אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנקים יחויבו לאפשר העברת תיק ני"ע של לקוחות לבית השקעות - ללא הגעה לסניף צילום: עמית שעל

הבנקים יחויבו לאפשר העברת תיק ני"ע של לקוחות לבית השקעות - ללא הגעה לסניף

הברוקרים הכי גדולים בשוק הם הבנקים, אך רוב העמלות יקרות משמעותית מאלו שמציעים בתי ההשקעות המתחרים בהם; על כן, הפיקוח על הבנקים מסיר חסם משמעותי בתחרות ומחייב את הבנקים לאפשר ללקוחות להעביר את פעילותם בני"ע לבית השקעות באופן מקוון, במקום הגעה פיזית לבנק על מנת להשתחרר ממנו

04.02.2020, 13:32 | רחלי בינדמן

האם בקרוב הציבור יוכל להעביר את תיק ניירות הערך שלו מהבנק לבית השקעות מבלי לצאת מהבית? התשובה היא כן. הפיקוח על הבנקים פרסם היום (ג') טיוטת הוראה לפיה הוא מטיל חובה על הבנקים לאפשר ללקוח שביקש להעביר את תיק ניירות הערך שלו לכל גוף פיננסי אחר, לעשות זאת באמצעות אתר אינטרנט ומבלי לחייב את הלקוח להגיע לסניף.

קראו עוד בכלכליסט

הבנקים הם הברוקרים הכי גדולים היום בשוק, כשרוב הלקוחות מנהלים את תיק ניירות הערך שלהם דרך הבנק, אם באופן עצמאי ואם דרך יועץ. זאת, למרות שרוב העמלות שגובים הבנקים יקרות משמעותית מאלו שמציעים בתי ההשקעות המתחרים בהם.

חדוה בר, המפקחת על הבנקים, צילום: עמית שעל חדוה בר, המפקחת על הבנקים | צילום: עמית שעל חדוה בר, המפקחת על הבנקים, צילום: עמית שעל

לאחרונה השיקה הבורסה מנוע השוואה בין עמלות תיק ניירות ערך שגובים הבנקים מול בתי ההשקעות (תשלום קבוע שלא קשור להיקף הפעילות) וכן השוואת עמלות קנייה ומכירה של ניירות ערך, וכמעט תמיד הבנקים מתגלים כיקרים יותר מבתי ההשקעות. אלא, שהציבור מתמודד עם חסם פסיכולוגי משמעותי להעביר את הפעילות שלו מהבנק לגוף חיצוני, מחשש לכך שהכסף לא יהיה "בטוח".

עם החסם הזה אולי לא פשוט להתמודד, אך הפיקוח מהווה צעד משמעותי ראשון בכל הקשור לחסם אחר – חסם בירוקרטי. היום, כשלקוח כבר מקבל החלטה להעביר את תיק ניירות הערך שלו מחוץ לבנק הוא חייב להגיע לבנק ולחתום על טפסים, מה שעלול לייצר הרתעה. עד לא מזמן גם פתיחת חשבון ניירות ערך בבית השקעות דרש הגעה פיזית לבית ההשקעות, אך כיום ניתן לפתוח חשבון כזה באופן מקוון ולבצע העברה בנקאית של הסכום.

מדובר, כאמור, במהלך משמעותי מאד בתחרות על עמלות פעילות בניירות ערך, כשבבורסה פועלים במרץ להתקשר עם ברוקר קמעונאי, כזה שיאפשר מסחר מקוון לציבור הרחב בעמלות מופחתות ואף יציע מודל דירוג לקרנות נאמנות שיתחרה עם זה שמציעים הבנקים.

כיום, לקוחות שיש להם פחות מ-100-200 אלף שקל, לרוב אינם יכולים לקבל ייעוץ פיננסי דרך מערך הייעוץ הבנקאי, שכן הם לא משתלמים כלכלית לבנק. כתוצאה מכך, לא מעט לקוחות שחוששים לבצע פעולות באופן עצמאי, לא משקיעים את החסכונות שלהם ששוכבים בפיקדונות הבנקאיים הנושאים ריבית אפסית.

תגיות