אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אינטל צריכה לשנס מותניים ולא לסמוך על המשך הצמיחה צילום: בלומברג

פרשנות

אינטל צריכה לשנס מותניים ולא לסמוך על המשך הצמיחה

בשונה מעסקי הליבה שלה, מה שצריך להדאיג את אינטל הוא דווקא ביצועי שתי החטיבות הקטנות יותר שלה - זו שמתמקדת בשוק שבבי הזיכרון וזו שמתמקדת בשוק שבבי אינטרנט הדברים. מבחנו של המנכ"ל החדש בוב סוואן יהיה ביכולתו להגדיל את ההכנסות מאלה, ולא להסתפק בצמיחה הטבעית של חטיבות הענן ושבבי המחשבים

25.01.2020, 23:52 | רפאל קאהאן

הדוחות הרבעוניים המצוינים של אינטל הפכו לסיבה טובה לחגיגה בקרב החברה והמשקיעים. ההכנסות זינקו בכל הפרמטרים החשובים, גם אם פספסו בשתי חטיבות קטנות יותר, זו של שבבי הזיכרון וזו של שבבי ה-IoT או אינטרנט הדברים בעגה המקצועית. ואולם כל הטוב הזה עדיין יכול להיתפס כסוג של מזל. בוב סוואן, מי שכיהן כסמנכ''ל הכספים של החברה לפני עזיבתו של בריאן קרזניץ' בשנה שעברה והפך למנכ''ל בעל כורחו - הוא כעת המנהיג הנבחר. הדוחות האחרונים מראים שמבחינה פיננסית החברה עשתה את כל ההחלטות והמהלכים הנכונים. וסוואן אכן יכול להיות גאה בתוצאות - אבל אם נסתכל לרגע במה שקורה מסביב בשוק - אפשר להציג נרטיב שונה שעשוי לאתגר את אינטל ובעיקר את סוואן בהמשך, אם יתממש. 

קראו עוד בכלכליסט

חטיבת הענן של החברה היתה זו שמשכה את התוצאות קדימה. אלה צמחו בכ-19% וזינקו ל-7.2 מיליארד דולר לעומת הערכת וול סטריט שהיתה כ-6.39 מיליארד דולר וגידול של 5.2% בלבד. זו חטיבה שגדלה בכל שנה. אבל זו גם חטיבה שקשה להעריך ולמצוא דפוסי רכישה מסודרים מצד הלקוחות העיקריים - ספקי מחשוב הענן. אמזון, מיקרוסופט, גוגל, IBM, אורקל וסיילספורס, כולם עובדים היטב, אך המצב לא תמיד ברור. האתגרים הם ביקוש לא יציב שמשתנה עם מצב השוק העולמי והאיום של חברות שבבים אחרות אינו מרפה.
מעבדים של אינטל, צילום: אינטל מעבדים של אינטל | צילום: אינטל מעבדים של אינטל, צילום: אינטל

עם זאת, שוק מחשוב הענן תמיד צומח - חברות מעבירות יותר ויותר תשתיות מחשוב לענן. שמישהו אחר יטפל בברזלים. כך למשל לפי נתוני Synergy Research Group, שבדק את נתוני הצמיחה של חברות הענן, נמצא שגידול ההכנסות היה כ-24% משנה לשנה ועמד בחצי הראשון של 2019 על כ-150 מיליארד דולר. גרטנר מעריכים מצידם שהיקפי ההוצאות מצד החברות בעולם על שירותי IT היה כ-3.79 טריליון דולר ב-2019. ב-IDC מעריכים שהביקוש לשירותי ענן צפוי להכפיל את עצמו בשנים הקרובות ויגיע לכ-500 מיליארד דולר ב-2023. כך שבכל מקרה מדובר בסגמנט שהגידול שלו ישפיע ישירות על שורת ההכנסות של אינטל ולטובה. העניין הוא האם מדובר בשוק שאינטל שולטת בו או משייטת במסגרתו.

החטיבה השנייה שהראתה את הצמיחה העיקרית היא גם עסק הליבה של אינטל. שבבים למחשבים אישיים ומשרדיים. אבל החברה היתה "תקועה" עד כה. היא צריכה להעביר את כל תהליכי הייצור ל-10 ננומטר, גודל הטרנזיסטור שמיליארדים מהם מרכיבים את השבבים, כאשר המתחרה העיקרית AMD, שצפויה להציג את הדוח שלה בשבוע הקרב כבר הציגה מעבדי 7 ננומטר. הגודל במקרה הזה כן חשוב מפני שככל שהטרנזיסטורים קטנים יותר, כך המעבדים מהירים וחסכוניים יותר באנרגיה. AMD אגב גם היא צפויה להציג את דוחותיה וגם הם צפויים להציג ביצועים מצוינים - לפחות לפי הערכת השוק. אבל בשביל אינטל הגידול של עסקי הליבה שלה היה כ-2% לעומת 2019 והכנסות של כ-10 מיליארד דולר. בהתחשב בכך ששוק המחשבים האישיים גם הוא צמח בכ-2% ברבעון האחרון אפשר לראות מתאם מסוים בין הנתונים. וכך גם כאן כמו בשוק הענן זה נראה כאילו שאינטל פשוט נותנת לעצמה להיסחף עם הזרם.

דווקא ביצועי שתי החטיבות הקטנות יותר צריכים להדאיג. כי אלה שווקים קשים יותר. שוק שבבי הזיכרון סבל מירידה בביקושים בגלל האטה מסוימת במכירות מכשירי המובייל כגון סמארטפונים. ולמרות שכעת הוא מתייצב, אינטל תצטרך להראות יותר רעב כדי להגדיל את חלקה בעוגה. כך גם בשוק של שבבי אינטרנט הדברים, אלה מורכבים בכל מיני מוצרים והתקנים שהמשותף לכולם הוא חיבור לאינטרנט - כמו למשל מקרר או טלוויזיה חכמה, אך לא רק. זהו גם שוק מוכוון תעשיה שכיום עושה שימוש גדל והולך בחיישנים כדי לייעל את תהליכי הייצור. בקיצור מדובר בשוק צומח שהיקפו לא פחות משוק הענן ואולי אף יותר. כך למשל על פי הערכת חברת המחקר BFSI, הוא צפוי להגיע להיקף של כ-1.1 טריליון דולר ב-2026.

טוב יעשה בוב סוואן אם ינסה להתעלות מעל המספרים שהוצגו. איכותו כמנכ''ל תיבדק ביכולתו להגדיל את ההכנסות מהחטיבות הקטנות יותר ולא רק להסתפק בגידולים הטבעיים של חטיבת הענן ושבבי המחשבים. בהתחשב באתגרים הקרובים - שוק המכוניות החכמות והאוטונומיות שאינו צומח בהתאם לציפיות בגלל הבעיות הרגולטוריות והאקטואריות; השינוי בתמהיל השבבים שחברות המחשבים משתמשות בהם והמעבר לשבבים תומכי ARM עם ווינדוס X החדשה של מיקרוסופט והשילוב של רכישת הבאנה לאבס הישראלית לתוך עסקיה של אינטל. אפשר לומר שנכונו לסוואן לא מעט אתגרים שעשויים לחשוף את יכולתו להוביל את אינטל לתוך העשור הקרוב.

תגיות