אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עיריית ברלין אישרה: שכר הדירה בעיר יוקפא לחמש שנים צילום: בלומברג

עיריית ברלין אישרה: שכר הדירה בעיר יוקפא לחמש שנים

הרפורמה לריסון מחירי הדיור בעיר צפויה להיכנס לתוקפה כבר בפברואר. מניות של חברות הנדל"ן הגדולות הפועלות בעיר מאבדות גובה. המפלגות המתנגדות הודיעו שיערערו על החקיקה וכי הפתרון היחידי הוא "לבנות עוד"

30.01.2020, 17:39 | שירות כלכליסט
תוכניתה של עיריית ברלין לריסון העלייה במחירי הנדל"ן בעיר אושרה על ידי מחוקקים. התוכנית מונעת הכנסות נוספות מבעלי נכסים ובעלת פוטנציאל להבריח משקיעים מהבירה הגרמנית. בתגובה לאישורה - מניות של חברות נדל"ן הפועלות בעיר צנחו.

קראו עוד בכלכליסט

המחוקקים בעיריית ברלין תמכו ביישום הרפורמה, שכוללת הקפאה של חמש שנים בשכר הדירה בעיר, זאת שישה חודשים אחרי שהוצעה על ידי המפלגות השולטות בעירייה, מהצד השמאלי של המפה הפוליטית. השינויים ייכנסו לתוקפם כנראה כבר בפברואר, למרות איתותן של המפלגות החברות באופוזיציה על כוונותיהן לערער על החקיקה.

היוזמה הוגשה בשם מפלגות השמאל, על ידי קתרין לומפשר, ראשת מחלקת פיתוח עירוני ומגורים. היא מיועדת להקל את הנטל על שוכרים, אחרי עלייה משמעותית בביקוש לנדל"ן בעיר שגרמה לשכר הדירה להכפיל את עצמו לאורך העשורים האחרונים. ההתערבות הפוליטית הפחידה את המשקיעים ובמקביל נפתח קמפיין נפרד המכוון לכפות על העירייה להפקיע נכסים מבעלי נדל"ן, ביניהם Deutsche Wohene SE.

"אנחנו לא מעוניינים שברלין תהפוך להעתק של ערים יקרות אחרות כמו לונדון או פריז, היכן שאנשים רבים כבר לא יכולים להרשות לעצמם דירה", אמרה לומפשר במהלך הדיון שקדם להצבעה. מתוך 150 קולות, 85 מחוקקים הצביעו בעד היוזמה ו-64 הצביעו נגדה, עם הימנעות אחת.

ברלין, צילום: בלומברג ברלין | צילום: בלומברג ברלין, צילום: בלומברג

כאמור, מניות של חברות נדל"ן גרמניות גדולות הפועלות בעיר הבירה הגיבו בירידה. מניותיה של Deutsche Wohene SE צנחו ב-2.1% עם האישור והן משלימות ירידה של קרוב ל-13% ב-12 החודשים האחרונים. מניותיה של Vonovia SE, חברת הנדל"ן הגדולה בגרמניה, המחזיקה ב-40 אלף דירות בבירה, צנחו ב-1%, וחברת הנדל"ן המבוססת בברלין, Adler Real Estate AG ירדה ב-2.4%.

המתנגדים: "הפתרון היחידי הוא לבנות עוד"

מפלגתה של הקנצלרית אנגלה מרקל, הנמצאת בעיריית ברלין באופוזיציה, מתכננת לאתגר את היוזמה בבית המשפט החוקתי של גרמניה "במהירות האפשרית", כך לפי דובר המפלגה. זה יוכל לקרות רק כאשר החקיקה החדשה תיושם.

יישום הרפורמה "שולח איתות קטלני למשקיעים", אמר אורליך לאנגה, סגן מנהל הקואליציה של הקנצלרית בפרלמנט, והוסיף כי "בנוסף, ישנה אפשרות גבוהה שהחוק יוכרז באופן לא חוקתי. זה ייצור כאוס בשוק ההשכרה. לא ניתן להדגיש את זה יותר, אבל הפתרון היחיד שיקל על הלחץ הקיים על שוק הדירות להשכרה בברלין נותר: לבנות עוד".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
תגובה ל1
יאיר החוק מצויין לגרמניה ומטופש בישראל. בגרמניה אף אחד לא עובר על החוק כי לא כדאי. בישראל משלמים על כל דבר כולל נדלן מחירים לא שפויים וישלמו כך גם צוספות במזומן אם יהיה חוק כזה. גם כיום כשמבקשים באזור טוב בתא שכירות של 6000 שח יש הרבה שמציעים יותר 6500,7000 כד להשכיר את הדירה.
הגרמני  |  02.02.20
3.
משאב במחסור או כשל שוק
החוק פותר בעית מחירים כאשר הדיור אינו משאב במחסור. אלא תוצאה של ניפוח מחירים שנובע מכשל שוק. משקיעים זרים שמייצרים ביקושים וכופים העלאה מלאכותית של מחירי השכירות. מיסוי של דירות להשקעה לא יפתור את הבעיה הזו היות ויגרור שוב להעלאת שכר הדירה. חזירוני הנדל"ן הם בעיה. בברלין הוחלט לטפל בה דרך עיקור המוטיבציה להשקיע ולא דרך מנגנון מיסוי שמנפח מחירים כמו באיזו מדינה לא ברורה במזרח התיכון... ניהול ביקושים זו הכלכלה החדשה. גם בתנועה. גם בייצור. גם בנדלן. גם בתיירות.
ניהול היצע  |  31.01.20