אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דיווח: ה-FBI חוקר שימוש בטכנולוגיות של חברת הסייבר הישראלית NSO צילום: אוראל כהן

דיווח: ה-FBI חוקר שימוש בטכנולוגיות של חברת הסייבר הישראלית NSO

גורמים המעורים בחקירה אמרו כי היא התחילה כבר לפני שלוש שנים, והתרחבה לאחרונה בעקבות תלונתה של ווטסאפ. בחברה אומרים: "לא ידוע לנו על חקירה כלשהי"

31.01.2020, 08:42 | שירות כלכליסט

ה-FBI חוקר את תפקידן של טכנולוגיות של חברת הסייבר הישראלית NSO בפריצות לכאורה למכשירים של אזרחים וחברות בארה"ב, וכן באיסוף מודיעין על ממשלות. כך פרסמה הלילה (ו' סוכנות הידיעות רויטרס, על סמך ארבעה גורמים המעורים בחקירה. מ-NSO נמסר כי לא ידוע להם על חקירה כלשהי.

קראו עוד בכלכליסט

החקירה החלה עוד בשנת 2017, כאשר גורמים ב-FBI ניסו לגלות אם NSO השיגה מהאקרים אמריקאים חלק מהקוד שהיא הייתה צריכה כדי לחדור לטלפונים חכמים, כפי שטען אדם שתושאל. NSO מדגישה כל העת כי היא מוכרת תוכנות ריגול ומספקת תמיכה טכנית רק לממשלות, וכי הכלים שהיא מפתחת נועדו לשימוש רק נגד חשודים בטרור ועבריינים. בחברה אומרים כי מוצריה לא יכולים לפעול נגד מספרי טלפון אמריקאיים, אך כמה מומחי סייבר מערערים על כך.

משרדי NSO בהרצליה, צילום: אוראל כהן משרדי NSO בהרצליה | צילום: אוראל כהן משרדי NSO בהרצליה, צילום: אוראל כהן

ה-FBI תישאל מומחים נוספים בתעשיית הטכנולוגיה, אחרי שפייסבוק הגישה השבוע תביעה נגד NSO בטענה כי החברה ניצלה פרצת אבטחה באפליקציית וואטסאפ כדי לפרוץ ל-1,400 משתמשים. כך אמרו שני אנשים ששוחחו עם סוכנים או גורמים במשרד המשפטים של ארה"ב.

מחברת NSO נמסר בתגובה: "לא פנו אלינו כלל מרשויות האכיפה של ארה"ב לגבי עניין שכזה". בעבר אמרו בחברה כי ממשלות שמשתמשות בשירותיה הן שפורצות למכשירים של אנשים פרטיים. דוברת מטעם ה-FBI מסרה כי הבולשת דבקה במדיניות שלפיה היא "לא מאשרת או מכחישה את קיומה של חקירה כלשהי".

לא ברור אילו מקרי פריצה חוללו את החקירה, או באיזה שלב היא נמצאת. עם זאת גורמים אמרו שהחברה נמצאת בלב החקירה, וכי נבדק עד כמה היא הייתה מעורבת בכמה פריצות ספציפיות. גורמים אמרו כי חלק מחקירת ה-FBI נועד להבין עד כמה מסייעת החברה ללקוחותיה ובאיזה אופן. החוק האמריקאי קובע כי ניתן לתבוע חברות המספקות כלי פריצה, אם הן מעורבות או מודעות לשימוש לא הולם בכליהן.

NSO ידועה בתחום הסייבר בעיקר בזכות תוכנת "פגסוס" שהיא פיתחה. התוכנה יכולה ללכוד את תכולתו המלאה של מכשיר טלפון, וכן לגרום לו להקליט קול.

חוקרים ששכר מייסד ומנכ"ל אמזון ג'ף בזוס אמרו החודש כי NSO עשויה להיות מעורבת בפריצה של סעודיה למכשירו הנייד. בחברה הכחישו את הדברים. חבר בצוות ששכר מייסד אמזון אמר לרויטרס כי אנשי ה-FBI נועדו עם בזוס. עם זאת מטעמו של בזוס סירבו להגיב על כך.

בתדרוך לעיתונאים במטה ה-FBI בוושינגטון בנובמבר אמר גורם בכיר בתחום אבטחת הסייבר כי אם היו פריצות למכשיריהם של אמריקאים, החוקרים לא יבדילו בין עבריינים לחברות שעובדות בשם ממשלות. "בכל מקרה זו פעילות בלתי חוקית", הוא אמר.

לדברי חוקרים מאוניברסיטת טורונטו, עיתונאים, פעילי זכויות אדם ומתנגדי משטר בכמה מדינות היוו יעד לתקיפות שבהן השתמשו בתוכנות ריגול של NSO. בעבר הכחישה החברה את מעורבותה בחלק מהמקרים הספציפיים שהוצגו בפניה, אך סירבה להתייחס למקרים אחרים, בנימוק של שמירה על חיסיון לקוחותיה.

מ-NSO נמסר בתגובה: "הדיווח האמור מתייחס לבדיקה שנעשתה לפני שלוש שנים ואיננו מכירים שבדיקה כזו התקיימה. חברת NSO מעולם לא קיבלה פנייה משום גורם ולכן מאמינים שהדיווח פשוט לא נכון. עם זאת, וכפי שביקשנו רק השבוע, אנחנו קוראים ודורשים שתפתח חקירה מיידית של האו"ם והרשויות האמריקאיות אשר תחשוף באופן חד וברור את האמת, מי הם האחראים לכל הפרשיות שפורסמו ומי דואג להפיץ את השמועות השקריות והזדוניות כלפי החברה. על אף כל הנסיונות להכפיש את החברה, NSO תמשיך לפעול על פי חזונה, ותמשיך להציל חיי אדם בארץ ובעולם, באמצעות טכנולוגיה ישראלית שנועדה להבטיח עולם טוב ובטוח יותר".

תגיות