אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"החלטת טראמפ שלא להתחשב בשינוי אקלים לגבי פרויקטי תשתית - בלחץ BP" צילום: רויטרס

"החלטת טראמפ שלא להתחשב בשינוי אקלים לגבי פרויקטי תשתית - בלחץ BP"

הגארדיאן הלונדוני מדווח כי ענקית האנרגיה גם קראה לבטל את המחויבות לבצע בדיקות איכות אוויר; החלטת הממשל תקל על הקמת מיזמים שנויים במחלוקת כמו צינור הנפט קיסטון ופרויקטים אחרים שקשורים לייצור, הובלה או שימוש בדלקי מאובנים

23.01.2020, 09:55 | עומר כביר

החלטת ממשל טראמפ שלא להתחשב בשינוי אקלים בעת תכנון פרויקטי תשתית כמו צינורות נפט, התקבלה אחרי מאמצי לובינג נרחבים של ענקית האנרגיה BP – כך לפי דיווח של הגארדיאן.

קראו עוד בכלכליסט

ההחלטה צפויה להקל על הקמת מיזמים שנויים במחלוקת כמו צינור הנפט קיסטון (Keystone XL) - קו צינורות להעברת נפט בצפון אמריקה באורך של כ-4,500 ק"מ, ופרויקטים אחרים שקשורים לייצור, הובלה או שימוש בדלקי מאובנים, וארגוני סביבה התריעו שהיא תוביל לגידול בפליטות גזי חממה ותאיץ את משבר האקלים.

כרזה של גרינפיס על מטה BP בלונדון, צילום: רויטרס כרזה של גרינפיס על מטה BP בלונדון | צילום: רויטרס כרזה של גרינפיס על מטה BP בלונדון, צילום: רויטרס

המעורבות של BP בקידומה מהווה חיזוק נוסף לטענות שהצהרות חברות הנפט והגז על מחויבותן לפעול נגד החרפת ההתחממות הגלובלית הן רק מן השפה כלפי חוץ, ושבפועל אין להן כוונה לצמצם או אפילו להאט הגידול בתפוקה של דלקי מאובנים ובפליטת גזי חממה.

דונלד טראמפ השבוע בדאבוס , צילום: רויטרס דונלד טראמפ השבוע בדאבוס | צילום: רויטרס דונלד טראמפ השבוע בדאבוס , צילום: רויטרס

לפי מסמכים, שהגיעו לגארדיאן בסיוע ארגון גרינפיס, הזרוע האמריקאית של ענקית הנפט, BP America, הפעילה מאמצי לובינג נרחבים על מנת לקדם את קבלת ההחלטה של דונלד טראמפ. כך, למשל במכתב שנשלח באוגוסט 2018 למועצה לאיכות סביבתית (Council of Environmental Quality, CEQ), מציינת החברה ששינוי הכללים "יפעל לטובת הפעילות של BP בארה"ב".

  , צילום: רויטרס צילום: רויטרס   , צילום: רויטרס

החברה גם קראה לבטל את המחויבות לבצע בדיקות איכות אוויר, ולהגביל את השינויים שסוכנויות ממשל יכולות לחייב לבצע על מנת להגביל השפעה סביבתית של פרויקטים. במה שאפשר לפרש כאיום מרומז, הזכירה BP שפעילותה תומכת ביותר מ-125 אלף משרות בארה"ב, ושב-2017 היא ייצרה 85 מיליארד דולר לכלכלה האמריקאית.

במכתב אחר ל-CEQ, שנשלח מטעם API, ארגון גג של יצרניות נפט וגז, נכתב שפליטות מדלקי מאובנים "לא צריכות להיחשב כחלק מההשפעות ה'לא-ישירות'" על הסביבה. ראש הארגון, מייקל סומרס, ביקר בפנייה את "הביקורת החוזרות והבלתי-פוסקות" שמחייבות התקנות, וטען שהחוקים בנושא "נוצלו לרעה על מנת לפגוע בפיתוח, מה שפוגע ביצירת משרות, מפחית את ההכנסות ממסים ומרחיק השקעות מקהילות בכל המדינה".

מ-BP נמסר בתגובה לגארדיאן: "BP ו-API לא פעלו על מנת להחריג את כל ההשפעות הלא-ישירות של גזי חממה על הניתוח הסביבתי. למעשה, BP מאמינה שהניתוח צריך לכלול את כל ההשפעות הישירות והשפעות לא-ישירות רבות".

טראמפ ממשיך לפגוע בסביבה

טראמפ, בינתיים ממשיך את מלחמתו נגד הטבע. לפי ה"ניו יורק טיימס", היום צפוי הממשל לאשר סופית את ביטול הגנות הסביבתיות על נחלים, ביצות וגופי מים אחרים, במהלך שנחשב כניצחון לחברות דלקי מאובנים ויזמי נדל"ן.

המהלך מבטל לא רק הגנות שהוטלו על ידי ממשל אובמה ב-2015, אלא גם כאלו שהוטל בעקבות חוק המים הנקיים מ-1972. השינוי צפוי לאפשר ליזמים ובעלי אדמים להזרים מזהמים כמו חומרי הדברה ודשנים ישירות לגופי מים רבים, ולהרוס ביצות על מנת להכשיר את הקרקע לבנייה.

"זה יהיה האבדן הגדול ביותר של הגנה על מים נקיים בהיסטוריה של המדינה", אמר עו"ד בלאן הולמן מ- Southern Environmental Law Center. "המהלך מעמיד בסכנת זיהום את מי השתייה של מיליוני אמריקאים. זה לא רק ביטול כלל של אובמה. מדובר בהסרת הגנות שנוצרו בשנות ה-70 וה-80 ושאמריקאים הסתמכו עליהן לבריאותם".

תגיות