אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בואינג משיקה מטוס ענק, אבל לא בטוח שהוא יציל אותה צילום: TNS

בואינג משיקה מטוס ענק, אבל לא בטוח שהוא יציל אותה

ה־777X שיכול לשאת 406 נוסעים ביצע טיסת בכורה מוצלחת וייכנס לפעילות בשנה הבאה. יתחרה ב־1000־A350 של איירבוס בתקופה שבה הביקוש למטוסים רחבים מתכווץ. ביום רביעי תפרסם ענקית התעופה דו"חות שצפויים לשקף צניחה ברווחים ובהכנסות

26.01.2020, 22:09 | עדי ברק

מטוס הנוסעים החדש של בואינג, 777X, שהוא בעצם עדכון של דגם שטס לראשונה ב־1994, השלים אתמול את טיסת הבכורה שלו. זאת, לאחר עיכוב בלוח הזמנים שנגרם כתוצאה מתקלות טכניות. על כך דיווח ה"וול סטריט ג'ורנל".

השקת המטוס הדו־מנועי הגדול בעולם, שיכול לשאת 406 נוסעים מתרחשת בתקופה שבה נרשמות ירידות בהזמנות מטוסים גדולים, מה שאילץ את בואינג לקצץ בייצור דגמים אחרים.

טיסתו הראשונה של ה־777X המריאה ממפעל הייצור של החברה בצפון סיאטל ונמשכה כארבע שעות. חברת התעופה אמירייטס שבסיסה בדובאי צפויה להיות הראשונה לקבל את הדגם שתג המחיר שלו עומד על 442 מיליון דולר.

"העובדים שלנו שוב גאים במי שאנחנו ובמה שאנחנו עושים, הודות להשקת מטוס חדש שהולך לשנות שוב את העולם", אמר סטן דיל, סמנכ"ל חטיבת המטוסים המסחריים של בואינג.

החדשות הטובות של בואינג מגיעות ימים ספורים לקראת פרסום תוצאות הרבעון הרביעי של השנה הפיסקלית 2019 — שיתקיים ביום רביעי. חלק מתחזיות האנליסטים צופות הפסדים שנתיים בגובה מיליארדי דולרים, בעיקר בצל עלויות כבדות הקשורות לשתי התרסקויות מטוסים מדגם 737 מקס 8, שגבו את חייהם של 346 נוסעים ואנשי צוות.

 , צילום: TNS צילום: TNS  , צילום: TNS

טיסת הבכורה של הדגם החדש, צילום: רויטרס טיסת הבכורה של הדגם החדש | צילום: רויטרס טיסת הבכורה של הדגם החדש, צילום: רויטרס

אנליסטים חוזים ירידה ממוצעת של 60% ברווח למניה, לעומת הרבעון המקביל שנה קודם לכן. פקט־סט צופה רווח למניה של 2.14 דולר, לעומת 5.93 דולר ברבעון הרביעי של 2018. חברת המחקר מצפה שהמכירות יגיעו ל־21.7 מיליארד דולר ברבעון, ואנליסטים של Estimize צופים תוצאה גרועה אפילו יותר של 20.6 מיליארד דולר. זאת, לעומת מכירות של 28.3 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד.

מאז הרבעון הראשון של 2019 התנפח החוב של בואינג ב־150%, ועומד כעת על 20 מיליארד דולר. עד סוף הרבעון השלישי של 2019 עלויות הקרקוע של הדגם הבעייתי הגיעו ל־9 מיליארד דולר. אנליסטים טוענים כי עלויות אלה יוסיפו לצמוח לאור הקרקוע המתמשך והפיצויים שבואינג התחייבה להם. בשנה שעברה המניה הגיעה לשיא בחודש מרץ, כשעמדה על 440 דולר. מאז נפלה מניית בואינג ביותר מ־27%.

שורת האתגרים שנקרתה בדרכה של בואינג הביאה לפיטורו של המנכ"ל דניס מילנבורג בחודש שעבר. יו"ר בואינג דיוויד קלהון קיבל את התפקיד ב־13 בינואר.

המטוס החדש ששמו הרשמי הוא 777־9 צפוי להיכנס לשימוש ב־2021 לאחר שיקבל את כל האישורים הרגולטוריים הנדרשים. מדובר בעיכוב של שנה לעומת לוח הזמנים המקורי. הוא יתחרה בדגם A350־1000 של איירבוס, שיכול לשאת 360 נוסעים.

עם זאת, מומחים חוששים כי היצע המטוסים ארוכי הגוף עולה על הביקוש. על פי רוב מוריס, יועץ בכיר בחברת המחקר Cirium, ב־2019 ביטלו חברות תעופה פי שניים הזמנות למטוסים גדולים לעומת הזמנות שיצאו אל הפועל.

אף שבואינג כבר הצהירה כי מכרה 309 מטוסים מהדגם החדש, רבים בתעשייה מפקפקים בתלות של בואינג בחברות תעופה מהמזה"ת שנוטות לצמצם הזמנות לאחר ביצוען. "בטווח הרחוק, הם יצטרכו יותר מאשר את החבר'ה האלה", סיכם אנגוס קלי, מנכ"ל ענקית החכרת המטוסים AerCap. "הם יזדקקו לשחקניות הגדולות, שימצאו קווים שיפעילו את ה־777X".

תגיות