אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דאבוס: ענקיות טכנולוגיה בשוליים, חדי־קרן במרכז צילום: אי פי איי

דאבוס: ענקיות טכנולוגיה בשוליים, חדי־קרן במרכז

המושבים יעסקו השנה בסוגיות כמו הפרת חוקי הגבלים עסקיים וגיוס חברות טכנולוגיה למען קידום הטוב בחברה האנושית, עם דגש על רווחיות

22.01.2020, 08:30 | ראנה פורוהר, פייננשל טיימס

המגזר הטכנולוגי ישמור השנה על הדומיננטיות שלו בפורום הכלכלי העולמי, אך בעוד ענקיות הטכנולוגיה היו במוקד בעבר, בקדמת הבמה השנה יהיו דווקא חדי־הקרן.

טכנולוגיה היא עדיין עיקר האקשן בדאבוס, וחברות הטכנולוגיה עדיין ימלאו את החללים הנחשקים בטיילת - אינדיקציה טובה לגבי מי שולט בוועידה.

קראו עוד בכלכליסט

חברות ציבוריות גדולות יחלקו את זמנן בין הכרה בנושאים שנויים במחלוקת כמו הפרת פרטיות וחוקי הגבלים עסקיים לבין השתתפות בתוכני "טכנולוגיה למען טובת הכלל". כך, למשל, המשתתפים צפויים לשמוע כיצד פינטק יכול לסייע לאוכלוסיות שאין להן גישה לבנקים, ועל האופן שבו מחשוב ענן משדרג עסקים קטנים. זאת לצד הצהרות של תאגידים כמו מיקרוסופט, שמבטיחה לפנות יותר פחמן דו־חמצני מכפי שהיא פולטת.

מסיושי סאן מייסד סופטבנק , צילום: רויטרס מסיושי סאן מייסד סופטבנק | צילום: רויטרס מסיושי סאן מייסד סופטבנק , צילום: רויטרס

לצד זאת, משתתפי דאבוס יתמודדו עם לחצים מצד רגולטורים כמו רוהיט צ'ופרה, נציב הסחר הפדרלי של ארה"ב, שינאם על הגבלים עסקיים, ונשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין שדיברה על הצורך בריסון הכוח של ענקיות עמק הסיליקון, כמו גוגל ופייסבוק.

הפורום הכלכלי העולמי הזמין השנה מספר חריג בהיקפו של חברות טכנולוגיה פרטיות, כאשר חלקן קבוצות B2B, ולא מותגים צרכניים. עובדה זו מהווה נקודת מפנה במגזר הטכנולוגי, בזמנים שבהם הכסף מתנקז יותר ויותר לידיים פרטיות.

"אפשר לחשוב על זה במובן של 'לפני סופטבנק' ו'אחרי סופטבנק'", אמר כריסטיאן לאנג, מנכ"ל ויו"ר טריידשיפט, פלטפורמת ניהול שרשרות אספקה. בדבריו התייחס לאנג לתאגיד היפני שמחק מיליארדי דולרים אחרי שניפח את הערכות השווי של חברות כמו WeWork ואובר. "הדגש יהיה הרבה יותר על ערך מאשר צמיחה, ותשומת לב לגבי מי באמת רווחי", הסביר. "אני חושב שנראה יותר חליפות ועניבות ופחות טרנינגים".

משתתפי דאבוס יסתובבו השנה גם בין חברות טלקום גדולות, שבעבר הדירו את רגליהן והעדיפו אירועים פרטיים ומפגשים אינטימיים יותר. חברות אלה יעסיקו קבוצה גדולה של משקיעים בנושאים כמו מיסוי דיגיטלי ומטבעות קריפטו.

רגולטורים פיננסיים, חברות טכנולוגיה, בנקים גדולים ובכירי ממשל מהבנק להסדרי סליקה בינלאומיים ישתתפו גם הם בפסגה. הם ידונו בעתיד התשלומים הדיגיטליים וכיצד להתקדם אל עבר עתיד מבוסס מטבעות קריפטו, מבלי שיישלט על ידי חברה אחת גדולה כמו פייסבוק, או יפוקח על ידי מדינות כמו סין.

מחר יתכנסו כמה חברות, בהן פייפאל, ויזה, UPS ואריקסון, עם מומחים לחוקי עבודה, רגולטורים ושרי מסחר ופיתוח, כדי לדון בסוגיית עיצוב חוקי המסחר הדיגיטלי ולהבטיח שהם לא הופכים למשחק סכום אפס שמחמיר בעיות קיימות או מגביר ריכוזיות.

חששות לגבי רגישויות גיאו־פוליטיות של תקני רשתות 5G ומדיניות פרטיות נמצאים גם הם על סדר היום. לדברי מומחים בתחום, נושאים אלה מובילים למה שהם מכנים ספלינטרנט, שליטה אינטרנטית שתפוצל בין ארה"ב וסין, מה שיפעיל לחץ על אירופה לבחור צד — כלומר להחליט אם להשתמש בציוד ולעמוד בתקנים של הראשונה או השנייה.

הדיון בנושאי הגבלים עסקיים יהיה גם הוא בקדמת דאבוס, אם כי מזווית חדשה. עד היום, ענקיות הטכנולוגיה הצליחו למצב את הרגולטורים כאויב החדשנות. כעת גוברים הלחצים מצד כלכלנים, פוליטיקאים, עסקים ומומחים בשוק העבודה שמאמינים כי הריכוזיות היא זו שמעכבת חדשנות ויצירת מקומות עבודה.

כוחן של חברות פלטפורמה והאם יש לרסנו על ידי הגבלים עסקיים יהיו הנושא של אחד המושבים המבוקשים בכנס. במהלכו ידבר צ'ופרה, שמאמין כי הרגולציה אינה אויב החדשנות אלא להפך. "אכיפת נוקשה של הגבלים עסקיים, בדגש על פתרונות מבניים, הוכחה לאורך ההיסטוריה האמריקאית כמובילה לעלייה בקידמה בקרב קהילות וטכנולוגיה", טען צ'ופרה.

בעוד לפי אנליסטים אין זה סביר שענקיות הטכנולוגיה יפורקו ב־2020, הדיון בדאבוס צפוי לאותת מי יתפוס את המשבצת הטובה ביותר בכינוסים של השנים הבאות, ומי יישאר בחוץ.

תגיות