אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקורונה: ברבור שחור או הזדמנות צילום: גטי

הקורונה: ברבור שחור או הזדמנות

ניסיון העבר מלמד שלזעזועים בתחום הבריאות יש השפעה זמנית ומוגבלת על השווקים

02.02.2020, 07:59 | רינת אשכנזי

נגיף הקורונה, שפגע כבר ב־11 מדינות בשתי יבשות, מטלטל את השווקים, בעוד המשקיעים מנסים להעריך את מידת השפעתו על הפעילות הכלכלית ועל התנהלות השווקים בסין, באסיה כולה ובמערב. כרגע נראה כי מדובר בזעזוע מקומי־אזורי, אולם הוא מאיים לפגוע בנרטיב האופטימי שהפעילים בשווקים אימצו בשלהי 2019.

קראו עוד בכלכליסט

הממשל בסין כבר מכין את עצמו לצניחה בצמיחת התמ"ג ברבעון הראשון של 2020, אירועים שתוכננו לראש השנה הסיני בוטלו, הרחובות ריקים מאדם ומפעלים הושבתו. עיקר הלחץ הוא על ענפי הקמעונאות, התחבורה, התיירות, התעשייה והתעופה — דבר שגם מוריד את מחירי הנפט. מערכת הבנקאות והביטוח בסין כבר הכריזה על צעדי סיוע לעסקים, בעיקר בכל הנוגע להלוואות. הנזק הצפוי הוא בלתי אפשרי כמעט לחיזוי, כיוון שלא ידוע כמה זמן יימשכו ההגבלות ומה יהיו ממדי התפשטות המחלה.

ההקבלה למגפת הסארס (Sars) של 2003 היא בלתי נמנעת. הצמיחה הרבעונית של סין נחתכה אז מכ־10% (רבעון לעומת רבעון) לכ־3.5% בזמן ההתפרצות, וסין חזרה לצמוח ב־13% בחלוף המשבר. הבורסות באסיה צללו בכ־15%, אך התאוששו מיד לאחר מכן. השווקים המפותחים הגיבו במתינות, ובעיקר דרך זינוק בתנודתיות. אך סין של 2003 אינה סין של 2020, שכן מודל הצמיחה שלה השתנה. ב־2003 נשען מודל הצמיחה שלה באופן חזק על יצוא והשקעות, והיצוא צמח ב־35% למרות הסארס. אך כיום כלכלת סין חבולה ועייפה על רקע מלחמת הסחר עם ארה"ב — והיצוא חלש.

נשיא סין שי ג נשיא סין שי ג'ינפינג | צילום: אי פי איי נשיא סין שי ג

במרוצת הזמן נהפכו הצרכנים למנוע צמיחה חשוב יותר, ולשחיקה בחוסנו של הצרכן המקומי צפויה כיום השפעה חזקה יותר על הצמיחה — לא רק עבור סין אלא גם עבור המדינות השכנות שמסתמכות עליה. מאז שנות ה־2000 הידרדר גם מצבה הפיסקאלי של בייג'ינג. נטל החוב עלה, והיא נמצאת בגירעון תקציבי. במצב כזה מצטמצם ארגז התמריצים הממשלתיים ופוחתת יכולתם של קובעי המדיניות להתמודד עם זעזוע כלכלי.

מהמחקרים עולה כי כשסין מתעטשת, ה"נדבקת" העיקרית היא אסיה. כל ירידה של 1% בצמיחה של סין מפחיתה כ־0.5% מהצמיחה של הכלכלה העולמית. אך ההשפעה אינה אחידה — הצמיחה של השווקים המפותחים מגיבה בירידה קלה של כ־0.2%, אך בשווקים המתפתחים (ללא סין) מדובר ביחס של 1 ל־1. גוש היורו חשוף יותר מארה"ב לכלכלת סין, ולכן רגיש יותר להאטה שלה. מתוך כך סביר להניח כי גם בתרחיש של משבר בריאות מתמשך, תפעל לטובת ארה"ב העובדה שהיא אינה כלכלה פתוחה במיוחד, והמשקיעים שוב ימצאו בה מקום מפלט פיננסי.

התפרצות הנגיף לצד מגמה שלילית במניות אינה מפתיעה כלל, שהרי רמת הדריכות בשווקים היתה גבוהה ממילא, נוכח הביצועים המרשימים של בורסות העולם בשלושת החודשים האחרונים. העליות במדדי המניות נרשמו כסוג של "מקדמה" להתאוששות הצפויה ברווחי החברות, וזאת היות ששוק המניות בדרך כלל מקדים את המפנה בפעילות, ולא מגיב אליו לאחר מעשה. ניתן לשער כי עונת הדו"חות הנוכחית, שנמצאת בשיאה, תאשש או תפריך את ההנחות האופטימיות שעמדו ברקע לביצועים הנאים ותספק מגן כלכלי מסוים לזעזוע בתחום הבריאות. אם אפשר ללמוד משהו מניסיון העבר, לזעזועים בתחום הבריאות יש השפעה זמנית ומוגבלת הן על הפעילות הריאלית והן על השווקים, ותקופת הירידות התגלתה לרוב כהזדמנות.

הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים של קבוצת קסם, מבית אקסלנס

לחברות מקבוצות קסם ואקסלנס יש עניין במידע המוצג. אין לראות באמור ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם

תגיות