.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. לא מחויב, צילום: רויטרס נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. לא מחויב | צילום: רויטרס נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. לא מחויב, צילום: רויטרס

"אף שהעותרים הציגו תיק משכנע שנחוצה פעולה, שינוי אקלים הוא לא סוגיה לבתי המשפט", כתב השופט אנדרו הורוביץ בהכרעת הדין, שהפכה החלטה של ערכאה נמוכה יותר. "למרבה הצער, אנחנו סבורים שאמצעים כאלו הם מעבר לכוחות שמעניקה לנו החוקה. תחת זאת, על העותרים להפנו את הדרישות המרשימות שלהם למעשה לענפים הפוליטיים של הממשל". ואולם, לאור המדיניות הנוכחית של ממשל טראמפ להלחם אקטיבית בעתיד האנושות, ספק אם פנייה שכזו תיפול על אוזניים קשובות.

החלטת בית המשפט התקבלה ברוב של שניים מתוך שלושה שופטים (כולם, אגב, מונו בכהונתו של ברק אובמה). השופטת ג'וזפין סטאון, שהיתה בדעת מיעוט, כתבה: "הממשל מקבל את העובדה שארה"ב הגיעה לנקודת מפנה שדורשת תגובה ממוקדת, אך ממשיכה להתקדם לעבר אסון. במצב דומה לכך שאסטרואיד עושה את דרכו לכיוון והממשלה מחליטה להשבית את ההגנות היחידות שלנו".

הפרת הזכויות לחופש מפגיעה בחיים

הפרקליטה הראשית בעתירה, ג'וליה אולסון, הבהירה שהחלטת בית המשפט לא מהווה סוף פסוק ושבכוונתה לערער עליה בפני פאנל מלא של שופטי בית המשפט לערעורים. "הרעיון שהאפשרות היחידה של העותרים היא לפנות לכל אגף בממשל שמפר את זכויותיהם כשחצי מהם אפילו לא יכולים להצביע הוא מגוחך", אמרה.

בתביעה, שהוגשה ב-2015 על ידי 21 עותרים, כיום בני 12 עד 23, נטען שפעולות הממשלה לאור המשך ההתחממות הגלובלית "מפירות את הזכויות החוקתיות לחופש מפגיעה בחיים, בחירות וברכוש". לאורך התביעה שיתפו העותרים סיפורים אישיים על נזקים שסבלו בעקבות עלייה בגובה פני הים ושריפות משתוללות, וטענו שלאורך חייהם הם צפויים להתמודד עם משברים חמורים הרבה יותר לאור ההשפעות ההרסניות של משבר האקלים. חמש שנים שחלפו מאז הגשת התביעה היו, אגב, חמש השנים החמות בהיסטוריה המתועדת.

שריפות ב- 2018 בקליפורניה ארה"ב, צילום: רויטרס שריפות ב- 2018 בקליפורניה ארה"ב | צילום: רויטרס שריפות ב- 2018 בקליפורניה ארה"ב, צילום: רויטרס

פרופ' אן קרלסון, מומחית למשפט אקלים מאוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס, אמרה לניו יורק טיימס שהופתעה מכך שהתביעה הגיעה לשלב מתקדם כל כך. "תמיד חשבתי שהתיק הזה יצירתי ומעניין, אך בעל סיכויים נמוכים", היא הוסיפה. "ואחרי שהקשבתי לטיעונים, חשבתי שבית המשפט ידחה את התביעה בדרך שמשקפת את החששות מגודל הדרישה של התובעים – לגרום לארה"ב להפסיק לפלוט פחמן לאטמוספירה".

ההחלטה בארה"ב התקבלה פחות מחודש אחרי שבית המשפט העליון בהולנד קיבל עתירה שהוגשה בטיעונים דומים, ושדרשה לחייב את הממשלה לחתוך את פליטות הפחמן שלה ב-25% עד לסוף 2020. "אף שהתרומה של הולנד קטנה יחסית, הדבר לא פוטר אותה מחובתה להפחית פליטות כל מדינה אחראית לחלקה", נכתב בהכרעת הדין. "בגלל שינוי האקלים, החיים הרווחה ונסיבות החיים של אנשים רבים בכל העולם, כולל בהולנד, נמצאים תחת איום. השלכות אלו כבר מתרחשות".

תגיות