אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפרקליטות: ח"כ ביטן יואשם בקבלת שוחד - בכפוף לשימוע צילום: אבי מועלם

הפרקליטות: ח"כ ביטן יואשם בקבלת שוחד - בכפוף לשימוע

עפ"י הודעת הפרקליטות מדובר בעבירות של לקיחת שוחד בסכום כולל של כ-990 אלף שקל, זכות לדירות וכן בעבירות של בקשות שוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ועבירות מס; עורכי דינו של ביטן: "הוא מעולם לא קיבל כספים או טובות הנאה בעד פעולות הקשורות בתפקידו כעובד ציבור"

26.01.2020, 17:24 | עמיר קורץ

פרקליטות מיסוי וכלכלה  הודיעה היום (א') לח"כ דוד ביטן ולעורכי דינו, כי היועץ המשפטי לממשלה שוקל להעמידו לדין, בכפוף לשימוע, בשורה של עבירות, ובראשן לקיחת שוחד ב"פרשה 1803".  בד בבד הודיעה הפרקליטות לארנון גלעדי, חבר מועצת העיר ת"א ומי שהחזיק בתפקידים בכירים בעירייה, כי נשקלת העמדתו לדין, בכפוף לשימוע, בעבירה של לקיחת שוחד בשנת 2011, וכי ביחס לשאר החשדות בעניינו טרם התקבלה החלטה. בנוסף נשקלת העמדה לדין, בכפוף לשימוע, של 19 מעורבים נוספים, בעבירות של מתן שוחד, תיווך לשוחד, רישום כוזב במסמכי תאגיד והלבנת הון

קראו עוד בכלכליסט

כתב החשדות נגד ביטן כולל חשד לעבירות של לקיחת שוחד מבעלי אינטרסים שונים בסכום של כמיליון שקל, בקבלת זכות לדירות ושוחד נוסף בהיקף שאינו ידוע במדויק. בנוסף יואשם ביטן בעבירות של בקשות שוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ועבירות מס, שביצע לכאורה בתשע פרשות שונות בין השנים 2011 עד 2017. במקביל, החליט היועץ המשפטי לממשלה שלא להעמיד לדין את ביטן בשלוש פרשות נוספות בהן נחקר בחשד לעבירות דומות.

דוד ביטן, צילום: אוראל כהן דוד ביטן | צילום: אוראל כהן דוד ביטן, צילום: אוראל כהן

החקירה נגד ביטן הפכה לגלויה בדצמבר 2017, ונוגעת לתקופה שבה שימש ביטן במגוון תפקידים בכירים בעיריית ראשון לציון, בהם סגן ראש העיר ויו"ר הוועדה לתכנון ובנייה, וגם בתקופה בה כיהן כחבר כנסת החל ממרת 2015 והחזיק בתפקידים פרלמנטריים נוספים ובחלק מהתקופה אף שימש יו"ר הקואליציה.

חשבוניות כוזבות

הפרשה הראשונה היא מערכת היחסים השוחדית לכאורה מול יזם הנדל"ן דרור גלזר במסגרתה ביטן חשוד שלקח סכומי שוחד בגובה מאות אלפי שקלים, באמצעות כספים שהועברו אליו באמצעות שניים ממקורביו. לא כל הסכומים ידועים, אולם לפי כתב החשדות, ביטן קיבל דרך מקורבו משה יוסף 285 אלף שקל בין השנים 2013 ל-2017, והאחרון הנפיק תמורתם חשבוניות כוזבות. בנוסף ביקש ביטן מגלזר תשלום נוסף בגובה 250 אלף שקל.

ביטן חשוד כי טובות ההנאה נלקחו בעד פעולות שונות הקשורות בתפקידו, לקידום שלושה מיזמי נדל"ן שבהם היה מעורב גלזר בתחום השיפוט של עיריית ת"א; בתמורה ביטן אכן פעל לקידום הפרויקטים במסגרת תפקידו, תוך השפעתו על ארנון גלעדי, אשר כיהן בתפקידים בכירים בעיריית ת"א, ועובדי ציבור נוספים.

פרשה אחרת קשורה לחברת דניה סיבוס. ביטן חשוד שלקח באמצעות יוסף, שוחד בסך 513 אלף שקל מהחברה הקבלנית וזאת בתמורה לסיוע בשני פרויקטים שלה. על פי כתב החשדות, במהלך פגישה שנערכה בשנת 2013, ביקש רונן גינזבורג, מנכ"ל דניה סיבוס, מביטן, שכיהן אז כסגן ראש עירית ראשון לציון, לסייע לחברת הבת נתיבי היובל לקדם את אישורה המהיר של תוכנית להקמת תחנת דלק בכביש 431 ולהפחתת גובה היטל ההשבחה בגין אישור התכנית. בנוסף טוענת הפרקליטות כי ביטן סייע לדניה סיבוס, לבקשת גינזבורג, מול משרד התחבורה בנוגע להקמת מקטע מכביש 38.

