אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי 47 שנה - בריטניה עזבה את אירופה; ג'ונסון: "זה לא הסוף, אלא ההתחלה" צילום: גטי

אחרי 47 שנה - בריטניה עזבה את אירופה; ג'ונסון: "זה לא הסוף, אלא ההתחלה"

בבריסל הדגל הבריטי כבר הוסר, בלונדון החלו החגיגות - וב-1:00 בלילה אירע הרגע ההיסטורי והאיחוד האירופי ימנה מעתה 27 מדינות. נשיא צרפת: "זה יום עצוב"

01.02.2020, 08:39 | ynet
אומרים שלום לאירופה, אחרי 47 שנה באיחוד: בשעה 23:00 בלילה שעון בריטניה, 1:00 שעון ישראל, הגיע הרגע ההיסטורי והברקזיט התממש. בריטניה כבר לא חברה באיחוד האירופי, אלא תיחשב שם כמדינה זרה. בלונדון חגגו הלילה (שבת) רבים עם דגלי הממלכה המאוחדת ולצלילי "קווין" את עזיבת האיחוד, אף שבעיר דווקא היה רוב גדול לתומכי ההישארות.

קראו עוד בכלכליסט

זו הפעם הראשונה שמדינה עוזבת את האיחוד האירופי, שימנה מעתה 27 מדינות. הדגל הבריטי הוסר אתמול ממקומו מחוץ לפרלמנט האירופי בבריסל והוחלף בדגל האיחוד האירופי. נציבת האיחוד, אורסולה פון דר ליין, אמרה כי "כשהשמש תזרח מחר, יחל פרק חדש לאיחוד". היא הזהירה כי מדובר בהפסד גדול לבריטניה, ואמרה כי "העוצמה אינה קיימת בבדידות מזהרת, אלא באיחוד המיוחד".

שאלות ותשובות בעקבות הברקזיט מה בעצם קורה החל מהלילה הבריטים יוכלו בינתיים להמשיך לנוע בחופשיות באירופה, הדרכון הכחול חוזר; ומה יקרה אם בריטניה תסיים את תקופת המעבר ללא הסכם? נועם אוסטפלד, 3 תגובותלכתבה המלאה

עזיבת האיחוד האירופי מתרחשת שלוש וחצי שנים לאחר משאל העם הדרמטי שבו אישרו במפתיע אזרחי בריטניה את המהלך. עם העזיבה יאבד האיחוד 15% מכלכלתו ברגע אחד ובריטניה תיכנס לדרך חדשה שתשפיע עליה לדורות.

ברקזיט, צילום: גטי ברקזיט | צילום: גטי ברקזיט, צילום: גטי

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון פנה אל אזרחי ארצו שעה לפני הפרישה, בנאום שצולם מוקדם יותר בדאונינג 10. ג'ונסון - מי שהוביל את תומכי הפרישה במשאל העם ב-2016 והצליח להוציאה לפועל אחרי ניצחונו הסוחף בבחירות בדצמבר אשתקד - הכריז כי מדובר ב"שחר של עידן חדש".

ג'ונסון נקט בנאומו נימה אופטימית, העביר מסר פייסני במידת-מה לבריטים הרבים שהתנגדו לפרישה – והדגיש את הצורך בשמירה על אחדות. "הדבר החשוב ביותר להגיד הלילה הוא שזה לא הסוף אלא ההתחלה", אמר ג'ונסון. "זהו שחר של עידן חדש שבו אנו לא מקבלים יותר שסיכויי ההצלחה שלכם בחיים – סיכויי משפחותיכם – יהיו תלויים באיזה חלק של המדינה גדלתם".

בוריס ג בוריס ג'ונסון | צילום: Reuters בוריס ג

נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר בנאום לאומה כי "הבריטים לקחו החלטה ריבונית במשאל העם ב-2016, וצרפת תמיד כיבדה זאת. אבל חלק גדול מהקמפיין היה מבוסס על שקרים, הגזמות והבטחות שלעולם לא יקוימו". לדברי מקרון, "הפכו את אירופה לשעיר לעזאזל, אך זו קריאת השכמה היסטורית שמחייבת את האיחוד לשפר את עצמו".

"זה יום עצוב, אסור להסתיר זאת", הבהיר מקרון, "אבל זה גם יום שמחייב אותנו לעשות דברים אחרת. אירופה יכולה להתקדם רק אם נבצע רפורמות עמוקות, כדי שתהיה ריבונית יותר, דמוקרטית יותר, קרובה יותר לאזרחים - כדי שהרצון לעזוב את אירופה לא יהיה לעולם התשובה לקשיים של היום".

