אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המרכז הלאומי לטיפול בחולי סרטן באמצעות קרינת פרוטונים יוקם באיכילוב צילום: אוראל כהן

פרסום ראשון

המרכז הלאומי לטיפול בחולי סרטן באמצעות קרינת פרוטונים יוקם באיכילוב

עלות המרכז נאמדת ב-100-50 מיליון דולר; שתי קבוצות נוספות התמודד במכרז: אחת בראשות הפרופים זאב רוטשטיין ויצחק קרייס שביקשה להקים את המרכז בשיבא והשנייה בראשות הכללית שביקשה להקימו בבילינסון; בכיר במערכת הבריאות: "איכילוב נערך הכי טוב לפרויקט"

27.01.2020, 12:05 | אדריאן פילוט

המרכז הלאומי לטיפול בחולי סרטן באמצעות קרינת פרוטונים הראשון בישראל יוקם בבית החולים איכילוב בתל אביב, כך נודע לכלכליסט.

על פי האגודה למלחמה בסרטן, הקרנת פרוטונים היא טיפול רדיו-תרפי מתקדם בסרטן. בדומה לטכנולוגיות מתקדמות אחרות ברדיותרפיה, הקרנת פרוטונים פועלת על ידי העברה מדויקת של קרינה באנרגיה גבוהה לגידול. הקרינה גורמת נזק לדנ"א של התאים הסרטניים ומובילה להרס של תאים אלה. 

שר הבריאות יעקב ליצמן ומנכ"ל משרדו משה בר סימן טוב, שהכריעו בסוגיה בסוף השבוע האחרון, שלחו הבוקר מכתב לכל המתמודדים במכרז ובו תוצאות ההליך התחרותי.

טיפול בחולים אונקולוגים באמצעות הקרנת פרוטונים נחשב לטיפול יעיל יותר, והרבה פחות אגרסיבי עבור החולים, עם זאת, התברר במשך הזמן בפחות מהפכני מכפי שהיה לפני 20 שנה כשהתגלתה הטכנולוגיה. זו הסיבה שלא מעט בכירים במערכת הבריאות התפלאו כאשר ליצמן התעקש להקים פרויקט כזה, שעלותו נאמדת בין 50 ל-100 מיליון דולר, במצב הנוכחי של מערכת הבריאות, וסברו כי הדבר נעשה משיקולים פוליטיים.

פרופ פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל איכילוב | צילום: עמית שעל פרופ

ובכל זאת, האפשרות לקבל את הטיפול הזה בארץ, יקל באופן משמעותי על החולים לרבות אותם חולים שנאלצים לטוס לחו"ל כדי לקבלו.  המרכז יכלול שתי עמדות טיפול וישרת את כל בתי החולים.

דרוש שטח של 2 דונם במתחם בית החולים

עם זאת, הקמת המרכז הצליח לחולל "קרב טיטנים" בתוך מערכת הבריאות כאשר 3 קבוצות עם התמודדו על המכרז. קבוצת פרופ' רוני גמזו, מנהל בית החולים איכילוב, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות, הקבוצה השנייה היתה בהובלת פרופ' זאב רוטשטיין, מנהל בית החולים הדסה ויו''ר ועדת סל התרופות יחד עם פרופ' יצחק קרייס מנהל בית החולים שיבא. הקבוצה השלישית היתה של שירותי בריאות כללית שהציעה להקים את המרכז בבית החולים בילינסון.

פרופ פרופ' זאב רוטשטיין, מנכ"ל הדסה | צילום: אוראל כהן פרופ

בסופו של דבר נבחרה כאמור הקבוצה של פרופ' גמזו. מקורות במשרד הבריאות אומרים כי הקבוצה שזכתה היא זו שנערכה באופן הטוב ביותר להוציא לפועל את הפרויקט.

פרופ פרופ' יצחק קרייס, מנהל המרכז הרפואי שיבא | צילום: שאול גולן פרופ

קבוצת כללית היתה בעלת הסיכויים הנמוכים ביותר שכן, לפי המכרז של משרד הבריאות, "המרכז יהיה לאומי וישרת את המטופלים מכל בתי החולים בישראל ויהיה כפוף ניהולית למשרד הבריאות". במשרד הבריאות חששו כי הכללית תיתן עדיפות למבוטחיה ולמטופליה (לכללית 9 בתי חולים) וכן שיהיה קשה לכפות על הכללית בשל גודלה, את סמכותו של המשרד.

אחת הסוגיות המרכזיות בהקמת הפרויקט בסדר גודל כזה הוא היכולת להציע שטח של 2 דונם עבורו, כאשר המכרז דרש שהמרכז יוקם במתחם בית החולים. לפיכך מפתיע שדווקא איכילוב זכה במכרז, בעוד הוא סובל ממחסור בשטח. גורמים המעורים בנושא מסרו כי איכילוב נערך להגדלת שטח בית החולים לצורך הקמת המרכז.

סוגיה נוספת שנבדקה היא נכונות עיריית תל אביב להקים מרכז שכזה, שבו הטכנולוגיה המרכזית היא אותה טכנולוגיה שקיימת בנשק גרעיני. אתו גורם מסר כי העירייה כבר נתנה את הסכמתה העקרונית לביצוע המיזם הרפואי. לדבריו, גם בלב מנהטן ופילדלפיה הוקמו מרכזי הקרנת פרוטונים.

לגבי מקור הכסף, הפרויקט ממומן על ידי תרומות, כאשר כל הקבוצות כבר השיגו אותן מלכתחילה ובגלל היוקרה של המיזם ומרכזיותה בבית החולים, הגיוס במקרה הזה יהיה קל מהרגיל.

תגיות