רונן גינזבורג, צילום: גיל יוחנן רונן גינזבורג | צילום: גיל יוחנן רונן גינזבורג, צילום: גיל יוחנן

בנוסף ביטן חשוד שסייע ליזם נדל"ן בראשל"צ בקידום שינוי תב"ע ביחס לבניין דירות שאותו הוא בנה בתמורה לקבלת זכות ליחידות דיור בפרויקט או את שוויין הכספי. ביטן אכן פעל מול גורמים בעייריה לטובת היזם, אף לבסוף הפרוייקט לא נבנה.

במקרה אחר חשוד ביטן שקיבל שוחד של 60 אלף שקל מקבלן עבודות העפר בני סולימני תמורת סיוע בפיתרון בעיות שהתעוררו במהלך עבודת חפירה שביצע עבור עיריית ראשון לציון ופעל בין היתר לבטל צו להפסקת עבדותו.

במקרה נוסף חשוד ביטן שביקש – כבר בתקופת כהונתו כחבר כנסת – ממהנדס שעבד עם עיריית ראשל"צ, אלי נחום, שוחד של 60 אלף שקל, תמורת סיוע מול גורמים שונים בביטול הדרישה להגשת תוכניות בנייה באמצעות מערכת מקוונת.

במקרה נוסף, חשוד ביטן שנטל שוחד של 10,000 שקל מאלברט ביטן, יזם נדל"ן ובעלי אולם ארועים, תמורת סיוע מוצלח מול עיריית ראשל"צ בהפחתת חובות ארנונה של האולם.

בנוסף ביטן חשוד שלקח 40 אלף שקל שוחד, שוב, באמצעות מקורב, מרשת חצי חינם בשנת 2014 בתמורה להסדרת שימוש חורג במקרקעין עליהם נמצא אחד מסניפי הרשת.  ב-2017 ביטן גם ביקש מהרשת 10,000 שקל נוספים בתמורה לתיאום פגישה עם מנכ"לית תאגיד המים של ראשון לציון בעניין בעיה בלחץ מים שהתעוררה באחד מסניפי הרשת. על פי החשד, בתחילה, נענתה הרשת לבקשת התשלום, אך בהמשך חזרה בה.

במקרה אחר חשוד ביטן שלקח שוחד של 23 אלף שקל תמורת סיוע שהעניק ליצחק ג'דע, אדם שהיה פעיל במטה הבחירות המוניציפליות של ביטן ב-2013, במטרה לקדם אינטרסים עסקיים שלו, בין השאר מול משרד התיירות, בהיותו חבר כנסת.

הפרקליטות מייחסת לביטן גם עבירת מרמה והפרת אמונים על רקע קשריו עם מקורבו יוסף. ביטן קיבל מיוסף סיוע ושירותים, בהם החזקת כספים וניהול התחשבנות סודית, העמדת קו אשראי ושירותים אישיים מגוונים. עוד נטען כי יוסף שמר בחשאיות את כספי השוחד שקיבל ביטן, ואילו את הצ'קים הפקיד בחברה שבבעלותו תוך שערבב אותם עם כספי החברה, רשם אותם בספרי החברה והנפיק כנגדם חשבוניות שאינן משקפות עסקאות אמת.

משה יוסף, צילום: מוטי קמחי משה יוסף | צילום: מוטי קמחי משה יוסף, צילום: מוטי קמחי

מנגד, הפרקליטות טוענת כי ביטן סייע ליוסף ולשותפו העסקי בקידום אינטרסים שלהם במסגרת עבודות תשתית שביצעו במתחם ה-1000 בראשון לציון וכן סייע בהסדרת תשלומים לאותו מקורב עבור עבודות תשתית שביצע בהוד השרון. בנוסף סייע ביטן ליוסף במניעת פיקוח עירוני על חריגות בנייה בביתו וסייע למקורבים שלו בשורה של עניינים במסגרת תפקידו כח"כ ויו"ר הקואליציה.

בנוסף לכל אלה, גם נשקלת העמדתו לדין של ביטן בעבירות מס, בכפוף לשימוע, לאחר שלא דיווח לרשויות ולא שילם מס על הכנסותיו מתקבולי השוחד בסכום של 992 אלף שקל.

עורכי הדין דרור מתתיהו ואפרים דמרי, באי כוחו של ח״כ דוד ביטן, מסרו: "ח"כ ביטן מעולם לא קיבל כספים או טובות הנאה בעד פעולות הקשורות בתפקידו כעובד ציבור. כל ההחלטות שקיבל ח"כ ביטן, בעת שכיהן בתפקידים ציבוריים, היו החלטות ענייניות שהתקבלו על בסיס שיקול דעת מקצועי, כשלנגד עיניו טובת הציבור והיא בלבד. לאחר שתיחשפנה הראיות והטענות כבדות המשקל שבאמתחתנו, יתפזר הערפל ותיחשף תמונה שונה בתכלית מזו המשתקפת מכתב החשדות״.

החקירה נגד ביטן התנהלה ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 בשיתוף עם רשות המיסים והרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, וטופל ע"י עורכי הדין אתי בן-דור, יעל שניידר, רוי גורדון, מיכל גזית ועדי אפלבוים-גרוזמן מפרקליטות מיסוי וכלכלה.

 

תגיות