נשיא צרפת עמנואל מקרון, צילום: בלומברג נשיא צרפת עמנואל מקרון | צילום: בלומברג נשיא צרפת עמנואל מקרון, צילום: בלומברג

בבירת בריטניה הצביעו כאמור האזרחים ברוב גדול לטובת הישארות באיחוד - אבל זה לא עזר. ראש העיר לונדון סאדיק חאן אמר כי "ליבו נשבר" מהברקזיט. "אנחנו צריכים להיות גאים מאוד שכעיר בחרנו באופן מוחץ להישאר", אמר חאן לסוכנות הידיעות AP, וקישר בין הברקזיט לעלייה בשנאת הזרים. "אנחנו צריכים להיות גאים שאנחנו עיר שמקבלת בברכה אנשים שונים. לצבע העור שלך, לצבע הדגל שלך, לצבע הדרכון שלך - לכל אלו אין השפעה. אנחנו מברכים אותך לעירנו".

"רבים מאיתנו רוצים להראות את העצב שלנו בציבור", אמרה אן ג'ונס, שהצטרפה לעשרות תומכים אחרים בהישארות באיחוד בצעדה בלונדון. "אנחנו לא רוצים לעשות בעיות, אלא רק לומר - לא רצינו את זה". בעיתונאי אירופה ציינו את העזיבה בכותרת "אדיוס לאירופה", ו"ביי-ביי".

בנמל האנגלי דובר, קרוב לתעלת למנש שמחברת את אנגליה עם צרפת, בירך הפנסיונר פיליפ בארי על העידן החדש. "הציפייה שלי היא שתהיה מהמורה או שתיים בדרך, אבל בסופו של דבר זה יתאזן. פעם מישהו אמר - כאב לזמן קצר הוא הישג לטווח ארוך".

ברקזיט, צילום: רויטרס ברקזיט | צילום: רויטרס ברקזיט, צילום: רויטרס

הסרת הדגל הבריטי, צילום: EPA הסרת הדגל הבריטי | צילום: EPA הסרת הדגל הבריטי, צילום: EPA

אף שבריטניה תחדל להיות חברה באיחוד האירופי מהלילה, לא הרבה ישתנה בפועל, לפחות לא באופן מיידי. לפי ההסכם שגיבש ג'ונסון עם בריסל, שקובע את תנאי הפרישה מהאיחוד, בריטניה תיכנס כעת לתקופת מעבר שתימשך עד 31 בדצמבר 2020. בתקופה זו, רוב חוקי וכללי האיחוד ימשיכו לחול בשטחי הממלכה, והיא תמשיך להעביר כספים לאיחוד. לפי BBC, גם בית הדין האירופי ימשיך להוות הסמכות העליונה בסכסוכים משפטיים בתקופה זו.

השינוי המיידי המרכזי יהיה הפסקת חברותה של בריטניה בכל מוסדות האיחוד האירופי. כל 73 נציגיה בפרלמנט בבריסל יחדלו מיד מכהונתם. שינוי נוסף שצפוי כבר בתקופה הקרובה הוא חזרה לדרכונים הבריטיים בצבע כחול, שננטשו לפני 30 שנה לטובת הדרכונים האירופיים. הנפקתם תושלם באמצע השנה, אך הדרכונים האירופיים ימשיכו להיות תקפים.

עד תום תקופת המעבר, ג'ונסון הבטיח להגיע להסכם סחר עם האיחוד האירופי, כזה שימנע שיבוש כלכלי ומסחרי והטלת מכסים בגבולות עם תחילת השנה הבאה – כיוון שרק אז תעזוב הממלכה את השוק האירופי המאוחד ואת איחוד המכסים האירופי. ג'ונסון הבטיח שתקופת המעבר לא תוארך, אך בבריסל הזהירו כי בלוח הזמנים הצפוף הזה יהיה קשה להשלים הסכם סחר. בריטניה מקווה גם לחתום על הסכמי סחר עם מדינות אחרות, דבר שלא יכלה לעשות כל עוד הייתה חברה באיחוד. ג'ונסון ושאר תומכי הברקזיט טוענים כי כעת יוכלו להתוות באופן עצמאי את המדיניות הכלכלית של הממלכה, וכך לחזק את כלכלתה.

תגיות